StoryEditorOCM
ĐiradaIAKO NEMA SLAVLJA

U Zadru će se povodom Dana svetog Patrika zazeleniti sv. Donat 

Piše Zadarski.hr
16. ožujka 2020. - 17:41

Jedanaesti godišnji „Global Greening" od Tourism Ireland-a uključit će hrvatske gradove Zagreb, Rijeku, Zadar, Split, Pulu i Varaždin. Zagreb, Rijeka, Zadar i Split i dalje sudjeljuju u ovoj svjetskoj proslavi nacionalnog dana Irske, Dana svetog Patrika.

Glavni grad Zagreb sudjeluje četvrti put. Sljedeće će se znamenitosti "ozeleniti": Zagrebačke fontane; Muzej suvremene umjetnosti; Galerija Klovićei dvori i Meštrovićev paviljon.

Rijeka, Europska prijestolnica kulture 2020., zajedno s irskim Galwayom, također će sudjelovati četvrti put. Dvorac Trsat, koji ponosno sjedi iznad grada i koji je bio jedno od imanja irskog grofa Lavala Nugenta, dizalice "Molo Longo" i fontana na Jadranskom trgu stvorit će impresivan prizor u ovom lučkom gradu.

Grad Split i dalje je dio ove inicijative sa ozeljenjem fontane ispred Prokurative.

Zadar će ozeleniti svoju najpoznatiju znamenitost, Crkvu svetog Donata.

"Svjetleći divovi" u Puli ove su se godine ponovno našli na popisu.

"Stari grad" u središtu baroknog Grada Varaždina, prvi će put biti u zelenoj boji ove godine.

Ozelenivanje će biti vidljivo na Dan svetog Patrika, utorak, 17. ožujka u 18:30; tj. kad padne noć.

Novi „zelenaši" širom svijeta ove godine uključuju vrt Madison Square Garden u New Yorku, Dubai Frame i statuu Smurf u Bruxellesu. Pridružit će im se "stari favoriti", poput tornja u Pizi, Nijagarinih vodopada i Sidnejske opere.

Više informacija o 11. godišnjoj inicijativi Global Greening dostupno je na https://www.tourismireland.com/Press-Releases/2020/February/Tourism-Ireland-announces-Global-Greening-line-up.

19. travanj 2024 07:56