StoryEditorOCM
ĐiradaFOTOFONIJA

Spoj mikrofonije i fotografije: Stipe Surać izlaže na festivalima Nosi se i Derivat

Piše Zadarski.hr
20. lipnja 2023. - 18:54

Zadarski autor Stipe Surać na festivalima Nosi se i Derivat predstavlja se izložbom rock fotografija pod nazivom FOTOFONIJA grada i okolice. Fotografije su obostrano tiskane na forex materijalu i visit će na stalcima za mikrofon.

Pojam FOTOFONIJA, koji autor prevodi kao zvuk slike, nametnuo se kao naziv izložbe, spajajući mikrofoniju i fotografiju.

Misija ove izložbe je osloboditi zvuk zarobljen u kadru.

Energija i estetika prisutne su u uhvaćenom trenutku i mogu se vidjeti za razliku od zvuka koji je potrebno interpretirati. FOTOFONIJA propituje i koliko i na koji način fotografija budi ili potiče audio sjećanja.

Što se tiče izloženih fotografija, najviše će biti zastupljene koncertne scene raznih rock bendova koji su nastupali u zadarskim klubovima i na festivalima u gradu i okolici. Izložba će sadržavati i nekoliko portreta bendova, naslovnice albuma, ilustracije, ulične scene kao i kaos publike na koncertima.

Stipe Surać već 27 godina profesionalno traži zanimljive prizore i pretvara ih u umjetničke portrete. O kvaliteti njegovih uradaka najbolje govori nekoliko tisuća fotografija objavljenih u desecima knjiga o hrvatskoj prirodi, kulturi, mjestima, ljudima itd. Samo u hrvatskom izdanju časopisa National Geographic objavio je 46 reportaža, od čega 8 naslovnica. Kao službeni fotograf "nastupao" je na gotovo 30 rock festivala u Hrvatskoj i Sloveniji.

01. svibanj 2024 22:00