StoryEditorOCM
4 kantunaUVJETNA KAZNA

Zadranin (42) bivšoj djevojci stavljao nož pod grlo, pa je udarao šakama i tukao joj glavom o zid prijeteći da će biti gori nego - ‘Daruvarac‘!

Piše B.S.
21. prosinca 2020. - 20:26

Zadranin (42) koji je u kolovozu pretukao bivšu djevojku, te joj prijeteći nožem govorio da će biti gori nego 'Daruvarac', nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zadru osuđen na uvjetnu kaznu od jedne godine zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Napad se odigrao 14. kolovoza oko 18 sati u Zadru kada je 42-godišnjak u alkoholiziranom stanju došao na večeru kod svoje bivše djevojke. Kada je ona rekla da će večerati drugi put jer je on u alkoholiziranom stanju, Zadranin je najprije počeo vrijeđati riječima kurvo, droljo, na što je ona otišla u spavaću sobu, da bi kada se vratila u kuhinju i rekla mu da ode iz stana rekao: "kurvetino smrdljiva, ono što je Daruvarac napravio je šala što ću ja tebi napraviti",

Bivšu djevojku je zatim gađao pepeljarom, a kada je otišla u spavaću sobu, krenuo je za njom te ju udarao šakom po glavi iznad uha i bubrezima. Kada se pokušala izmaknuti počupao je za kosu i ponovno udario šakom po glavi, nakon čega je otišao u kuhinju, te uzeo nož iz kuhinje uhvatio je za kosu i stavio joj nož ispod vrata te joj rekao:

"Zaklat ću te, nećeš ti od mene raditi budalu, sve ću tvoje poklati!", zatim je otišao u kuhinju, uzeo pivo s kojim je ponovno gađao u glavu. Kako se ona uspjela izmaknuti prislonio joj je nož na trbuh i uputio riječi: "rasparat ću ti cijelu utrobu!".

Kada je u strahu uspjela pobjeći ispred zgrade došao je za njom držeći nož, te je zajedno sa stolicom na kojoj je sjedila podigao i bacio na pod pri čemu je udarila glavom o zid, da bi kada je vidio druge osobe pobjegao automobilom.

U svojoj obrani negirao je počinjenje kaznenog djela. Rekao je kako su se on i bivša djevojka malo jače posvađali, ali da joj nije prijetio, niti je ozlijedio. Rekao je da je te prilike imao nož jer je njime pripremao večeru. Što se tiče ozljeda pojasnio je da je njegova bivša djevojka ozljede ruku zadobila od masaže, obzirom da se bavi masažom.

Ona je pa na sudu rekla kako ju je 42-godišnjak više puta fizički napadao, ali da ga tih puta nije prijavila policiji. Istaknula je kako je govorio kako žene treba tući po bubrezima da se ne vide ozlijede.

Potvrdila je da su na proljeće zajedno proveli desetak dana kod njenih roditelja jer ju je on nazvao da je krenula Korona i da on nema ni posla niti što za jesti. Pomogla mu je, ali ju je tada fizički napadao.
Svjedokinja incidenta je ispričala da je Zadranin i na terasi oštećenoj stavljao nož pod vrati i govorio joj da će je ubiti kao Daruvarac svoju, te da je joj je tukao glavom o zid.

- Sud navedenu kaznenopravnu sankciju smatra u cijelosti primjerenom kako osobi okrivljenika, tako i njegovoj krivnji i težini kaznenog djela, te smatra da će se i samom prijetnjom kaznom zatvora, a bez izvršenja istoga ostvariti kako opća svrha kaznenopravnih sankcija tako i svrha uvjetne osude. Valja naglasiti da je tužitelj za okrivljenika zatražio bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca- istaknula je u obrazloženju presude sutkinja Ana Zrilić te nastavila:

- Imajući u vidu činjenicu da je okrivljenik skoro tri mjeseca proveo u istražnom zatvoru, što mu je uračunato u kaznu, sud drži da je to djelovalo na okrivljenika u tolikoj mjeri da neće počiniti kazneno djelo te da bi izdržavanje kazne predložene od strane tužitelja bilo prestrogo ako se sagleda sudska praksa, težina samog kaznenog djela, zakonski opis kaznenog djela, sve okolnosti koje je sud cijenio okrivljeniku. Sud drži da će se upravo odmjerenom sankcijom ostvariti specijalna prevencija odnosno utjecati na okrivljenika da ne počini kazneno djelo te generalna prevencija odnosno utjecati na sve druge osobe da ne čine kaznena djela - zaključila je sutkinja Zrilić.

18. travanj 2024 08:20