StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOMOĆNO

Zadraninu uvjetna kazna zbog ‘dilanja‘: sud odbio obranu njegovih prijatelja od kojih je jedan ‘zaboravio‘ drogu u međunožju, a drugi u ‘dukserici‘

Piše B.S.
17. veljače 2024. - 21:24

Obranu dvojice Zadrana od kojih je jedan skrivao drogu u međunožju, a drugi ‘u ‘dukserici‘, Županijski sud u Šibeniku, ocijenio je kao ‘neživotne‘, zbog čega je potvrdio uvjetnu zatvorsku kaznu 29-godišnjaku koja mu je izrečena zbog ‘dilanja‘.

‘Dvojac‘ se još 2018.godine zatekao kod 28-godišnjaka kada mu je u stan u Zadru upala policija i tamo zapijenila 59,38 grama marihuane, 33 tablete ‘ecstasya‘, 0,22 grama kokaina, 0,31 gram amfetamina i dvije smotane cigarete mješavine marihuane i duhana od 0,38 grama.

Na sudu su izjavili kako nisu došli kod 29-godišnjaka s namjerom da od njega kupe drogu, već zbog druženja, odnosno namjere da jedan od njih posudi novac. Naveli su kako sama činjenica da je od njih policija oduzela drogu, nije bio dovoljan dokaz da su oni tu drogu kritične prigode kupili od optuženika. 

Prvi je naveo da je marihuanu koju je držao skrivenu u međunožju kupio dan ranije od jednog momka, a da mu je ecstasy ostao novčaniku od prije jedan do dva tjedna. Drugi je ispričao da se uopće ne sjeća gdje je drogu nabavio i da ju je nabavio mjesec dana ranije od inkriminiranog događaja i da mu je slučajno ostala u "duksici".

Sud je, međutim, ocijenio kako je nelogično i neživotno da zakonom zabranjenim sredstvima ‘šetaju‘ po gradu, idu u posjet prijatelju s tom drogom koji opet posjeduje istu takvu vrstu droge, čak i boje.

Nelogično je, naveo je sud, da je svjedok zaboravio drogu u novčaniku, predmetu s kojim se svakodnevno i sigurno u više navrata služi, odnosno da se droga koja je kupljena radi konzumacije zaboravlja mjesec dana u ‘duksici.‘

U svojoj žalbi optuženik je naveo kako ‘nije jasno dokazano‘ da je neovlašteno zaista preprodavao drogu, jer tijekom cijelog postupka nije utvrđeno na temelju personalnih i materijalnih dokaza da prodavao drogu, te se presuda temelji na "nagađanjima Suda".

Pojasnio je kako je u inkriminirano vrijeme bio zaposlen u ‘Tankerskoj plovidbi‘ i da mu nije bilo potrebno preprodavati drogu i na taj način dolaziti do novca, jer je radom na brodu dovoljno zarađivao.

Osim toga, navedeno je u žalbi i da je provedenim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je u inkriminirano vrijeme bio ovisnik o drogama i da mu je droga koja je pronađena kod njega trebala poslužiti ‘kao sigurnost za duži period‘, za osobnu uporabu tijekom dvadesetak dana. Ukazano je i na to da kod optuženika nije pronađen već iznos novca, već samo 300,00 kuna, te da je droga koja je pronađena kod svjedoka zasigurno plaćena više od 300,00 kuna.

Sud je, međutim, naveo kako je 29-godišnjak posjedovao preciznu digitalnu vagu na kojoj su pronađeni tragovi droge marihuana, MDMA i kokaina, te da je vaga je nedvojbeno korištena radi preciznog mjerenja što je svojstveno nezakonitoj prodaji droge tzv. dilanju.

Iako se korištenje precizne vage ponekad koristi i za vaganje droge za osobne potrebe, zbog opasnosti od predoziranja, u obrazloženju presude je navedeno kako to u ovom slučaj nije dokazano.

Zadranin je pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i četiri mjeseca. Izrečena mu je djelomična uvjetna osuda na način da će se izvršiti kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci, a dio kazne zatvora u trajanju od osam mjeseci neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

27. travanj 2024 00:42