StoryEditorOCM
4 kantunaKRIMINAL NA ‘VOŠTI‘

Zadranin Š.M. (37), otac četvero djece, nakon 11 presuda, opet osuđen zbog krađe! Policija ga privela zajedno s psom - ukrao je i mirisne boriće!

Piše B.S.
11. ožujka 2021. - 13:30

Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, osuđen je 37-godišnji Š.M. iz Zadra zbog krađa koje je počinio u siječnju 2019. kada je optužen da je na Voštarnici ukrao psa pasmine američki staford crno bijele boje koji je bio vezan lancem oko čelične sajle.

Optužbi je pridodana i ranija krađa iz Kauflanda - alata za vozila, rezervnih dijelova bicikla i - vatrogasnog aparata. Riječ je, inače, o starom policijskom znancu, koji u svom dosjeu ima jedanaest presuda, a za ovu novu, nakon prijave vlasnika priveden je u policiju zajedno sa - psom.

- Zatekli smo ga s u dvorištu Kazališta lutaka. On je bio u nekom društvu te je pored njega bio pas koji odgovar opisu stranke koja je prijavila krađu. Po opisu smo vidjeli da bi pas mogao odgovarati. Bio je crn i imao par bijelih ili donji dio bijele boje. Rekli smo mu da mora s nama, što je on bez otpora učinio i stavio povez na psa i poveo psa sa sobom - ispričali su na sudu policajci koji su ga priveli iako je Zadranin tvrdio da je to njegov pas, a pas je išao uz njega.

On je pak na sudu opovrgnuo kazneno djelo navodeći kako živi na Voštarnici, te mu nije jasno kako netko može lancem za sajlu zavezati psa. Rekao je kako je pas sam šetao uokolo s tom sajlom, te da je jedan dan bio kod njega, kupio mu je ogrlicu jer ga je gušio i parao taj lanac s kojim je bio vezan. Uzeo ga je, iako zna da ne može imati psa, majka mu ne da, ali uzeo ga je ipak i stavio na balkon.

- Suprugu sam odmah pitao hoće li mi na kompjuter isprintati da je pas nađen pa da polijepim po Voštarnici. Krenuo sam s njim gdje ima najviše ljudi, bio sam kod pet nebodera, tri puta u gradu i po Voštarnici. Nikad ga ne bi ukrao, nemam gdje s njim i ne bi nikad susjedu svom išao ukrasti psa, pa ga šetao okolo, nema nikakve logike - rekao je 37-godišnjak pa naveo kako će on tužiti vlasnika pa nek pokaže kako se odnosio prema psu, na što je sličio kad je došao na Voštarnicu, gdje ga je ostavio i slično.

Što se tiče krađe ostalih stvari, rekao je kako se to dogodilo neplanirano jer je išao u Kaufland tražiti 'ledenu pivu'. Priznao je da je tada uzeo dva, tri mirisna 'borića' i WD sprej.

- Vidio sam te male boriće koji mi se inače sviđaju, a tu je bio i WD koji mi treba, pa sam ga samo ubacio u jaketu. Zaštitar me vidio, no da nije, otišao bih na blagajnu platiti - priznao je.

Ovako, kako je rekao, nije išao na blagajnu nego je htio izaći kroz nužni prolaz jer ga je zaštitar prije toga zaustavio i rekao mu gdje ćeš ti na ta vrata. Rekao mu je tada "ajmo ća vani", jer ne želi da ga kamere snimaju. No kada je krenuo prema vratima zaštitar ga je uhvatio i naglo ga povukao. On se odmaknuo i rekao mu: "koji ti je vrag, evo ti te stvari". Nije mu rekao ni da će ga ubiti ni prebiti. Rekao mu je je samo da je - u k..., te da je mogao otići s njim do blagajne da plati to sve što je uzeo.

Vratio je zaštitaru sve, još mu je i rekao bok, a čovjek je, kako je rekao - uzvratio.

Sud je prilikom individualizacije i odmjeravanja kazne kao olakotnu okolnost cijenio smanjenu ubrojivost kao i loše osobne i materijalne prilike, kao I činjenicu da je Zadranin otac četvero djece. Otegotna okonost mu je bila prethodna osuđivanost u jedanaest navrata od toga više puta za kaznena djela protiv imovine razbojničku krađu, krađe i teške krađe.

- Okrivljenik je višestruki recidivist, sklon je činjenu različitih kaznenih djela, od kojih su najbrojniji imovinski delikti odnosno, krađe, teške krađe, razbojstva. Okrivljenik je također kaznena djela počinio za vrijeme trajanje roka kušnje iz presude Općinskog suda u Šibeniku, te ga ni prijetnja zatvorskom kaznom iz te presude nije odvratila od ponovnog počinjenja kaznenog djela - navodi se u presudi sutkinje Danijele Zubčić.

16. travanj 2024 06:09