StoryEditorOCM
ĐiradaPREDAVANJE U KNEŽEVOJ PALAČI

Kako je spašen poliptih sv. Martina iz zadarske katedrale

Piše IN
27. rujna 2017. - 00:13
sv_martin2

"Restauriranje poliptiha sv. Martina Vittorea Carpaccia iz zadarske katedrale" naziv je predavanja Jadranke Baković koje će se u srijedu 27. rujna, u 19 sati, održati u Kneževoj palači.

Jadranka Baković, konzervatorica-restauratorica savjetnica i voditeljica zadarskog odjela Hrvatskog restauratorskog zavoda, punih je 13 godina gotovo potpuno sama radila na obnovi šest slika poliptiha, a u konzultacijama sa Stefanom Scarpellijem iz Firenze, vrhunskim poznavateljem retušerske tehnologije koja je direktno povezana s tradicionalnom renesansnom tehnikom slikanja.

Baković će na predavanju opisati svoj rad na obnovi poliptiha od 2003. do 2016. godine, ali i podsjetiti na buran život ovog remek-djela velikog renesansnog majstora iz Venecije koje je naslikao krajem 15. stoljeća po narudžbi kanonika zadarske katedrale Martina Mladošića. Unatoč brojnim povijesnim nedaćama i oštećenjima, poliptih se ipak uspio sačuvati do današnjih dana i nakon obnove bi trebao biti vraćen u dvoranu Stalne izložbe crkvene umjetnosti u sklopu samostana benediktinki sv. Marije, gdje se nalazi od 1976. godine.

31. svibanj 2024 21:28