StoryEditorOCM
4 kantunaCRKVA SV. DOMINIKA

"Zbog Živka Šokote doslovno propada spomenička baština iz 13. stoljeća, i takav užas odgovorni ‘ne vide!‘ Zato smo i stigli do suda u Strasbourgu!"

Piše L.Burčul
8. lipnja 2021. - 21:45

- To je silovanje javne institucije od strane hrvatskih sudaca. Svakog suca ponaosob koji radi na predmetu protiv Kazališta lutaka Zadar i donosi takve presude može biti sram. Sramota je i da im to netko dozvoljava, da tako presuđuju – kazala je Maja Pehar, pravnica u Kazalištu lutaka Zadar (KLZ).

U KLZ je na konferenciji za novinare, sazvane u utorak zbog rezultata na SLUK-u, postavljeno pitanje hoće li Kazalište, temeljem sudske presude, vratiti Zadraninu Živku Šokoti i njegovoj tvrtki Forum d.o.o prostor u zgradi Kazališta, veličine 100,82 kvadrata, kako je nedavno presudio Trgovački sud u Zadru, Stalna služba u Šibeniku. Po toj presudi, o čemu smo opširno izvijestili, Šokota može stupiti u posjed tog prostora u roku od osam dana.

- Ne, nije došao stupiti u posjed, nego je zvao Kazalište i tražio da stupi u kontakt s članom Kazališnog vijeća Jurom Arasom. Međutim, mi kao prvo imamo pravo žalbe, a najvažnije od svega je istaknuti da Živko Šokota protiv Kazališta lutaka Zadar vodi četiri spora: za vlasništvo, za stupanje u posjed, za izgubljenu dobit i za „rušenje“ naše građevinske dozvole – kazala je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa, objašnjavajući detaljno da Šokota nema niti jedan dokaz o plaćenom prostoru u zgradi KLZ.

- Ne znam što je on kupio dok je zgrada bila u izgradnji, a mislim da ne zna ni on. Ni banka nema te potvrde. Prostor te veličine ni ne postoji u našoj zgradi. No, u svemu je najvažnije da ću ja postupiti prema zakonu u onom trenutku kada vidim dokaz da je neki prostor u našoj zgradi u vlasništvu onoga koji tvrdi da jest. On to tvrdi, ali bez ikakvih dokaza. Zato je i naša pravnica Maja Pehar toliko ogorčena – kazala je Pavić Tumpa.

- U ovom, tek jednom postupku, oko prava vlasništva, mi nismo imali pravo na pravično suđenje, jer ne postoji dokaz o plaćanju, niti valjani ugovor. Stoga smo se žalili višim instancama, uključujući Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Kad Živko Šokota dostavi valjanu dokumentaciju, naravno da će Kazalište lutaka postupiti prema zakonu. Ali on to nema – rekla je Tumpa.

Ravnateljica je naglasila i da se zgrada Kazališta lutaka u više navrata obnavljala, da je te troškove snosila Zadarska županija, kao osnivač, te Ministarstvo kulture.

Pravnica u Kazalištu Maja Pehar je kao najgoru posljedicu ovih sudskih postupaka, koje je Šokota pokrenuo prije deset godina, istaknula propadanje crkve sv. Dominika, spomenika kulture datiranog u 13. stoljeće. Dominikanski samostan u Zadru je jedan od najstarijih gotičkih spomenika u Dalmaciji, od kojega je ostala sačuvana crkva sv. Dominika. Velikih je gabarita i odavno nema sakralnu funkciju, već se koristi kao idealan prostor u „trokutu“ zgrade, uprave i pozornice Kazališta lutaka Zadar.

image
Filmski ured Zadar

- Zbog činjenice da je Šokota spriječio uknjižbu nove zgrade Kazališta lutaka, još prije deset godina, mi ne možemo kod Europskih fondova aplicirati za sredstva za obnovu crkve sv. Dominika, koja bi bez sumnje odavno bili dobili. Ovako, na spomeničkoj baštini već prokišnjava krov, a sanacija nije niti na vidiku. Do koje mjere će crkveni objekt propasti, ne znam – ogorčeno je kazala Maja Pehar, rekavši da nitko u gradu ne bi smio „žmiriti“ na tu činjenicu i dozvoljavati da se to događa.     

Inače, jedna od najnagrađivanijih predstava Kazališta lutaka Zadar, „Michelangelo Buonarroti“, sa pok. Perom Kvrgićem u ulozi Pape i Zlatkom Koštom u ulozi Michelangela, igrala se u crkvi sv. Dominika, u scenografiji (Mojmir Mihatov) koja je sezala do svoda idealnog prostora napuštenog sakralnog objekta.

image
Unutrašnjost crkve sv. Dominika - ulazni dio za publiku
Filmski ured Zadar
02. srpanj 2024 08:30