StoryEditorOCM
4 kantunaNOVI PROBLEMI

U zadarsku bolnicu ušao virus: pozitivna je pacijentica koju je operirao zaraženi liječnik iz Biograda! Čak 14 medicinara s pulmologije u izolaciji!

Piše Ivica Nevešćanin
25. ožujka 2020. - 17:00

Korona virus je ušao u zadarsku Opću bolnicu.

Pacijentica na Odjelu pulmologije pozitivna je na COVID-19. Nju je prije nekoliko dana operirao liječnik u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu za kojeg se kasnije otkrilo da je pozitivan na virus. Pacijentica je nakon operacije, zbog problema s respiratornim sustavom, prebačena na pulmologiju OB Zadar. Tu je dočekala potvrdu da je zaražena.

- Nažalost, pacijentica je pozitivna na virus. Ona je u ponedjeljak preko hitnog odjela primljena u bolnicu s dijagnosticiranom upalom plića i respiratornim smetnjama. Kad smo tijekom obrade saznali da je bila u Biogradu, testirali smo je na virus. Pokazalo se da je pozitivna. Odmah je izmještena na COVID odjel zadarske bolnice, a svi kontakti, njih 14, poslani su u samoizolaciju. Među njima su dva liječnika i 12 sestara - rekao nam je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

- Što to znači za funkcioniranje zadarske bolnice? Velike probleme. Nakon slučaja na pedijatriji, gdje se pokazalo da nitko u kontaktu sa zaraženom specijalizanticom nije pozitivan, ali će ipak ostati u samoizolaciji, ovo je novi udarac na rad bolnice. Baš kada smo uveli rad u turnusima, kako bi se dio liječnika i osoblja mogao odmoriti, sada ponovno moramo mijenjati ritam da bi bolnica mogla koliko-toliko normalno funkcionirati - požalio se Čulina.

Županijski stožer civilne zaštite u srijedu je potvrdio da su u Zadarskoj županiji dvije nove osobe pozitivne na korona virus. Jedna osoba je liječnik koji je bio u kontaktu s prvo zaraženim doktorom iz Biograda, a druga osoba je njegova pacijentica, žena koju je operirao.

Stožer civilne zaštite Grada Biograda do kraja današnjeg dana trebao bi donijeti odluku hoće li u tom gradu biti uvedena karantena. Prema stavu Županijskog stožera civilne zaštite, svi uvjeti za proglašenje karantene u Biogradu su ispunjeni. Došlo je, naime, do lokalne transmisije virusa. Uvođenje karantene znači, među ostalim, potpunu zabranu ulaska i izlaska iz grada.

Nakon što se otkrilo da je liječnik koji je danima radio i obavljao operacije u Ortopedskoj bolnici u Biogradu, pozitivan na koronavirus, u utorak je više od 75 ljudi koji su bili u kontaktu s njim, upućeno u izolaciju. Među njima je čak trećina svih medicinskih djelatnika biogradske bolnice, a ostalo su pacijenti i njihova rodbina.

Biogradska bolnica bi uskoro trebala biti potpuno iseljena i dezinficirana.

20. travanj 2024 01:33