StoryEditorOCM
ĐiradaLJUBAVNA PRIČA

U HNK Zadar pogledajte višestruko nagrađivanu predstavu "Zakon Zagore" Gradskog kazališta mladih Split

Piše Zadarski.hr
25. siječnja 2024. - 14:27

U ponedjeljak (29. siječnja) s početkom u 20 sati pogledajte višestruko nagrađivanu predstavu Zakon Zagore Gradskog kazališta mladih Split. Autor i redatelj predstave je Ivan Leo Lemo.  

Igraju: Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić, Mia Vladović, Nada Kovačević, Ivana Gudelj, Andrea Mladinić i Matija Grabić.

Nakon hit predstava Cabaret Splićanke i Split in space koje je zadarska publika imala priliku vidjeti, predstava Zakon Zagore donosi neobičnu ljubavnu priču između Ante i Anđelije koja se po mnogo čemu razlikuje od drugih te “ruši” stereotipan pogled na splitske doseljenike, tzv. Vlaje koji su se iz Dalmatinske zagore spuštali do Splita i u njemu tražili bolju budućnost. Njihova je migracija uvelike utjecala na rast i razvoj Splita, identitetski ga obogatila i donijela mu neke specifičnosti. Anđelija,  koju u ovoj inscenaciji tumači šest glumica u šest životnih razdoblja,  u ovoj je predstavi  na neki način  ona ista ili slična Anđa kojoj su dušu udahnuli i velikani hrvatske književnosti- Ivo Brešan i Miljenko Smoje. Zakon Zagore je nova predstava autora i redatelja Ivana Lea Leme u kojoj nastavlja “rasplitati” identitetske pletere grada Splita i splitske publike. Obuhvaća razdoblje od 1945. godine do danas pa osim intimne povijesti likova, donosi i društveno političku povijest ovih naših turbulentnih zakutaka. Kroz melodramatičnu potku propliću se komični, ali tragikomični prizori sudbina koje su nam svima i poznate i nepoznate i u kojima možemo  prepoznati čak i naše pretke.

27. travanj 2024 15:24