StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOMOĆNI EPILOG

Visoki kazneni sud potvrdio presudu sutkinje Radanović i zatvorske kazne za sudionike grupnog silovanja i zlostavljanja 15-godišnjakinje!

Piše I. N.
14. svibnja 2024. - 21:53

Visoki kazni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom su šestorica mladića iz okolice Zadra optužena za grupno silovanje, nasilje i ucjene nad 15-godišnjom djevojčicom od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine. 

Predsjednica sudskog vijeća za mladež Visokog kaznenog suda dr. sc. Lana Petö Kujundžić, te članovi vijeća mr. sc. Ljiljana Stipišić i Tomislav Juriša, odbacili su kao neosnovane žalbe četvorice optuženika koji su prvostupanjskom presudom osuđeni na zatvorske kazne te su potvrdili presudu zadarske sutkinje Sandre Radanović

Odlukom Županijskog suda u Zadru od 29. srpnja 2022. godine, šestorica mladića su proglašena krivima za višestruka kaznena djela protiv spolne slobode te spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Prvookrivljeni mladić proglašen je krivim za ukupno sedam takvih kaznenih djela te je osuđen je na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora. Drugookrivljeni mladić koji je bio i momak oštećenice, osuđen je za dva kaznena djela i na kaznu od dvije godine i šest mjeseci zatvora. Trećeokrivljeni mladić osuđen je za dva kaznena djela te je dobio tri godine, a četvrtookrivljeni, osuđen za jedno kazneno djelo, dobio je godinu dana zatvora. 

Za dvojicu maloljetnika izrečena je uvjetna kazna. Petooptuženi maloljetnik, osuđen za četiri kaznena djela, dobio je tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a šestookrivljenom maloljetniku, kojem su dokazana dva kaznena djela, izrečena je obaveza psihosocijalnog tretmana i 100 sati rada za opće dobro.

U vrijeme počinjenja kaznenih djela trojica mladića su bila punoljetna, dvojica mlađi punoljetnici, a dvoje maloljetnici. Početkom suđenja, samo je jedan od njih bio još uvijek maloljetan, a jedan od optuženih u međuvremenu je tragično stradao u prometnoj nesreći.

Djevojčica je postala žrtva masovnog seksualnog iživljavanja mladića kada joj je bilo 15 godina. Silovanja su ponekad snimali mobitelom, čime su ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Prijetili su joj da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako ne pristane na seks.

Sutkinja Petö Kujundžić presudu je donijela 21. rujna 2023. godine. Ispisana je na 29 stranice gustog teksta u kojem se detaljno obrazlaže zašto se kao neosnovane odbacuju gotovo sve točke žalbe pravnih zastupnika osuđenika, odnosno zašto tijekom prvostupanjskog postupka nije bilo kršenja Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona te krivo utvrđenog činjeničnog stanja, na što su se uglavnom pozivali branitelji osuđenika.

Podsjetimo, na izricanje prvostupanjske presude u Zadru 29. srpnja 2022. godine nitko od optuženih nije se pojavio. Naprotiv, prvoosuđeni, tada 22-godišnji mladić, koji je zbog kazne veće od pet godina odmah nakon izricanja presude trebao biti odveden u zatvor, policija nije pronašla na obiteljskoj adresi pa je sud za njim 2. kolovoza raspisao tjeralicu. Mladić je dva tjedna kasnije uhićen u Grazu gdje se sam javio nadležnoj policiji, i to 19. kolovoza, samo dan nakon što je Županijski sud u Zadru za njim izdao Europski uhidbeni nalog.

28. svibanj 2024 11:15