StoryEditorOCM
4 kantunaRAČUNALNI PREVARANTI

Zadrani i Splićanin ‘hakirali‘ internetska prodajna mjesta u Americi. Evo koliko su novaca ‘popalili‘ i kako im je to pošlo za rukom...

Piše Božana Sviličić
1. rujna 2023. - 22:02

Protiv trojice računalnih prevaranata koji su uz pomoć ‘Aircash‘ kartica ‘hakirali‘ internetska prodajna mjesta u Americi, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podignulo je optužnicu. Ukoliko u sudskom postupku budu osuđeni prijeti im kazna od jedne do osam godina zatvora koliko je predviđeno za kazneno djelo računalne prijevare.

Za ‘hakiranje‘ američkih prodajnih mjesta optuženi su 35-godišnji ekonomist i 42-godišnji tehničar za energetiku s prebivalištem u Zadru i 44-godišnji konobar iz Splita.

Prevare su, prema optužnici ODO-a, počinili od 5. do 7. rujna 2022., u Zadru i Zagrebu, gdje su najprije putem Internet trgovina trgovaca ‘Water to wine 2‘ iz Buda, Teksas, SAD, te ‘Energy fitness, iz Memphisa‘, SAD, u više navrata pokrenuli postupak na ime navodno obavljenog povrata prethodno kupljene robe, iako nikada nikakvu robu nisu kupili u tim Internet trgovinama.

Nakon što su unijeli brojeve svojih Aircash Mastercard kartica kao svojih platnih instrumenata na koje su zatražili povrat novca, od strane Banaka prihvatitelja trgovaca odobrena im je tzv. autorizacija. Putem Aircash sustava odobren im je i isplaćen povrat sredstava u ukupnom iznosu od 25.400,29 eura. Njime su raspolagali putem Aircash novčanika i njima spojenih Aircash prepaid kartica na način da su kupovali usluge online trgovaca povezanih s kriptovalutama, vršili uplate novčanih sredstava pružateljima usluge slanja novca, te u više navrata podizali gotovinu na bankomatima u Zadru, nakon čega su novac dijelili. Time su novčano oštetili tvrtku Aircash d.o.o. iz Zagreba.

Trojac je novčana sredstva koristio putem mreža za pohranu ili slanje novca u digitalnom obliku ili kripto servisa kao što su: Binance.com pružatelj usluga povezan s kripto valutama i virtualnom imovinom, Zen.com iz Vilniusa u Litvi, institucija za elektronički novac, Skrill2555 i Neteller.com, društvo PaySafe Payment solutions limited, institucija za elektronički novac sa sjedištem u Irskoj te Paysend društvu Easy Payment and Finance iz Španjolske, financijskoj instituciji pod nadzorom Španjolske banke.

Prilikom ispitivanja u zadarskom tužiteljstvu, prvookrivljeni 35-godišnjak posvjedočio je kako je on inače u grupama sa kripto valutama, pa je tako i došao u kontakt s jednom osobom koja ga je pitala ima li u Hrvatskoj ‘što od kartica‘

Uslikao je svoju aircash karticu nakon čega mu je ta osoba rekla da bi mogli nešto pokušati, te ga je tražila broj njegove kartice i rekla mu da će mu se sad na njoj pojaviti - novci.

- Uplaćeno mi je 100 eura, a prije toga mi je ta osoba rekla da sve što dobije, dijelimo po principu 80-20 ili 85-15. Dogovor je bio da meni ostaje 20 posto od uplaćenog novca, a ostatak sam morao slati toj osobi u kripto valuti – rekao je.

Nakon prve uplate od 100 eura, ta osoba mu je poslala 10 tisuća kuna, nakon čega je on morao osam tisuća kuna prebaciti na račun te osobe. Pojasnio je kako mu je svoj aircash račun dao drugookrivljeni 42- godišnjak koji od primljenog novca nije ništa uzeo.

Nije znao objasniti kako su mu ti novci uplaćeni iz američkih trgovina,.

- Nemam ideju. Na kompjuteru sam zadnjih 15 godina, ali jednostavno ne vidim način da ti netko može poželjeti neku cifru i baciti ju na račun. Na početku sam mislio da je legalno, ali nakon što mi je prva transakcija bila stopirana, predomislio sam se. Imao sam pristup aircash računu drugoookrivljenika, ali ne i računu trećeokrivljenika kojega sam nazvao i rekao kakva je situacija. Doslovce sam mu rekao da je rekao pet miliona, on bi mu prebacio pet miliona – ispričao je. Rekao je kako je Splićanin tada zatvorio firmu, pa mu je predložio da oni to tako rade svaki dan da zatvore neke dugove..

Drugookrivljeni 45-goodišnjak pojasnio je da mu je 35-godišnjak prethodno rekao da je na klađenju zaradio previše novca, kojeg mu kladionica neće isplatiti, pa je potrebno da se on prijavi na te aplikacije da mu se isplati novac. Pristao je, no negirao je da bi on osobno ikad bio priključen na te aplikacije niti ih koristio.

- Ne razumijem sve što tu piše kako se to radi i što znači povrat od trgovca, a niti se koristim tim aplikacijama za plaćanje, kao što niti ne razumijem točno što su kriptovalute - rekao je.

Splićanin je ispričao kako mu je 35-godišnjak rekao da ima čovjeka kojemu kladionica zatvara račun, a kako se radi o stranoj kladionici, da to ne bi želio obavljati na hrvatski bankovni račun radi poreza, pa da bi to trebao obaviti preko nekoliko aircash računa i da taj čovjek za to nudi nagradu od pet tisuća kuna. Pristao je, a novci su sjeli na njegov račun, nakon čega ih je proslijedio dalje kako je i bilo rečeno. Novacnije podizao s bankomata jer se tada nalazio na radu u Njemačkoj. Negirao je da bi se on dogovarao u smislu počinjenja računalne prijevare

Osim drugooptuženog 42-godišnjaka koji je svojedobno bio u grupi osuđenoj zbog postavljanje opreme za snimanje magnetnog zapisa s bankovnih kartica, odnosno skimming uređaja i kamere za tajno snimanje PIN-ova klijenata u Istri, 35-godišnjak i 44-godišnjak nisu dosad osuđivani.

Uhvaćeni su nakon što su početkom rujna 2022. sustavi za praćenje transakcija tvrtke ‘Aircash‘ upozorili na određene transakcije u većim iznosima, koje su odudarale od uobičajene dnevne strukture transakcija.

Analizom je utvrđena međusobna povezanost počinitelja kako tijekom izvršenja kaznenog djela, ali i prije izvršenog kaznenog djela unutar korištenja proizvoda „Aircash digitalnog novčanika“ jer su primjerice jedan drugome međusobno slali i primali sredstva tijekom 2021. i 2022. godine.

Poliicja je prvookrivljenom 35-godišnjaku oduzela veća količina različitih mobilnih telefona i laptopa, raznih debitnih kartica na razna imena te SIM kartica, dok su ostaloj dvojici oduzeti po jedan mobilni telefon, nakon čega je izvršena pretraga te su sastavljeni zapisnici s rezultatima provedenih pretraga.

27. travanj 2024 17:18