StoryEditorOCM
ĐiradaNINSKI NOVAC

Izožba raznovrsnog novaca iz dugog vremenskog perioda pruža zanimljive informacije o o životu koji se vodio na ovom produčju

Piše Zadarski.hr
28. lipnja 2021. - 17:33

Arheološki muzej Zadar ima čast pozvati vas na otvorenje izložbe „Nin i novac: povijest kroz numizmatičke nalaze iz Nina od antike do novog vijeka“ u četvrtak, 1. srpnja 2021. u 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Ova izložba prva je samostalna izložba kustosa Arheološkog muzeja Zadar Vladimira Kusika.

Izložba „Nin i novac“ uz pomoć jednog od najmanjih arheoloških nalaza publici prikazuje niz različitih tema iz prošlosti. Raznovrstan novac iz dugog vremenskog raspona pruža značajnu količinu informacija o brojnim aspektima ljudskog života i time nadilazi svoju primarnu ekonomsku funkciju.

image
nin i novac
Amzd

Novac pronađen na ninskom području svjedok je rimske duhovne i materijalne kulture, procvata gradova tijekom 13. i 14. stoljeća te duge vladavine Mletačke Republike istočnom obalom Jadrana. Osim povijesnih zbivanja koja su oblikovala područje ne samo sjeverne Dalmacije nego i zapadne i srednje Europe, kroz novac se obrađuju i posve lokalne teme, kao što je svakodnevni život dobrostojećeg Hrvata iz Nina u 9. stoljeću.

Izložbu prati dvojezični katalog i deplijan na engleskom jeziku koji u sažetom obliku donosi osnovne informacije o predmetima i vremenskim razdobljima zastupljenima na izložbi.

Izložba će biti otvorena do 1. rujna 2021.

29. lipanj 2024 03:20