StoryEditorOCM
4 kantunaKOD LUŽNATIH BAZENA

FOTO: U rodnom kraju Luke Modrića otvorena nova solarna elektrana: "Bukovica" će proizvoditi struju za 3,5 tisuće kućanstava!

Piše Mišel Kalajžić
4. listopada 2023. - 17:22

Slovenski Interenergo svečano je u srijedu otvorio solarnu elektranu Bukovica u Općini Jasenice kod bivše Tvornice glinice Jadral iznad Obrovca. Na otvaranju je predstavljen projekt izgradnje solarne elektrane u sjevernoj Dalmaciji u Općini Jasenice, gdje je ista tvrtka prije četiri godine pokrenula vjetropark Jasenice.

Događaju su prisustvovali zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić, direktor Interenerga Blaž Šterk, član upravnog odbora Kelaga, austrijske suvlasničke tvrtke Interenerga, Danny Güthlein, te poseban gost Josef Markus Vuketić, veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj.

Solarna elektrana Bukovica proizvodi 6,25 MW struje što je dostatno za opskrbu 3,5 tisuće kućanstava i prostire se na površini od 7,5 hektara, južno od lužnatih bazena bivše tvornice glinice Jadral. S izgrađenim vjetroparkom s kojim dijeli mrežne veze, proizvodi struje dostatno za 12 tisuća kućanstava.

image

Bazeni s luzinom nekadasnje tvornice Glinica izmedju Jasenica i Obrovca

Jure Miskovic/Cropix/Cropix
image
Luka Gerlanc/

- Zadarska županija prva je u Hrvatskoj po obnovljivim izvorima energije, odnosno količini energije proizvedene iz obnovljivih izvora. To je rezultat našega rada još od prije 15 godina kad smo u suradnji s Institutom Ruđer Bošković izradili atlas vjetra i atlas sunčevog zračenja, što je bila podloga investitorima za opremanje i investiranje u takve projekte. Prije nekoliko dana usvojili smo i naš Županijski prostorni plan, gdje smo predvidjeli upravo za ovakva područja gdje tlo nije pogodno za poljoprivredu i slične djelatnosti, nove zone za obnovljive izvore energije. Zadarska županija potiče obnovljive izvore energije, kroz javne pozive sufinanciramo izgradnju solarnih elektrana na obiteljskim kućama. To se pokazalo kao dobar projekt i u idućim ćemo godinama te javne pozive poduplati. Treba pohvaliti i Vladu RH koja je prošle godine uvela nulte stope PDV-a na sve materijale za izgradnju obnovljivih izvora energije. Sve ovo u konačnici može dovesti i do niže cijene energenata, uz očuvanja prirodnog okoliša – kazao je dožupan Vicković.

image

Otvorenje

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/

Načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić izrazio je zadovoljstvo činjenicom što se na području općine nalaze izgrađene već dvije sunčeve elektrane. Upozorio je ipak da se radi o području koji nosi teret ekološke prošlosti što ne smije biti zaboravljeno, niti zanemareno.

- Imamo inovativna rješenja i obnovljive izvore energije, a s druge strane na istom prostoru i dalje je problem naslijeđe Tvornice glinice, najvećim privrednim promašajem bivše države. Posebno zabrinjava mogućnost izlijevanja crvenog mulja u rijeku Zrmanju što se lako može dogoditi već i kod manjeg potresa. Kad bi procurio crveni mulj iz lužnatih bazena i dospio u rijeku, to bi imalo nesagledive posljedice za čitav ekosustav – upozorio je Vulić.

- Otvarajući ovu sunčevu elektranu danas šaljemo snažnu poruku da smo predani prema čišćoj budućnosti jer energija Sunca je neiscrpna, čista i ekološki prihvatljiva. Obnovljivi izvori energije su u skladu s politikom održivog razvoja koja potiče zadovoljavanje današnjih potreba bez ugrožavanja mogućnosti da i buduće generacije ostvare svoje potrebe. Zato je važno da ovakvi projekti budu podržani na svim razinama vlasti. Svjedočimo sve češćim ekstremnim uvjetima, porastu globalnih temperatura, širenju posljedica klimatskih promjena i baš zato ovo je važan trenutak da mi stanovnici ovog područja zavapimo za pomoć. Stoga već danas moramo hitno djelovati jer ljepota ovog područja nije samo odgovornost lokalnog stanovništva već svih nas. Svi mi imamo ulogu u očuvanju ovog blaga za sadašnje i buduće generacije, vjerujem da ćemo već danas krenuti s planovima za sanaciju ovih opasnih mjesta. Ova je elektrana i simbol našeg zajedničkog truda prema posvećenosti zaštiti okoliša i budućih generacija, izraz naše vizije za bolju budućnost – naglasio je Vulić.

image

Nacelnik opcine Jasenice Stipe Vulic. 

Luka Gerlanc/
image

Direktor Interenerga Blaz Sterk

Luka Gerlanc/

- Na uskom području na kojem se nalazimo, predviđene su još dvije velike sunčane elektrane, svaka približne snage 50 mW što bi Općinu Jasenice svrstalo među najrazvijenije jedinice lokalne samouprave kada su u pitanju obnovljivi izvori energija. Svi su preduvjeti ispunjeni, jedino još možemo pozvati nadležno ministarstvo da ubrza donošenje energetske suglasnosti i ugovore o priključenju, što bi kroz naknade za obnovljive izvore energije ojačalo i lokalnu samoupravu – zaključio je poželjevši Interenergu izgradnju i preostale sunčane elektrane snage 13,6 MW kako je i planirano.

Direktor tvrtke Interenergo Blaž Šterk istaknuo je kako gradnja na degradiranom području, u rodnom kraju Luke Modrića, nije bila laka, ali je zato stvorila dobre projekte. Udružili smo vjetar i sunce i tako osigurali zelenu energiju za desetke tisuća kućanstava, kazao je Šterk, najavivši i veliki solarni park kod Nina snage 10 MW.

Član upravnog odbora Kelaga Danny Güthlein na kraju je pohvalio suradnju s lokalnom zajednicom i Općinom Jasenice, čiji su predstavnici vlasti i žitelji objeručke prihvatili projekt, zahvaljujući čemu je i uspješno okončan.

image

Otvorenje

Luka Gerlanc/
image

Otvorenje

Luka Gerlanc/
26. travanj 2024 12:27