StoryEditorOCM
4 kantunaIMA LI IZLIJEČENIH

Tko je prebolio COVID u Zadru? Lažno pozitivna pedijatrica i sanitarni inspektor vraćeni na posao, iako se službeno još vode kao zaraženi

Piše Ivica Nevešćanin
6. travnja 2020. - 12:42
Zadar, 050420. U luku Zadar u Gazenici stigao je Jadrolinijin katamaran Jelena s 40 putnika iz Italije. Na popisu putnika nalazi se 28 drzavljana Hrvatske, 11 Crnogoraca i jedan stanovnik Bosne i Hercegovine. Putnike je docekao tim epidemiologa, drzavni sanitarni inspektori te djelatnici policijske uprave. Na fotografiji: Alan Medic, epidemiolog.Jure Miskovic/Cropix

Na pitanje novinara kako to da u Zadarskoj županiji od 18. ožujka nema izliječenih od virusa, epidemiolog Alan Medić je rekao da „imamo kolegicu s pedijatrije i sanitarnog inspektora koji su nakon prvotnih pozitivnih nalaza, imali dva negativna, tako da imamo dvije osobe izliječene”.

Međutim, činjenica je da su i pedijatrica i inspektor bili lažno pozitivni, da nisu imali kliničku sliku bolesti i da nikoga u svom bliskom okruženju nisu zarazili, uključujući kolege na odjelu, odnosno djelatnike državnog inspektorata u Zadru koji od prošlog petka, nakon izlaska iz izolacije 38 djelatnika, normalno radi. Zapravo još nitko nije ozdravio u smislu da je prebolio COVID-19.

Medić je naglasio da je protokol vraćanja zdravstvenih djelatnika iz samoizolacije na posao nešto drugačiji nego kod drugih osoba koje ne rade u zdravstvenoj struci, jer s obzirom da mogu zaraziti druge prolaze dodatna testiranja unutar 24 sata, te da je pedijatrica po završetku samoizolacije i nakon dva negativna testa vraćena na posao.

Unatoč tome, i pedijatrica i inspektor se još uvijek vode unutar brojke pozitivnih osoba u Zadarskoj županiji

23. travanj 2024 14:49