StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ PETRE. P.

Za ukradene sunčane naočale i pokušaj krađe garderobe Zadranka osuđena na 7 mjeseci zatvora! Izašla je u četvrtak, dva dana kasnije našli su je mrtvu

Piše Predrag Opačić
9. ožujka 2020. - 22:33

Zadarski su policajci u subotu 7. ožujka oko 8,20 sati dobili obavijest o mrtvoj ženskoj osobi u stanu u Ulici Ive Senjanina. Policiju je nazvao jedan od dva muškarca koji su bili u stanu s preminulom 40-godišnjom Petrom P., a s policijom, u stan su stigli i liječnici Hitne pomoći koji su samo mogli konstatirati smrt.

Pregledom mrtvozornika nisu otkrivene nikakve naznake nasilne smrti čiji će definitivan uzrok biti poznat tek nakon nalaza obdukcije. Po neslužbenim informacijama, preminula je bila ovisnica i bolovala je od epileptičnih napadaja, ali tek treba vidjeti je li to imalo ikakvog utjecaja na njenu smrt.

Nepuna dva dana prije toga, u četvrtak oko 15,30 sati, Petra P. je puštena iz zadarskog zatvora u kojega je ušla 5. prosinca prošle godine.

- Osuđenici Petri P. je s danom 5. ožujka 2020. g. istekla izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od sedam mjeseci po presudi izvanraspravnog kaznenog vijeća Općinskog suda u Zadru od 25. veljače 2020. koja je postala pravomoćna 5. ožujka 2020. godine, potvrdila nam je sutkinja Dijana Grancarić, glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

Iz formulacije o „jedinstvenoj kazni zatvora” jasno je da je protiv Petre P. izrečeno više presuda.

- Navedenom presudom temeljem odredbe čl. 498. st. 1. toč. 3. ZKP preinačene su u odluci o kazni: presuda Općinskog suda u Zadru, K-202/16 od 10. srpnja 2018. pravomoćna 28. rujna 2018. kojom je okrivljena Petra Petelinc osuđena zbog učina kaznenog djela iz čl. 228. st. 1. KZ na kaznu zatvora u trajanju od 4 mjeseca i presuda Općinskog suda K-670/17 od 31. siječnja 2018. pravomoćna 18. svibnja 2018. kojom je ista osuđena zbog kaznenog djela iz čl. 228. st. 1. KZ/11, na kaznu zatvora u trajanju od 4 mjeseca te je ista osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, u koju kaznu je okrivljenoj sukladno odredbi čl. 54. KZ/11 uračunato vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora po pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zadru K-670/17 od 22. kolovoza 2018. pa nadalje, kao i vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora po pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zadru K-202/16 od 5. prosinca 2019. pa nadalje.

Za vrijeme zaprimanja objedinjavajuće presude Općinskog suda u Zadru Kv-50/20 okrivljena je izdržavala kaznu zatvora u trajanju od 4 mjeseca po pravomoćnoj presudi K-202/16 od 5. prosinca 2019., a predviđeni istek kazne bio je 5. travnja 2020. Objedinjavajuća presuda Kv-50/20 zaprimljena je u Zatvor u Zadru 5. ožujka  2020., a kako je osuđenici po zaprimljenoj objedinjavajućoj presudi kazna isticala 5. ožujka 2020., ista je odmah po zaprimanju navedene presude otpuštena iz Zatvora u Zadru o čemu je izviještena i referada izvršenja Županijskog suda u Zadru, objasnila je sutkinja Dijana Grancarić.

Zbog čega je Petra P. bila u zatvoru?

- Osuđena je za pokušaj krađe i za sitnu krađu. U jednoj je optičkoj radnji u Zadru ukrala sunčane naočale vrijedne 1.600 kuna. Naočale su vrlo brzo vraćene vlasniku radnje, kojemu je to bilo dovoljno, pa nije imao nikakvih drugih potraživanja. Za to je osuđena na četiri mjeseca zatvora. Osim toga, Petra je u jednoj zadarskoj trgovini spriječena u pokušaju krađe garderobe, pa je i za to dobila četiri mjeseca. Kada sam postao njen branitelj, zatražio sam i dobio objedinjavanje te dvije kazne, što je sud i prihvatio pa joj je izrečena jedinstvena kazna od sedam mjeseci. Prethodno su se, da bi ta presuda što prije postala pravomoćna, prava na žalbu odrekli i osuđena Petra i zadarski tužitelji, pa je presuda postala pravomoćna 5. ožujka, kaže Petrin branitelj, poznati zadarski odvjetnik Marko Marinović.

Marinović nije želio podrobnije komentirati drakonsku kaznu od sedam mjeseci zatvora za sitnu krađu i krađu u pokušaju.

- Ma to je smiješno! Pa svi vidimo što se u ovoj zemlji događa i kako nam pravosuđe funkcionira, zgrožen je Marinović.

ODVJETNIK MARINOVIĆ: Nitko me nije obavijestio da je puštena iz zatvora

Odvjetnik Marko Marinović tvrdi da da je sa svojom branjenicom posljednji put bio u kontaktu u utorak 3. ožujka kada mu se javila telefonom:

-Tada sam joj savjetovao da se odrekne prava na žalbu kako bi objedinjena presuda postala pravomoćna i kako bi dva dana nakon toga mogla biti slobodna. Od vas čujem da je Petra mrtva. Nitko me nije obavijestio ni da je puštena iz zatvora iako su i na sudu i u zatvorskoj Upravi znali da sam joj branitelj, kaže Marinović.

23. travanj 2024 21:06