StoryEditorOCM
4 kantunaDO PROSINCA

Zbog izmjene odvjetnika na zadarskom sudu odgođeno suđenje za ‘aferu leasing‘ kojom je u kupnji luksuznih stvari prevareno više od stotinu ljudi

Piše Božana Sviličić
30. rujna 2021. - 13:43

Zbog izmjene odvjetnika, u četvrtak je na Županijskom sudu u Zadru odgođen početak ponovljenog suđenja za 'aferu leasing' kojom je u kupnji luksuznih stvari "u pola cijene" prevareno više od stotinu ljudi.

Odvjetnica Tanja Budimir Gulan preuzela je obranu petookrivljenog Marina Miškovića (48), pomorca iz Povljane na otoku Pagu, kojeg je u ranijem postupku zastupao odvjetnik Ivan Stanić.

Predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Sandra Radanović razriješila je odvjetnika Stanića, te odgodila suđenje za 7. prosinca, jer se petooptuženi Mišković trenutačno nalazi u inozemstvu, te će u Hrvatskoj biti tek u prosincu.

Petorica optuženih terete se za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava i ovjerovljanje neistinitog sadržaja.

Prva rasprava je bila zakazana u lipnju, a dva mjeseca kasnije u kolovozu, prvooptuženi direktor prodaje Auto kuće Zadar Dejan Pupovac (45) oduzeo si je život.

Optužnicom se sada terete prodavač Auto kuće Zadar Niko Lisica (43), Ante Kurtović (40), direktor Auto kuće Zadar Milan Rajlić (73), referent prodavač Dražen Bezinović (50), te Marin Mišković.

Iako ih je sutkinja Enka Moković u ranijem postupku oslobodila optužbi, Vrhovni sud je ukinuo presudu i vratio slučaj na novo suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem zaključivši kako je zadarski sud propustio s dovoljnom pažnjom razmotriti sve relevantne dokaze i dovesti ih u međusobnu vezu.

Optužnica ih tereti da su od travnja do studenog 2009. u Zadru, uz pomoć Ante Kurtovića, koji je pronalazio kupce auta koje je prodavala Auto kuća Zadar, koristili položaje i prekoračivali ovlasti, krivotvorili službene isprave te ovjeravali neistinite sadržaje da bi Kurtoviću pribavili imovinsku korist od 1,1 milijun kuna.

Prema optužnici, Kurtović je nagovarao potencijalne kupce da u pola cijene kupe jedno od vozila, a kad bi unaprijed platili traženi iznos u eurima, Kurtović je dio, prema fiktivnim ugovorima, plaćao leasing kućama, a dio zadržavao. Zaposlenici Auto kuće izdavali su račune, rješenja kojima su se vozila knjižila kao testna, rabljena ili službena dok je za prometne dozvole bio odgovoran Lisica. Kurtović je povremeno tražio od kupca da mu nakratko vrati kupljeni auto, a u međuvremenu bi ga prodao drugom pa se znalo događati da prvi kupac ugleda drugu osobu u svom Audiju.

Županijski sud u Bjelovaru u međuvremenu je potvrdio presudu Općinskog suda u Zadru kojom je Ante Kurtović u zasebnom postupku proglašen krivim u aferi leasing za produljeno kazneno djelo protiv imovine, prijevaru zbog čega je osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od 4 godine i 10 mjeseci.

Utvrđeno je da se lažno predstavljao oštećenicima kao vanjski suradnik Auto kuće Zadar, kao vanjski suradnik Euromarine i Navaboats, kao osoba ovlaštena za prodaju stanova uvjeravajući ih da im može omogućiti kupnju vozila, brodova i stanova po povoljnijoj cijeni od tržišne i na taj način doveo oštećenike u zabludu i naveo ih da mu predaju novce, a on im zauzvrat nije omogućio kupnju po dogovorenoj cijeni na koji je način pribavio znatnu imovinsku korist i prouzročio znatnu štetu.

Potvrđenom prvostupanjskom presudom naložena mu je isplata oštećenicima iznosa od 1.874.444,11 kuna i 71.000,00 eura.

20. travanj 2024 06:11