StoryEditorOCM
4 kantunaTKO TO TAMO PALI?

Za nedavni požar kod deponije na Diklu kriv je ljudski faktor. Vatra je zamalo progutala konjički klub, a vlasnice strahuju da na tome neće stati...

Piše Matea Gugić Magaš
23. srpnja 2021. - 15:39
Dva kanadera gasila požar koji je buknuo u šumi koja okruzuje gradski deponij povrh predjela Diklo.Luka Gerlanc/Cropix

Gusti crni dim nadvio se nad Diklom u četvrtak oko 14 sati te uznemirio mještane, ali i brojne turiste koji ljetuju u tom poznatom turističkom mjestu. Gorjela je gusta borova šuma u blizini deponija, nisko raslinje te miješani otpad. Vatrogasci JVP Zadar brzo su stigli na intervenciju te, zajedno s kolegama iz DVD Nin, zaključili da je bolje odmah zatražiti angažiranje dva kanadera. Snage iz zraka i s kopna u nekoliko su sati ugasili požar te osigurali cijelo područje, oko 300 puta 200 metara kvadratnih, kako bi, zbog vjetra koji je taj dan puhao, bili sigurno da više ništa neće buknuti. Nakon toga, policija je preuzela svoj dio posla. 

Samo 300-tinjak metara od mjesta gdje je požar izbio, odvijala se prava drama. Tri djevojke, od kojih je jedna vlasnica OPG-a Hrvatski športski konji Zadar, kad su ugledale dim, odmah su pozvale su sve svoje prijatelje i poznanike da im dođu pomoći u obrani životinja i same štale. 

- Iskreno, uhvatila nas je panika, imamo desetak konja, hrpe sijena, bala, možete samo zamisliti što bi to bilo da je vrta stigla do nas! Mislile smo u jednom trenutku da ćemo same morati evakuirati 12 konja sa farme – govori nam jedna od njih (podaci poznati redakciji) te dodaje kako su imale samo puku sreću da je taj dan puhalo jugo i da je opasni plamen nosilo u suprotnom smjeru.

Policijskim očevidom, koji je obavljen isti dan, utvrđeno je da je do požara došlo zbog otvorenog plamena, odnosno dijela gorive tvari. Točnije, za požar u Diklu kriv je - ljudski faktor, a više o toga znat će se nakon završetka kriminalističke istrage. 

To su i prije završetka očevida znale djevojke iz konjičkog kluba.

Naime, one već tri godine muku muče s pojedincima i grupama iz romskog naselja koje se nalazi točno između deponija i kluba. Ilegalni susjedi okupirali su državno zemljište jer im blizina deponija omogućava dobru zaradu od prikupljanja sekundarnog otpada. 

image
Kako nam je rekla jedna od vlasnica kluba, s ovog područja je krenuo požar. 
Jure Miskovic/Cropix

- Prije tri godine počela je naša kalvarija s njima. Prvo što su napravili kad smo tek preuzele zemljište i napravile štalu, pokrali su sve metalne gambete s vrata, sedla, kante za vodu... Šteta je bila preko četiri tisuće eura. Sve je to prijavljeno policiji, bio je i očevid no, nakon toga, ni riječi. Ništa nisu našli, nitko nije prijavljen – započinje nam jedna od vlasnica kluba koja je od tog dana, do danas, već preko dvadeset puta pozivala policiju.

- Mi od dolaska na ovaj teren ne možemo normalno živjeti, a ni raditi. To je jednostavno ogroman stres. Stalno strepim od krađa i šteta. Godinama u svom osobnom automobilu prenosim sva sedla, deke i druge stvari. Očisti sve, ukrcaj, prenesi, vrati. I tako svaki dan! Da ne govorim da je sve skupa još strašnije jer su pitanju i jako vrijedne životinje. Kad bi saznale da su stigle nove grupe u to ilegalno naselje, od straha od krađe i čega gorega, spavale bi u štali, na sijenu sa psima, i to po najvećoj zimi – prepričava nam te dodaje kako zbog njih ne mogu koristiti ni obližnje zemljište koje imaju u zakupu i za koje uredno plaćaju najam.

- Radi se o nekih 20.000 kvadrata na koje mi ne možemo odvesti svoje konje na ispašu jer bi bili preblizu njihovom kampu. Jednostavno nas je strah ostaviti ih same, bez nadzora, jer ne znamo kako bi naši susjedi mogli reagirati. Iz policije su na upozorili da sami ništa ne poduzimamo jer su, tvrde, to opasni ljudi i s njima se ne može jednostavno razgovarati. Mi iz tog razloga plaćamo dodatno sijeno da konji imaju što za jesti jer smo odlučile ne odvoditi ih tamo na ispašu. Znači trošimo svoje novce, a imamo veliko zemljište koje zjapi prazno – komentirala je druga, ljutito, jer ih institucije već godinama ignoriraju.

- Ne kažem da se policija kompletno oglušila, štoviše, oni uredno dolaze na naše pozive, obilaze te grupe, ali se ništa konkretno nije napravilo. I to nije dugoročno rješenje. Apeliramo ovim putem da se tim ljudima pomogne na neki način, da ih se smjesti negdje drugdje ili ako je to toliko teško, onda neka se nama ponudi alternativa. Ja cijenim sve nacionalne manjine, ma sve ljude, ali želim to poštovanje i prema nama – naglašava jedna od vlasnica te dodaje kako je nekoliko dana prije izbijanja požara imala vrlo sličnu scenu. 

- Ugledala sam crni dim kako suklja iz obližnje ledine. Pozvala sam vatrogasce koji su mi, nakon što su stigli na intervenciju,  pojasnili kako su pojedinci u improviziranom naselju palili bakar... Nažalost, vjerujem kako ovaj požar neće biti zadnji. Jednostavno, ne znamo više što da napravimo... - zaključile su ogorčeno vlasnice konjičkog kluba. 

Dok traje istraga, iz zadarske policije ne žele otkrivati detalje o okolnostima nastanka požara, ali neslužbeno doznajemo da se u sklopu kriminalističke istrage obavljaju razgovori s pojedincima iz romskog naselja podignutog nedaleko gradskog deponija. Hoće li i ovaj put sve ostati bez posljedica, doznat ćemo vrlo brzo... 

image
Zadar, 210721.
Dva kanadera su poslijepodne gasila pozar koji je buknuo u sumi koja okruzuje gradski deponij povrh predjela Diklo.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix
19. travanj 2024 22:21