StoryEditorOCM
ĐiradaJEDINSTVENA PRILIKA

U Noći muzeja Arheološki muzej Zadar priredio je program kojim će približiti način života u najstarijem arheološkom razdoblju - kamenom dobu

Piše Zadarski.hr
22. siječnja 2024. - 13:25

U Noći muzeja Arheološki muzej Zadar priredio je program kojim će približiti način života u najstarijem arheološkom razdoblju, kamenom dobu. Jedinstvena je ovo prilika da nam se pridruži publika koja je željna uživanja u muzejskim sadržajima svim osjetilima. A upravo je ovogodišnji program takav: drugačiji, pun pejzaža, boja, zvukova i mirisa iz vremena prapovijesti. Vjerujemo da ni publika koja im ukazuje povjerenje već 17 godina za redom neće izostati ni u Muzeju u Zadru ni u Ninu. Stoga posebno ističu program Muzeja ninskih starina u kojem će različitim temama otkrivati prošlost Nina. 

ARHEOLOŠKI MUZEJ ZADAR

NOĆ MUZEJA 2024.

Muzeji i nova publika

petak, 26. siječnja 2024.

18.00 – 01.00

IZLOŽBA 18.00 – 01.00

Posljednji neandertalci na razmeđu srednje Europe i Mediterana/Ivor Karavanić i Natalija Čondić

Izložba predstavlja rezultate rada na istoimenom multidisciplinarnom znanstvenom projektu koji donosi nove spoznaje o ponašanju i vremenu nestanka neandertalaca. Namijenjena je široj publici i edukativnog je karaktera jer je velikim dijelom prilagođena djeci i mladima. Temama o paleolitiku, evoluciji čovjeka i njegovu okolišu nastoji se pobuditi interes djece za život naših dalekih predaka.

GLAZBENI PROGRAM 19.00, 21.00 i 22.15

4HOMO/Katinka Dimkaroska, Mauro Bon, Sandro Carta i Martin O‘Loughlin

4HOMO je talijansko-slovenski kvartet čija glazba dočarava život prapovijesne zajednice dobro definiranim ambijentalnim zvukovima. Posebnost je izvedbe sviranje na rekonstruiranoj kopiji koštane frule pronađene na nalazištu Divje babe u Sloveniji. Frulu su izradili neandertalci i smatra se najstarijim pronađenim puhačkim instrumentom. Rekonstruiranu kopiju svira Katinka Dimkaroska.

RADIONICA 18.00 – 24.00

Jedan dan 32 024 godine prije sadašnjosti/Jelena Vekić Bašić

Vrijeme radnje: starije kameno doba. Mjesto radnje: pećina. Glavni likovi: moderni čovjek - homo sapiens sapiens. Radnja: paljenje vatre, usitnjavanje minerala, priprema loja. Gašenjem treperave svjetlosti nestali su obrisi bizona i divokoze sve do… Vrijeme radnje: 2010. Mjesto radnje: Romualdova pećina u Istri. Glavni likovi: arheolozi. Radnja: prvi pronalazak stijenskog slikarstva u Hrvatskoj.

MUZEJSKA AKCIJA 18.00 – 24.00

Pitajte arheologa. Sve što ste oduvijek htjeli znati!/Kornelija Giunio, Jakov Vučić, Dušanka Romanović i Slavko Šarčević

Prilika da pitate arheologa sve što vas zanima iz područja arheologije! Arheološka iskopavanja, rad s arheološkim materijalom, datiranje predmeta iz arheoloških slojeva, podvodna arheologija ili rad arheologa u muzeju poput brige o arheološkim predmetima u depou ili postavljanju izložbi. Kustosi će odgovarati na ta i mnoga druga pitanja iz svog područja rada.

PREZENTACIJA 18.00 – 24.00

Prezentacija izrade rimskih glinenih uljanica u kalupima i prezentacija izrade ukrasa na prapovijesnoj posudi/Frane Šunić, Martina Rajzl, Anđela Buljubašić i Marijana Šušak

Tijekom prezentacija prikazat će se način na koji su stari Rimljani izrađivali jedan od najkorištenijih predmeta u svim slojevima stanovništva te način ukrašavanja posude posebnom vrstom alatke s nalazišta Crno vrilo.

