StoryEditorOCM
4 kantunaZUBČIĆ vs BUŠIĆ

Vaše Goebbelsovsko reagiranje ima za cilj zamagljivanje stanja zadarske kulture. Nadam se da ste od šibenskih kulturnih radnika nešto naučili

Piše Zadarski.hr
25. rujna 2024. - 16:29
Zadar, 050422. Odrzana 6. sjednica Zupanijske skupstine Zadarske zupanije u Centru za razvoj i edukaciju u Policniku. Na fotografiji: Jure Zubcic.Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Jure Zubčić odgovara na reagiranje gradske pročelnice za kulturu Dine Bušić. Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovana gospođo pročelnice Bušić, žao mi je zbog Vašeg gnjeva i zbog Vaše reakcije, i to na jednu, uvjeren sam i dalje, dobru šalu. Šala očito svrbi, a kažu da šala najviše svrbi upravo kad je istina.

Stoga pročelnice Bušić nema potrebe za Vašim reagiranjem u manirima Goebbelsove propagande u kojem mi stavljate teze koje nisu izgovorene. Očekivalo bi se da ja sad moram reći da nisam uvrijedio vrijedne zadarske umjetnike, a da je tako - znate i Vi i umjetnici.

Tužno je što vam je jedina maksima po kojoj radite “divide et impera”, a što se vidi na mnogim ugašenim zadarskim umjetničkim udrugama i koliko ih je ugašeno u ovih trideset godina jer nisu plesali kako Narodni trg 1 svira. Sjetimo se samo JUMF festivala ili Šigurece.

Od etiketa koje, besramno, onako usput lijepite na moja leđa je i “dalmatinski kampanilizam”. Tužno je Vaše propagandističko reagiranje u kojem vidite uskogrudnost kod drugih i namjerno lažno pretpostavljate poticanje rivalstva, a ne suradnje. Sve to ima za cilj zamagljivanje stanja zadarske kulture. Dapače, nadam ste da ste od šibenskih kulturnih radnika nešto naučili i da ćemo uskoro i u Zadru imati vidljiv napredak na kulturnoj sceni.

No, moram Vam pritom skrenuti pozornost da je jedan od preduvjeta razvoja kulture dopustiti da ona bude slobodna i neovisna. Da može sumnjati, propitivati, kritizirati. Da može disati. Da može reagirati na razne društvene elemente, politiku, kulturu, grad, državu...

Kultura nije i ne smije biti ni u čijoj službi, a u ovom gradu to ona jeste na mnogim razinama. Od načina kadroviranja u kulturnim ustanovama do načina dodjele sredstava.

Drago mi je također da ste me optužili za šovinizam. Drago mi je jer očekujem da će te sad kad ste prepoznali feminizam u sebi reagirati naknadno na odvratni napad na Vašu stranačku kolegicu Baradić od strane Ante Sanadera koji ju je “nagovarao da se uda, jer drugi mandat ne dolazi besplatno”.

Drago mi je jer očekujem da ćete reagirati na skup o demografiji u Zadarskoj županiji gdje je preko 90 % muškaraca pričalo koliko i kad žene trebaju rađati.

Drago mi je jer očekujem da ćete se uskoro zalagati i za ženski, a zadarski, perivoj slavnih u kojem će se spomenici podići Itali Bogdanovich, Nives Šimatović Predovan, Priješkim lavandijerama, Ani Vidović, Terezi Ganzi Aras, Rajki Tini Petričić, Eleonori Duse, Jelici Lovrić Vlajki, zadarskim Benediktinkama, Gloriji Rabac Čondrić, Vesni Vučetić Matanić, Nevenki Filipović, Lepi Smoje, Asji Kisić...

Kad me već nazivate “stalkerom”, moram vam reći da ste fotografije i Vi preuzeli bez potpisa autora, a fotografije su nečiji rad i intelektualno vlasništvo. 

Zbilja nek ide život, možda nam sve te suradnje donesu nešto novo u naš Zadar, a evo popis događanja u Šibeniku i to nepotpuni:

22.6. Natali Dizdar (Tvrđava Barone)

25.6. Rambo Amadeus (Tvrđava sv. Mihovila)

27.6. Vanna (Tvrđava sv. Mihovila)

28. i 29.6. Dobar House (Barbarella’s)

30.6. Pato Nuño Trio (Tvrđava Barone)

2.7. Nina Romić Trio (Tvrđava Barone)

4.7. Šibenska narodna glazba (Tvrđava sv. Mihovila)

6.7. Ivan Pešut: Wanderlust (Tvrđava Barone))

9.7. Ante Jeličić Quintet (Tvrđava Barone)

12. i 13.7. Arsen, Čovjek kao ja (Tvrđava sv. Mihovila i Barone)

16.7. Vlatko Stefanovskii & Miroslav Tadić (Tvrđava sv. Mihovila)

17.7. Vreco Bozo (Tvrđava sv. Mihovila)

19.7. Marius Preda Evolution Trio (Tvrđava Barone)

20.7. Dubfire (Project Vojarna)

22.7. Gregory Porter(Tvrđava sv. Mihovila)

23.-27.7. Šibenski Plesni Festival/Sibenik Dance Festival (Tvrđava sv. Mihovila i Barone)

28.7. Devendra Banhart(Tvrđava sv. Mihovila)

30.7. Robert Mikuljan Quintet (Tvrđava Barone)

1.8. Mariza (Tvrđava sv. Mihovila)

3.8. Kruder & Dorfmeister (Tvrđava sv. Mihovila)

4.8. AIR (Tvrđava sv. Mihovila)

5.8. Zoran Majstorovic Quartet (Tvrđava Barone)

6.8. Róisín Murphy (Tvrđava sv. Mihovila)

8.8. Tommy Emmanuel (Tvrđava sv. Mihovila)

10.8. pipschips&videoclips & Letu Štuke (Tvrđava sv. Mihovila)

13.8. Jerko Jurin Quartet (Tvrđava Barone)

14.8. Trentemøller (Tvrđava sv. Mihovila)

16.8. Baby Lasagna, Vojko Vrućina, Nipplepeople (Tvrđava sv. Mihovila)

17.8. Silente (Tvrđava sv. Mihovila)

18.8. Lela Kaplowitz Quintet (Tvrđava Barone)

20.8. Branimir Gazdik Quintet (Tvrđava Barone)

25.8. Sandra Halužan Quartet (Tvrđava Barone)

26.8. Editors (Tvrđava sv. Mihovila)

29.8. Black Coffee & Uršula Najev

30.8. 4 Tenora(Tvrđava sv. Mihovila)

3.9. Dot-and-go Three (Tvrđava Barone)

7.9. SU-TON Quartet (Tvrđava Barone)

12.-15.9. SHIP (Tvrđava sv. Mihovila, Kuća umjetnosti Arsen, Azimut, Tunel)

25. rujan 2024 16:31