StoryEditorOCM
ĐiradaSLOVENSKI KOLEKCIONAR "POSUDIO" ZADRU RADOVE SALVADORA DALIJA

Nakon Dubrovnika, i u Zadar stižu umjetnine jednog od najvećih svjetskih nadrealista!

Piše L.B.
27. svibnja 2019. - 21:20
S izložbe u Dubrovniku

Dvije godine nakon što je postavljena u Dubrovniku, izložba „Božanstveni svjetovi“ španjolskog umjetnika i slikara Salvadora Dalija (1904-1989) stiže u Zadar.

Riječ je o eksponatima čiji je vlasnik David Rjazancev, 45-godišnji galerist i kolekcionar, vlasnik galerije u Sloveniji, na Bledu, gdje i živi, a inače je ruskoga podrijetla. U svojoj kolekciji Rjazancev ima gotovo nebrojene i vrijedne umjetnine, te ga u Sloveniji nazivaju „galeristom svjetske reputacije“.

On će Zadru „posuditi“ isti Dalijev opus kojega je prije dvije godine ponudio Dubrovniku: više od 240 grafičkih listova, skulpture, tapiserije, te dva reljefa.

Izložba, koja je u Zadru nazvana „Nadrealni svjetovi“, bit će postavljena u izložbenom prostoru Kneževe palače u vremenu od 1. lipnja do 15. listopada.

Zanimljivo da je više svojih radova Salvador Dali poklonio i zadarskom umjetniku Josi Špralji, nakon što je Špralja održao koncert u čuvenom Carnegie Hallu na Manhattanu. Dali je pokazao interes za Špraljine pjesme, a potom je vidio i njegove umjetničke radove. Dali je Špralji darovao više svojih radova, od kojih je možda najzanimljiviji mali drvorez s motivom Danteove „Božanstvene komedije“.

24. svibanj 2024 23:30