StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON ISTRAGE

Zadarsko tužiteljstvo optužilo međunarodnog švercera duhanom Samida Osmanovića Bracu za utaju 88 milijuna kuna poreza!

Piše B.S.
15. ožujka 2021. - 21:53

Godinu dana od kada je uhićen u policijskoj akciji na graničnom prijelazu Bregana pod sumnjom da je švercom duhana oštetio državu za 88 milijuna kuna, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv 65-godišnjeg Slovenca Samida Osmanovića zvanog Braco.

Nakon jednogodišnje istrage Osmanović je optužen za utaju poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga kojima je potupravno prisvojio 88 milijuna kuna.

Akcija Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije zadarske policije vođena je u suradnji sa ispostavama carinske i porezne uprave u Zadru te Općinskim državnim odvjetništvom. Policija je za Osmanovićem bila raspisala tjeralicu, a uhićen je nakon što je pokušao iz Slovenije ući u Hrvatsku.

Optužen je da je kao direktor i vlasnik tvrtke Vanon iz Mandra na otoku Pagu, od 6. travnja do 22. rujna 2017. u Hrvatsku, u više navrata od trgovačkih društava iz Slovenije i Grčke nabavio duhansku sirovinu u količini od 111.672 kilograma s kojom je nezakonito raspolagao, te nije platio trošarinu od 67.003,200 kuna.

Nije iskazao izlazne račune, ispostavljene drugim trgovačkim društvima, a koji su plaćeni njegovom društvu, niti je račune knjižio u poslovnim knjigama svog društva. Provedena plaćanja temeljem isporučene robe neistinito je u dnevniku knjiženja prikazao kao zajmove tih društava njegovom društvu, što je za posljedicu imalo manje obračunati i plaćeni porez na dodanu vrijednost od 93.839,17 kuna. Tijekom cijele 2017. godine u dostavljenim mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost neistinito je iskazivao kako njegovo društvo nije imalo stjecanja i otuđenja dobara, što je za posljedicu imalo manje plaćeni porez na dodanu vrijednost u iznosu od 17.575.141,63 kuna.

Ujedno, za 2017. godinu nije utvrdio obavezu poreza na dobit niti je podnio godišnju prijavu poreza na dobit za iznos od 191.844,09 kuna, niti je platio porez na svoj dohodak za 2017. godinu u iznosu od 84.614,84 kune, oštetivši proračun Republike Hrvatske ukupno za 88.085.740,77 kuna.

Osmanović je bio jedini zaposlenik svoje tvrtke na Pagu. Iako je rođen u BiH, tog se državljanstva odrekao kako bi ostao u istražnom zatvoru u Sloveniji gdje se protiv njega vodi kazneni postupak za slična kaznena djela. U Hrvatskoj ima pravomoćnu optužnicu USKOK-a za djela gospodarskog kriminala, iz razdoblja prije 2017. godine. Tvrtke s kojima je poslovao u duhanskom biznisu, na području Nizozemske, Irske, BiH, policija smatra povezanim s tvrtkom Vanon, ali u ovom slučaju nisu pod istragom. Zadarska policija i carina su sumnje u Osmanovićeve kriminalne aktivnosti dobili 2018. iz otkrivene poslovne dokumentacije njegove tvrtke, a švercana duhanska sirovina nije zaplijenjena, niti je pronađen novac za koji za zakinut državni proračun.

25. travanj 2024 23:36