StoryEditorOCM
4 kantunaBIJESNI NA DIREKTORA

Vrsi usred toplinskog udara četiri dana bili bez vode: "Dajte ostavku!" Matek: "Oni troše kao mali grad! Netko se ilegalno priključio na hidrant!"

Piše Iva Ivanac
15. srpnja 2024. - 21:07

Mještani Vrsi prošli su tjedan ostali bez vode. Javnosti su zbog toga uputili pismo u kojem su se žestoko obrušili na direktora Vodovoda Tomislava Mateka. Nečuveno je da u tijeku toplinskog vala ovo turističko mjesto ostane na četiri dana bez vode, istaknuli su ogorčeni Vršani. 

- Poštovani direktore Vodovoda Zadar, gospodine Matek, obraćamo Vam se kao mještani mjesta, općine, 20 kilometara udaljene od Zadra, u blizini grada Nina, u kojoj trenutno boravi preko deset tisuća ljudi. Obraćamo Vam se kao mještani mjesta iz kojeg turisti odlaze proteklih nekoliko dana. Obraćamo Vam se iz mjesta u kojem na +40 ne možemo slušati preporuke nadležnih tijela o konzumaciji što veće količine tekućine. U konačnici, obraćamo Vam se iz Vrsi, mjesta io općine koju je zadarski Vodovod zaboravio i protekla četiri dana ostavio bez vode, naveli su mještani Vrsi u pismu dodajući kako su svjesni da kvarovi i prekidi mogu biti neizbježni, ali i kako je situacija u kojoj su se našli krajnje nepodnošljiva, posebno uzimajući u obzir da se nalaze u srcu turističke sezone i da se ova situacija ponavlja iz godine u godinu. 

image

SPECIJAL: SD Vrsi, Zadar, 121023 Komunalna tvrtka je izdala izdalo nalog da se na mjesnom groblju u Poljicima ukloni nadgrobni spomenik na obiteljskoj grobnici jer je ispisan na cirilici. Na fotografiji: zgrada Opcine Vrsi. Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/

- Vrsi, kao turistička destinacija, svake godine privlače veliki broj turista koji dolaze uživati u ljepotama naše obale, čistoći mora i gostoljubivosti lokalnog stanovništva. Međutim, nedostatak osnovnog resursa kao što je voda stvara nepremostive probleme za sve nas. Zaposleni smo, moramo se tuširati, a kako to izvesti bez vode? Znate li kako je četiri puna dana, tijekom toplinskog udara živjeti u ovim uvjetima? S druge strane, turisti su zatečeni i frustrirani, što rezultira negativnim dojmovima koji mogu dugoročno naštetiti ugledu našeg mjesta kao poželjne destinacije. Voda je osnovna potreba i pravo svakog čovjeka, a posebno u 21. stoljeću i u turističkom mjestu koje teži izvrsnosti u pružanju usluga svojim stanovnicima i posjetiteljima, naveli su mještani pozivajući direktora na ostavku ako se ne može nositi s problemima. 

Gdje je problem nastao i zašto su Vrsi ostale bez vode, upitali smo direktora Mateka. Ovog puta nije bio problem u Vodovodu već u neodgovornim pojedincima koji su svojim postupcima ugrozili druge. 

image

Ilustracija

Damir Krajac/Cropix

- Stanje se stabiliziralo. U kompletnim Vrsima je stara mreža koja se gradila prije 40-50 godina i ona je dimenzionirana na jednu vrstu potrošnje. Sada je ta potrošnja, zbog velikog broja turista, raznih bazena i poljoprivrede, puno veća. Problemi s vodoopskrbom u Gornjim Vrsima nastao je u precrpnoj stanici koja puma vodu u područja visoke zone. Naime, ta se stanica prošlog tjedna ispraznila. Uvidom u sustav shvatili smo da je potrošnja tada bila puno veća nego što je inače u Vrsima - 16 litara vode u sekundi što je potrošnja manjeg grada, a ne malog mjesta. To znači da je netko, najvjerojatnije, otvorio hidrant i ilegalno uzimao vodu, ističe direktor Matek dodajući kako se tada pojavio puno veći problem od gubitka vode. 

- Kada netko uzima vodu na takav način, ruši tlakove u svim ostalim cijevima i zbog toga precrpne stanice nisu mogle dobiti vodu kako bi je pumpale dalje. Da bi doveli vodu do njih, morali smo dizati tlakove, međutim taj se posao mora postepeno odraditi kao ne bi došlo do pucanja svih cijevi, kazao je Matek dodajući kako su u Vrsima već sanirali par gubitaka. 

- Tolika količina vode u sekundi ne može isteći kroz slavinu. Netko je upao u sustav. Unatoč našim apelima da se takve stvari ne rade, pojedinci to ne razumiju, zaključio je Matek.  

29. rujan 2024 01:20