StoryEditorOCM
4 kantuna18. DAN

U Modriču još traje potraga za Švicarcem Rolandom Zbindenom. Dan prije zarona napisao je: ‘Neprekidna linija do kraja. Sva oprema ispravna 100 posto‘

Piše B.S.
9. rujna 2022. - 16:00

Potraga za 48-godišnjim Švicarcem Rolandom Zbindenom, jednim od najpoznatijih speleoronilaca u svijetu, koji je nestao 23. kolovoza nakon što je s kolegama zaronio na predjelu mjesta Modrič kod špilje Zečica u Podvelebitskom kanalu dosad još nije dala rezultata. Zbindenov nestanak vodi zadarska policija, a njegova fotografija objavljena je i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (NENO) gdje se navodi kako je nestao 23.kolovoza tijekom ronjenja kod mjesta Modrič.

Nakon detaljnog pretraživanja vrulje Zečica zasad nema indicija da je Zbinden nestao u vrulji. Pretražen je i površinski dio mora, obalni pojas i sama obala na području podvelebitskog kanala od Novskog ždrila do mjesta Ražanac. Koristeći podvodno vozilo Remus, Hrvatska ratna mornarica pretražila je i određena područja kao proširenje postojećih zona. Ronioci Državne intervencijske postrojbe, Interventne policije i HGSS-a pretraživali su pliće dijelove zona u kojima Remus ne može djelovati, te “najvruće” zone.

image

Roland Zbinden u sredini

Facebook/Slobodna Dalmacija

- Potraga je i dalje u tijeku. U potrazi sudjeluju pripadnici Odjela speleoronjenja Hrvatske gorske službe za spašavanje, policijski službenici, ronioci Interventne jedinice policije, te Lučka kapetanije – rekli su u zadarskoj policiji.

Iz zadnjeg podatka kojeg je na svom Facebook profilu ostavio dan prije zarona, 22. kolovoza, može se vidjeti kako je Zbinden u Modriču testirao novu ronilačku opremu. Namjeravao je otići nakon toga na Svjetski samit špiljskih ronilaca "Balkan Cave Summit" koji se održava od 27. kolovoza do 4. rujna u Mostaru i okuplja eminentne speleospašavatelje iz balkanskih zemalja i Europe.

- Na putu za Balkan cave summit 2022. Lijep zaron u Modričkoj pećini. Neprekidna linija do kraja. Sva oprema ispravna 100 posto – poručio je Zbinden, dan prije zarona.

Vladanu Strigu iz splitskog ronilačkog kluba ‘Špinut‘ napisao je da je blizu ‘njegove kuće‘, na što mu je ovaj odgovorio: ‘šteta što ne mogu doći ovaj tjedan da te vidim, ali vidimo se u Mostaru akobogda‘

Dojava o njegovom nestanku zaprimljena je oko 19.30 sati kada iz Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova HGSS je zaprimio dojavu o nestanku speleoronica na predjelu mjesta Modrič kod špilje Zečica.

Odmah po dojavi ekipa spašavatelja s redovnog dežurstva u Paklenici uputila se na mjesto događaja prikupiti informacije i isplanirati potražnu akciju.

25. travanj 2024 06:33