StoryEditorOCM
Đirada‘AUTOPORTRET‘

Zadarska umjetnica Zvonimira Karavida otvara svoju samostalnu izložbu u Rabu

Piše Zadarski.hr
13. lipnja 2024. - 10:25

U srijedu 19. lipnja, u 21 sat održat će se svečano otvorenje samostalne izložbe "Autoportret" akademske umjetnice Zvonimire Karavide u Galeriji Pik u Rabu u sklopu Rapskog likovnog ljeta. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol.

Autorica će se predstaviti fascinantnim skulpturama izvedenim u mediju stakla, koji vremenski variraju od diplomskog rada nastalog 2016. godine pa sve do recentnih djela nastalih ove godine. Od završetka studija do danas Zvonimira Karavida kontinuirano se bavi kiparstvom, a ponajviše istraživanjem medija stakla u kojem je ostvarila i nekoliko izložbi.

- Zvonimira Karavida kao sadržajno polazište za razradu paralelne psihološke i likovne priče uzima niz poznatih motiva iz prirode uz koje je provela čitav svoj život. To su motar, periska i galeb. S jedne strane, umjetnica oblikuje prepoznatljive figurativne motive čime ukazuje na neprikosnovenu važnost očuvanja i adekvatne valorizacije prirode, dok istovremeno navedeni motivi postaju simboli ključnih životnih razdoblja odnosno prekretnica u njezinom životu. Svaki motiv predstavlja jedno životno poglavlje, a medij stakla omogućuje joj da autentično utjelovi i izrazi snagu, ljepotu i raznolikost prirode koju spaja s dubinom, slojevitošću i kompleksnošću ljudskih emocija.

Koristeći motive uz koje veže vlastita sjećanja, emocije i suočavanje sa strahom, Zvonimira Karavida razvija vlastitu likovnost u mediju stakla. Djela interpretiraju segmente njezina života, a objedinjeni u ciklusu "Autoportret" oslikavaju njezinu dušu. Pritom, umjetnica ništa ne uljepšava, ne skriva i ne nudi iluzije, već interpretira i ukazuje na različita viđenja, percepcije, doživljaje i mogućnosti. Zvonimira Karavida namjerno odabire staklo bez boje kako bi uhvatila njegovu esencijalnu prirodu. Djela su prisutna, ali krajnje nenametljiva. Ona privlače pozornost svojom suptilnošću. Mekoća organskih formi izražava naglašenu povezanost umjetnice s prirodom, ali i njezinim unutarnjim svijetom. Staklo emanira svjetlost iznutra prema van i omogućuje nam spoznaje kroz talog iskustva i promjena zabilježenih unutar same forme koji joj daje novu estetsku vrijednost. Ciklus "Autoportret" prekretnica je u radu Zvonimire Karavide, jer po prvi put autorica dijeli sa širom javnošću iskonsko značenje koje stoji iza svakog pojedinog djela. I dok upoznajete umjetnicu razgledavajući izložbu, imajte na umu njezine riječi koje autentično prenose svrhu umjetnosti: "Najdragocjenije što nam umjetnost može pružiti jest saznanje da svatko ima svoju istinu, jer smo onda sposobni doći u doticaj sa sobom, prirodom i ljudima oko sebe - napisala je o izložbi viša kustosica Sonja Švec Španjol.

Zvonimira Karavida rođena je 1991. godine u Zadru. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru, smjer slikarski dizajner. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2016. godine. Od završetka studija do danas kontinuirano se bavi kiparstvom, a ponajviše istraživanjem medija stakla u kojem je ostvarila i nekoliko izložbi. Neke od istaknutijih su samostalna izložba u Muzeju antičkog stakla u Zadru, gdje je izložila po prvi put svoje staklene skulpture – periske, samostalna izložba Staklene periske u Muzeju Apoksiomen na Lošinju, samostalna izložba Staklene periske u Prezentacijskom centru Betina na Murteru te izlaže u sklopu izložbe Blago pod površinom Kvarnera, mekušci u kvarnerskom podmorju u organizaciji Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi te je izlagala na 1. hrvatskom umjetničkom bijenalu stakala u MAS-u u Zadru. Njezine Staklene periske odabrane su kao godišnje nagrade Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, a u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te Hrvatskom gospodarskom komorom, izradila je nagrade za manifestaciju „Dani hrvatskog turizma“ 2023.

Živi i radi u Zadru. Aktivno se bavi kiparstvom, njezini se radovi mogu naći u privatnim kolekcijama.

image

Zvonimira Karavida

/Slobodna Dalmacija
image

Zvonimira Karavida

/Slobodna Dalmacija
image

Zvonimira Karavida

/Slobodna Dalmacija
image

Zvonimira Karavida

/Slobodna Dalmacija
image

Zvonimira Karavida

/Slobodna Dalmacija
image

Zvonimira Karavida

/Slobodna Dalmacija
15. lipanj 2024 10:27