StoryEditor
4 kantunaBAKA NA SUDU

Zbog ‘huškanja‘ unuka protiv oca, sporta i škole, baka u Zadru osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu: ‘Volim ih više od života!‘

Piše Božana Sviličić
21. travnja 2022. - 21:07

Zbog 'huškanja' unuka i unuke protiv oca, njegove obitelji, sporta i škole, 66-godišnja baka sa šibenskog područja na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od 11 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Mitra Meštrović osudila je baku na uvjetnu zatvorsku kaznu nakon što je u sudskom postupku dokazano da je počinila dva kaznena djela protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava. Za svakog unuka dosuđena joj je kazna od šest mjeseci, što je spojeno u jedinstvenu uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, podnijelo je još 2017. optužnicu protiv tereteći je da je od siječnja 2014. do 26. rujna 2016. u Zadru, kao baka unuka i unuke, iako svjesna da time ugrožava njihov pravilan psihofizički razvoj, tijekom susreta i viđanja učestalo im govorila da je njihov otac prokletnik, pa ga je često ispred djece i klela. U optužnici stoji i da je unucima govorila i protiv njihove druge bake, te protiv očevih braće i sestara nazivajući ih luđacima.

Optužena je i da je djeci redovito govorila da škola i obrazovanje nisu bitni, pa da se previše ne trude učiti objašnjavajući im to riječima: 'tko j... školu' i 'što će im škola'.

Optužnicom zadarskog tužiteljstva teretila se i da je unuku koji redovito trenira nogomet i vrstan je nogometaš objašnjavala da će od toga dobiti tumor na mozgu, jer ga često u glavu može pogoditi lopta, što je sve kod djece izazvalo osjećaj ugroženosti i nesigurnosti, čime je ugrožen njihov pravilan psihofizički razvoj.

U postupku na Općinskom sudu u Zadru svjedočio je otac djece i njegova majka, bakin unuk, djelatnica zadarskog Centra za socijalnu skrb, te sudska vještakinja. Na sudu su čitani zapisnici i dokumentacija zadarskog Centra za socijalnu skrb Zadar, te medicinska dokumentacija okrivljenice.

Baka je u svojoj obrani čvrsto opovrgnula krivnju navodeći kako je sve to za što se tereti izmišljotina, tim više što je zadnji put unuke vidjela u ožujku 2016. godine. Pojasnila je da je sve izmislila djelatnica Centra za socijalnu skrb jer je ona prethodno prijavila kako ne radi svoj posao već satima sjedi u kafiću.

- U Centru su mi rekli da je to intenzivan nadzor i trebala je ići u nadzor djeci tri puta tjedno, Ona je išla dva puta u mjesecu i sjedila u kafiću satima, a kada bi i otišla, otišla bi do babe, a ne dolje djeci - posvjedočila je baka.

Istaknula je kako unucima nikada nije govorila da škola nije važna, jer gdje da bi to jedna baka govorila unucima koje voli više od života, te ih je željna vidjeti.

Sada nema nikakav kontakt s unucima, a informacije dobija preko susjede koja joj je zadnji put ponovila da otac ne brine o djeci, te da je ponovno došao pijan i da su ga nosila braća.

Obitelj je u tretman Centra za socijalnu skrb ušla temeljem podneska u kojem je baka tražila pomoć u svezi ostvarivanja svojih osobnih odnosa s unucima, te zamjerkama na zetov račun. Pod nadzorom Centra nalaze se od veljače 2015. s ciljem poboljšanja međusobnih odnosa.

Druga baka, odnosno baka po ocu, posvjedočila je na sudu kako su njezini unuci dolazili su kod nje za sve što im je bilo potrebno, ako treba pojesti, oprati robu i slično, te da joj u tom periodu nisu pričali o svojim susretima sa drugom bakom. Ispričala je da su tada bili dobri i veseli, te da nije primijetila da bi ti susreti s njom na njih loše utjecali. Dodala je kako njihove telefonske razgovore s drugom bakom nije čula jer je inače često vani izvan kuće oko kokoši i slično.

Otac djece naveo je da im se majka njegove pokojne supruge i ranije stalno petljala u brak, te da bi zbog toga sve što su on i supruga dogovorili i pričali o njihovom zajedničkom životu, djeci i intimi padalo u vodu, jer bi baka sve saznala pa onda stalno zvala njegovu suprugu. Rekao je da ga je lažno prijavila da ne postupa po odluci suda i da joj ne daje djecu na viđanje.

U sudskom postupku je u konačnici utvrđeno kako ovakvo ponašanje bake nedvojbeno ima obilježja psihičkog zlostavljanja djece jer je okrivljenica na takav način svjesno i hotimično kod svojih unuka prouzrokovala znatan stupanj psihičke neugode, te niz negativnih emocija.

12. kolovoz 2022 06:02