NAGRADNA IGRA 18.00 – 24.00

Zašto su vam muzeji važni?/Odjel za marketing i odnose s javnošću

I ove godine nastavljamo s nagradnom igrom Zašto su vam muzeji važni. Posjetite nas i podijelite s nama svoju priču o tome kako vas muzeji inspiriraju, obogaćuju i zašto su vam važni. Napišite osvrt, a najkreativnije ćemo objaviti na našoj Facebook stranici. Osvrt s najvećim brojem oznaka sviđa mi se bit će nagrađen.

MUZEJ NINSKIH STARINA AMZd (Trg Kraljevac 8, Nin)

STRUČNO VODSTVO 18.00 – 21.00

Nin: preko granice povijesti/Ivica Škriljevečki

Zadar i Nin dijele povijesni razvojni put, ali ne i sudbinu. U vihorima prošlosti ponekad su bili čak i granicama razdvojeni. Pođimo putom koji spaja te gradove. Obiđimo sačuvane ninske spomenike te poslušajmo legende i priče. Zakoračimo zajedno u Noć muzeja, posjetimo Muzej ninskih starina i doživimo prošlost kraljevskog Nina!

Arheološki muzej Zadar za tu je prigodu organizirao besplatan prijevoz autobusom u Nin. Na putovanje se kreće, uz pratnju vodiča Ivice Škriljevečkog, sa starog autobusnog kolodvora na poluotoku u Zadru (Liburnska obala) u 17.30. Povratak iz Nina planiran je u 21.00.

Molimo sve zainteresirane da se zbog ograničenog broja mjesta prethodno najave na 023/250 - 613.

IZLOŽBA 18.00 – 23.00

Iz smrti – život/Vladimir Kusik

Izložba predstavlja arheološke nalaze iz ranosrednjovjekovnih grobova istraženih u Ninu tako da prikazuju život stanovnika ninskog područja tijekom 8. i 9. stoljeća. Predmeti iz grobova pružaju podatke o različitim aspektima života: pogrebnim običajima, vjerovanjima, odijevanju, oružju, kontaktima s udaljenim krajevima i prehrani. Iz mrtvih, saznajemo o životu živih u ranosrednjovjekovnom Ninu.

RADIONICA 18.00 – 23.00

Muzej ninskih starina – po mjeri djeteta/Jelena Vekić Bašić

Kako osmisliti muzej koji će biti po mjeri djeteta? Jedini je odgovor – uz tvoju pomoć. Muzej nije samo zgrada i nalazi koji se u njoj čuvaju. Važan dio muzeja si i ti jer bez tebe oni nemaju kome pričati svoje priče. Alate, materijale i boje imamo, ali nam nedostaju tvoji prijedlozi kako osmisliti najbolji mogući muzej. Stoga zapamti, vidimo se u Noći muzeja u Muzeju ninskih starina!

PREZENTACIJA 18.00 – 23.00

Kronologija arheoloških istraživanja Nina/Robert Maršić

Ovom prezentacijom predstavljamo vremenski tijek arheoloških istraživanja Nina od početaka iskopavanja, prikazan crtežima, kartama i fotografijama. Cilj je upoznati posjetitelje s arheološkim radom u Ninu tijekom tri stoljeća.

NAGRADNA IGRA 18.00 – 23.00

Zašto su vam muzeji važni?/Odjel za marketing i odnose s javnošću

I ove godine nastavljamo s nagradnom igrom Zašto su vam muzeji važni. Posjetite nas i podijelite s nama svoju priču o tome kako vas muzeji inspiriraju, obogaćuju i zašto su vam važni. Napišite osvrt, a najkreativnije ćemo objaviti na našoj Facebook stranici. Osvrt s najvećim brojem oznaka sviđa mi se bit će nagrađen.

 

29. travanj 2024 10:03