StoryEditorOCM
4 kantunaAKTIVNO ZDRAVLJE

Zadarska županija kao primjer dobre prakse unutar Hrvatske mreže zdravih gradova. Dva projekta su posebno istaknuta

Piše Sponzorirani sadržaj
3. listopada 2024. - 19:27

Zadarska županija domaćin je 29. jesenskog poslovnog sastanka Hrvatske mreže zdravih gradova (HMZG) koji se ovog tjedna održava u Zadru. Središnja tema dvodnevnog skupa je Zdravlje i socijalno blagostanje - dostupnost zdravstvene zaštite. 

Hrvatska mreža zdravih gradova je udruga hrvatskih gradova i županija okupljenih oko ideje promicanja zdravlja, a mrežu čine gradovi i županije koji su donijeli odluku o pokretanju projekta “Zdravi grad/Zdrava županija”. Funkcija Mreže je povezivanje gradova i županija u cilju bolje međusobne suradnje, lakše razmjene iskustava, spoznaja, ideja i aktivnosti te međusobne podrške i praktične pomoći. 

Ovaj jesenski sastanak iznimno je bitan za HMZG jer okuplja koordinatore i članove Mreže. Uz redovita izvješća o provedenim aktivnostima i planovima za sljedeću godinu, domaćini na sastancima prikazuju i modele dobre prakse. 

Tako je o nastanku "Tima za zdravlje" u Zadarskoj županiji govorila predsjednica HMZG-a Selma Šogorić.

- Tim je osnovan 2007. godine i krenuo je odlično. Bila je to jedna homogena skupina ljudi sjajno ekipirana. U početku su održavani brojni sastanci i koordinacije kako bi se dobila slika prioriteta zdravstvenih potreba i ciljeva u županiji. Kada smo definirali prioritete u zdravstvu i plan, nedostajala nam je još jedino implementacija. Poseban izazov je bio predočiti naše planove u praksu. Jedan od prioriteta Zadarske županije bio je i povećanje tjelesne aktivnosti građana. Zadarski "Tim za zdravlje" tu se odlično dosjetio organizacije sada već tradicionalne biciklijade "Od Branimira do Branimira", istaknula je Šogorić dodajući kako su upravo županijsku biciklijadu drugim gradovima i županijama isticali kao primjer dobre prakse i provođenja zacrtanih prioriteta u djelo. 

Podsjetimo kako je Tim za zdravlje Zadarske županije 2007. izradio prvu detaljnu analizu stanja zdravlja u Zadarskoj županiji na temelju kojih su odabrani javnozdravstveni prioriteti i definirani jasni ciljevi u pet područja javnozdravstvene problematike: područje ovisnosti, skrbi o starima i nemoćnima, tjelesnoj aktivnosti, kardiovaskularnom zdravlju te problematici nasilja u obitelji i na prometnicama.

- Zadarska, ali i Međimurska županija pokrenule su tjelesnu aktivnost kod građana i osvijestili jedinice lokalne i regionalne samouprave kako mogu provoditi planove u djelo, dodala je Šogorić. 

Sastanku HMZG-a prisustvovala je i Maja Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustav, obitelji i socijalne politike, Marko Kolega, županijski pročelnik za zdravstvo, Josip Vidov, županijski pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku, Benito Pucar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar te brojni drugi. 

Pozdrave i dobrodošlicu sudionicima u ime Zadarske županije uputio je pročelnik Kolega. 

- U modernim vremenima koje ima pomalo iskrivljene vrijednosti nekako po strani stavljamo zdravlje i zdravstvenu zaštitu. Problemi s kojima se suočavamo, ne samo mi već i drugi gradovi i županije, kao što su manjak zdravstvenog kadra i velike cijene zdravstvenih usluga, nisu uvijek rješivi na mikrolokaciji. Određeni problemi se rješavaju na nacionalnoj razini, ali ipak imamo brojne primjere dobre prakse kako su neki od gradova i županija riješili zdravstvene probleme u svojoj sredini. Jedno od predavanja koje ćete čuti na sastanku je i zadarska priča o sportskom centru Višnjik, koja će vjerujem nadjačati priču biciklijade, našalio se pročelnik Kolega dodavši kako je SC Višnjik nešto najbolje što Zadra ima kada je u pitanju zdravlje građana.

- Tim sportskim objektom dnevno prođe od dvije do tri tisuće ljudi, istaknuo je županijski pročelnik za zdravstvo. 

Osim međusobne koordinacije, hrvatskim gradovima i županijama je kroz HMZG omogućena suradnja i povezivanje s drugim projektnim gradovima u Europi, kao i drugim nacionalnim mrežama (NETWORK - Europska mreža nacionalnih mreža zdravih gradova) te Europskim uredom Svjetske zdravstvene organizacije. Prednost takvog povezivanja je višestruka, a ključno je da se gradovi i županije mogu tako interesno okupljati oko pojedinih tema koje prepoznaju kao značajne u svojoj sredini te svoja iskustva razmjenjivati horizontalno i vertikalno, odnosno na nacionalnom i međunarodnom nivou. 

03. listopad 2024 19:28