StoryEditorOCM
4 kantunaSTARA GRADSKA JEZGRA

Zadarski Poluotok uskoro dobiva i drugi podzemni spremnik za odlaganje otpada. Evo gdje će se nalaziti i kad će biti u funkciji...

Piše AVŠ
20. srpnja 2020. - 19:25

Točno godinu dana nakon što je postavljen prvi u Ulici Mihovila Pavlinovića, između hotela Zagreb i Osnovne škole Petra Preradovića, zadarski Poluotok dobit će drugi podzemni kontejner za komunalni otpad koji će se nalaziti 300 metara zapadno od te lokacije, uz sadašnji parking koji koriste djelatnici suda i policije. Potvrdio nam je to jučer tehnički direktor zadarske “Čistoće” Pere Zupčić.

- Uskoro će se raspisati natječaj za izvođača radova koji će pripremiti teren za ukop podzemnih spremnika koji su već nabavljeni i spremni za montiranje. Radovi na iskopu počet će na jesen, a očekujemo kako će cijeli posao biti završen do kraja godine. Kompletna cijena radova, nadzora i opremanja jednog takvog podzemnog odlagališta iznosi 280 tisuća kuna- kaže Zupčić.

Ovo će biti drugi od ukupno deset planiranih podzemnih spremnika s kojima “Čistoća” planira trajno i elegantno riješiti pitanje odlaganja otpada u staroj gradskoj jezgri. Iako je prvotna ideja bila da se ti ukopani spremnici zapremine dva i pol kubika, koji će zamijeniti sadašnje kontejnere od 240 litara, postave na 15 lokacija Poluotoka, konzervatori su na kraju odobrili samo deset mjesta.

Pri izboru tih lokacija pazilo se da svim korisnicima budu jednako daleko i na dohvat ruke, što je posebno važno zbog funkcioniranja sustava jednom kad svi kontejneri budu u funkciji. Naime, tada će se uvesti kartice s kojima će korisnici moći otvarati poklopac i ubacivati svoj komunalni miješani otpad u spremnik koji ima mogućnost mjerenja litraže. Ono što se evidentira, korisnici će dobiti zaračunato na svom računu za odvoz smeća. To će vrijediti samo za miješani komunalni otpad jer se onaj reciklabilni i biorazgradivi, koji ide u druga dva spremnika, neće naplaćivati.

- Kartice će uvesti tek kad cijeli sustav od deset kontejner bude izgrađen, a dotad će se podzemno odlaganje smeća koristiti besplatno. Riječ je o skupom i sofisticiranom sustavu koji je izuzetno dobro rješenje za staru gradsku jezgru, a kad će cijeli posao biti gotov teško je u ovim okolnostima reći. Mi smo planirali cijelu priču zaokružiti kroz godinu ili dvije, ali korona je poremetila dosta naših planova, uključujući i financijsku konstrukciju- kaže Zupčić

Na pitanje kakva su sada iskustva s prvim podzemnim spremnikom, gdje se u počecima često događalo da se otpad ostavlja sa strane, umjesto da se ubaci u za to predviđeni otvor, tehnički direktor “Čistoće” odgovara kako su “miješana”.

- U Zadru se nije dogodilo ništa što se nije dogodilo u drugim velikim gradovima kada su uvodili podzemne spremnike. Kultura društva je nešto što se gradi, promjene ne idu preko noći i potrebna je stalna edukacija. Ali, već sada vidimo promjene u odnosu na godinu ranije i očekujem kako će do trenutka kada cijeli sustav bude u funkciji, korisnici biti dovoljno zreli za njegovo korištenje- zaključuje Zupčić dodajući kako su lokacije svih podzemnih kontejnera u blizini prometnice što vozilu koje će ih prazniti omogućava jednostavan prilaz. Rieč je o posebnom vozilu s dizalicom koje će, zahvaljujući kapacitetu spremnika, na Poluotok dolaziti rjeđe nego dosad, i to noću ili rano ujutro kako ne bi stvarali probleme u prometu i ometali građane i njihove goste.
 

26. lipanj 2024 17:42