StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: PETAK NA ZADARSKOJ RIBARNICI

U ponudi brancin od 7 kg i bakalar po povoljnim cijenama

17. studenog 2017. - 17:01
bakalar

- Ni ribe, ni ljudi, ni posla - tako nam je kazala jedna od prodavačica kad smo je upitali o prodaji ribe na zadarskoj ribarnici proteklih dana. Loše je vrijeme dugo držalo ribare vezane za kraj pa ponuda na peškariji i nije bila nešto bogata zadnjih dana. No, petak ujutro ne čini se toliko loš. Plivarice su dočekale poboljšanje vremena i u četvrtak navečer isplovile vrativši se punih kašeta uglavnom plave ribe.

- Danas najviše ide jeftinija, plava riba. Sutra će biti bolje, prodavat će se ona skuplja jer vikendom ljudi imaju vremena za gradele. Guramo, takav je ovo posao. Najskuplje što trenutno imamo u ponudi su škampi. Kilogram je 200 kuna, govori nam gospodin Mićo. Pokazuje nam potom i ogromnog brancina od 7 kilograma koji stoji 1000 kuna, od kojeg se može dobro najesti 10 do 12 ljudi.

- Ljudi su se zaželjeli ribe jer je nije baš bilo ovih dana. U ponudi je domaća podlanica, trlja, sitna riba za frigati. Curo, sve ti je od jutros! Danas sam najviše prodala mošune, valjda se još uvijek beru masline pa se malo priprema na lešo, kao dodatak. Petak je, dobro je! Dalmatinci još uvijek poštuju petak, bila je razgovorljiva gospođa Branka.
Ono oko čega će se svi prodavači ribe na peškariji složiti jest da se raduju skorašnjim božićnim blagdanima kad ljudi kupuju kvalitetnu, skuplju ribu, uglavnom bakalar. Sušeni bakalar na štandu tvrtke DI Maris izložen je u velikim košarama na pultu, nemoguće ga je ne primijetiti.

- Imamo ga i sušenog i filetiranog. Cijena fileta je od 69 kuna na više, oko 150 kuna je najskuplji. Filetirana riba dosta je popularna, mnogo mladih je kupuje kod nas jer ne znaju i nemaju vremena čistiti ribu. Od fileta još imamo u ponudi kovača, brancina, škarpine, lista... Filet brancina je trenutno na akciji. Od noviteta nudimo jadranski mol. Ma svega ima! - kaže nam prodavač Josip na štandu DI Marisa i najavljuje promotivne cijene sušenog, ali i drugih inačica bakalara, ribe čija priprema predstavlja tradiciju koja se generacijama prenosi s koljena na koljeno.

25. studeni 2024 13:30