StoryEditorOCM
4 kantunaOVIH 12 NAMIRNICA SU TRADICIONALNA I AUTENTIČNA GASTRO SLIKA ZADARSKOG KRAJA

'ZONA' je kontra ugostiteljskoj konfekciji koju nudimo

Piše M.V.
25. kolovoza 2017. - 21:15
mediteranska-prehrana

Znate li što je ZONA? Riječ o edukativnom  projektu temeljenom na  povezivanju različitih sektora koji ima za cilj povećati svjesnost populacije Zadarske županije o kulturološkim i gastronomskim vrijednostima te blagotvornim učincima tipičnih autohtonih namirnica zadarskog kraja kao i važnosti očuvanja tradicionalne mediteranske prehrane.

Iza ZONE stoji Zadarska županija, točnije Upravni odjel za poljoprivredu s institucija-partnera.

Provedba projekta usmjerena je na četiri glavne ciljne skupine – djecu predškolske i školske dobi, ugostitelje i opću populaciju – te je za svaku od tih populacijskih skupina Hrvatski institut za nutricionizam razvio prilagođene edukativne materijale. Na izradi materijala radio je tim od 10 stručnjaka kojim je koordinirala klinička nutricionistica Darija Vranešić Bender.

 Za tradicionalnu prehranu ovog područja bila je karakteristična velika zastupljenost lokalno proizvedene hrane, no i ta karakteristika sve više jenjava – velik dio hrane se proizvodi izvan regije i samo je 10 posto tradicionalnih kultura zastupljeno u tipičnoj prehrani mediteranskih zemalja. Smatra se da su glavni uzročnici ovih promjena razvoj turizma i urbanizacija, ali i nedostatak prirodnih resursa te gubitak tradicionalnih vrijednosti i kulture prehrane.

Projekt „Valorizacija, promocija i plasman autohtonih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Zadarske županije“ sveobuhvatan je strateški projekt temeljen na multisektorskom povezivanju koji se nadovezuje na sve dosadašnje aktivnosti promicanja proizvodnje, plasmana, popularizacije i edukacije na temeljima razvojnih politika koje promiču gastronomske i nutricionističke adute Zadarske županije.

 „ZONA – Okusi i mirisi zadarskog kraja“ obuhvaća prehrambene karakteristike zadarskog kraja, mediteransku prehranu koja se temelji na tipičnim autohtonim namirnicama i poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Odabrane namirnice kojima se pridaje posebni značaj su: višnja maraska, smokva, češnjak, maslinovo ulje, riba, dagnje, janjetina i jaretina, šokol, paški sir, med, ninska sol te vino i prošek.

23. prosinac 2024 05:24