StoryEditorOCM
4 kantunaJEFTINI POENI ILI...

Voda dospjela u predizborna obećanja: Bruketa bi dao dva kubika besplatno po domaćinstvu, a Vučetić čak dva kubika po članu kućanstva!

Piše I. Ivanac
22. travnja 2021. - 21:43

Voda je, kao najvažniji kemijski spoj na Zemlji bez kojeg život ne bi bio moguć, dospjela u predizborna obećanja dvojice zadarskih kandidata za gradonačelnika, Marka Vučetića i Denisa Brukete.

I jedan i drugi tvrde da će, ako pobjede, građanima osigurati određenu količinu besplatne vode, a računi za vodu će sigurno biti smanjeni.

Jesu li to puste priče, prazna predizborna obećanja i jeftino prikupljanje glasova? Kako je moguće građanima osigurati besplatnu vodu? Znači li to ukidanje samo računa za potrošnju ili i fiksnog dijela kojim se financira izgradnja vodoopskrbnog sustava? Kako misle plaćati gotovo 300 radnika "Vodovoda"? Na ta i druga pitanja odgovore smo potražili u razgovoru s Vučetićem, kandidatom koalicije Srcem za Zadar (SDP, Akcija mladih, HSS, Centar i Glas) te Bruketom, kandidatom stranke Za Zadar.

– Vučetić je tu stavku kopirao od mene, ali nema veze, ako je za dobrobit građana, neka je kopirao – istaknuo je odmah na početku razgovora Bruketa, dodajući kako bi on građanima omogućio dva besplatna kubika po priključku.

– To zasigurno možemo napraviti. Treći i četvrti kubik bi se plaćao po regularnoj cijeni, a sve iznad po malo većoj. Na taj način prvenstveno štedimo vodu. Napravit ćemo i preraspodjelu što se tiče gubitaka vode jer ih je potrebno sanirati. Na kraju ćemo vratiti očitovanje potrošnje svaka dva mjeseca, a ne svaki mjesec kao sada, čime bismo također imali uštede na angažmanu radnika – istaknuo je Bruketa, dodajući kako bi ova mjera pozitivno utjecala na budžet socijalno ugroženom stanovništvu.

Iako Bruketa tvrdi da se "dva kubika besplatno" za sve Zadrane mogu odmah realizirati, još uvijek nije siguran bi li trebalo ukinuti račune za vodu onima koji potroše manje od toga, ili bi i dalje plaćali fiksni dio troška. Naknadni izračuni bi trebali to pokazati, a on će, ističe, nastojati umanjiti račun gdje god to bude mogao, jer će takva olakšica građanima uvelike pomoći.

– U Irskoj imaju besplatnu vodu, a ako mi to možemo napraviti onda ćemo to i provesti. Potrebno je prvenstveno smanjiti gubitke vode – naglašava Bruketa, koji bi po Zadru postavio česme kako bi ljudi mogli predahnuti i napiti se. Koalirat će, kaže, samo s onom strankom koja mu obeća da će dva kubika vode po kućanstvu biti besplatna.

Filozof i teolog Marko Vučetić ističe da ideju o besplatnoj vodi nije kopirao od Brukete, naprotiv, osmišljena je prije nekoliko mjeseci po uzoru na irski model. U Irskoj građani nemaju račun za vodu, ali je zato plaćaju kroz poreze.

– Ideja o besplatnoj vodi se javila jer želimo razviti odgovornost građanima prema prirodnim resursima. To nije populistička mjera – ističe Vučetić, koji također želi osigurati dva besplatna kubika, ali po članu domaćinstva, i to isključivo građanima Zadra, ne i onima koji tu povremeno borave.

– To su minimalne potrebe građana, a fiksna davanja bi se i dalje naplaćivala. Mjera je provediva jer bi se tako plaćeni prirez vratio građanima – govori Vučetić, koji smatra da će građani razviti odgovornost prema potrošnji vode ako ih se potakne s dva besplatna kubika.

– Tako bi razvili odgovornost građana prema klimatskim promjenama koje zanemarujemo i prema novoj epohi u kojoj se nalazimo. Nismo svjesni da nadolazeći izbori nisu samo na razini grada već ulazimo u postepidemijski svijet koji će obilježiti klimatske promjene i nedostatak prirodnih resursa. Trebamo građane odgajati da mogu živjeti u novom svijetu. To mi je, a ne neki prizemni populizam, bila ideja: odgoj građana da budu građani svijeta i da vode računa o prirodi, o sebi i o financijama, ako ih samo to motivira na djelovanje – kaže Vučetić.

Gubici vode s kojima se zadarski "Vodovod" već godinama bori Vučetiću su poznati, ali prave uzroke tome ne zna, pa ih nije ni htio komentirati dok se ne upozna sa svim činjenicama.

Budući da Irska potrošnju vode ipak plaća kroz poreze, znači li to da bi se prirez trebao povećati?

– Nipošto se neće povećavati prirez, jer unutar sadašnjih poreznih opterećenja građana možemo puno toga napraviti kroz kontrolu javne nabave. Uostalom, poduzetništvo bi trebalo rasteretiti nepotrebnih troškova i kroz manje poreze poticati njihovu snažniju aktivnost, jer bi se iz tako stvorenog viška vrijednosti opet punio gradski proračun – smatra Vučetić, koji bi plaće za gotovo 300 radnika "Vodovoda" osigurao iz gradskog proračuna.

– Pokrivanje dva kubika vode za Grad nije previše, ako bi se animirali ostali mehanizmi koji u gradu postoje, a koji trenutačno stoje neiskorišteni, kao što je riva, koja može biti u funkciji građana, ali i druge gospodarske aktivnosti. Za razliku od političara na vlasti mogu razmišljati s više varijabli i s bolnim podsmijehom promatram kada netko kaže da sam čovjek teorije. Ako moja teorija postane praksa, to će biti dobra praksa za gradonačelnika. Ova mjera nije populistička, iako nemam ništa protiv da je netko takvom smatra zato što ostvarujem ono što želim, a to je očuvanje prirodnih resursa. Ako netko želi zaštititi hrvatske vode, samo zato što su hrvatske, i jer je nacionalist, briga me što hrvatsku vodu promatra kao hrvatsku. Potrebno je zaštititi život na ovom prostoru, a voda i život se potpuno identificiraju, dok se politika i životu u Hrvatskoj i Zadru isključuju – zaključio je Vučetić.

Matek: Voda se ne prodaje nego distribuira

Može li voda biti besplatna ili ne, upitali smo i direktora "Vodovoda" Tomislava Mateka, koji nam je kazao kako se voda ne prodaje već se distribuira i kako se zapravo naplaćuje usluga distribucije.
– Osnivači "Vodovoda" su jedinice lokalne samouprave, a poslujemo po načelu punog povrata troška. "Vodovod" se ne financira iz proračuna Grada Zadra, već iz vlastitih prihoda po načelu punog povrata troška, što znači da nam je osnovna djelatnost isporuka vode bez ostvarivanja dobiti – istaknuo je Matek, dodajući kako se stavke u gradskom proračun koje se tiču "Vodovoda" odnose na izgradnju komunalne infrastrukture. U 2020. godini je za izgradnju iz Grada isplaćeno 163 tisuće kuna, a u 2021. godini 533 tisuće kuna.
Cijena kubika vode za građane Zadra iznosi 14,26 kuna s PDV-om i nije se mijenjala od 2009. godine kada je zbog smanjenja PDV-a umanjena.

26. travanj 2024 14:53