StoryEditorOCM
4 kantunaSUTKINJA OBRAZLOŽILA

"Tanasković je satima čekao Vlaovića da izađe iz kluba. Ubio ga je hicem u potiljak i nikada zbog toga nije izrazio pravo kajanje!"

Piše Božana Sviličić
25. ožujka 2024. - 14:30

Za hladnokrvnu likvidaciju na Zrću, 30-godišnji Duško Tanasković iz Kragujevca, u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Zadru osuđen na 19 godina zatvora.

Sutkinja Ana Brkić izrekla mu je kaznu blizu zakonskog maksimuma od 20 godina, propisanu za kazneno djelo ubojstva, smatrajući da ga je počinio s izravnom namjerom.

- Optuženi je shvaćao značenje svog postupanja. Za žrtvom je došao u RH, čekao ga je i pratio, a zatim mu je ispalio hitac u najvitalniji dio tijela, jer je htio biti siguran da ga je usmrtio.. Nakon što ga je opkolila policija uništio je mobitel, koji nije bio običan već nepoznate marke, kako se ne bi otkrila veza sa supočiniteljima djela. Žrtvi je pucao u najvitalniji dio tijela - potiljak – rekla je sutkinja u obrazloženju presude na čijem se izricanju Tanasković, kao ni njegov odvjetnik Vinko Gulišija, nisu pojavili. Iz Zatvora u Splitu, gdje je iz Zatvora u Zadru, zbog sigurnosnih razloga prebačen u studenom prošle godine, uputio je pisanu obavijest kako neće biti na presudi. Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zadru teretio se da je 25. kolovoza 2022. godine u 6.01 sati, na otoku Pagu, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac, ubio 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića. Po izlasku Vlaovića iz kluba, prišao mu je s leđa, pa mu iz pištolja iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu. Vlaović je zadobio tešku i po život opasnu ozljedu glave od koje je preminuo na putu do zadarske Opće bolnice.

U obrazloženju presude, sutkinja Brkić, je između ostalog kazala, kako se na snimkama nadzorne kamere moglo vidjeti kako je Tanasković koji je na glavi imao bijelu šiltericu, crnu majicu dugih rukava i sive hlače stajao ispred terase kluba ‘Noa‘. Čim je vidio da su Vlaović i njegov prijatelj izašli pucao mu je u potiljak i pobjegao u pravcu plaže Katarelac gdje je presvukao majicu, i odbacio šiltericu. Policija ga je uhitila oko 6. 15 sati, a u blizini je pronađena odbačena majica crne boje s umotanom šiltericom, sve je odgovaralo njegovo profilu. U odbačenoj crnoj torbici pronađen je pištolj Glock 17 s namontiranim prigušivačem i izbrušenim serijskim brojevima, kao i ostatak od 14 komada streljiva. Balističkim vještačenjem utvrđeno je streljivo je odgovaralo onom u tijelu Vlaovića, kao i čahuri pronašđenoj kraj tijela. Tragovi baruta iz pištolja pronađeni su na crnoj majici, kratkim hlačama, tenisicama, kao i na Tanaskovićevim rukama.

- To što ga svjedoci događaja nisu prepoznali, te pokazali na druge osobe u liniji prepoznavanja, nije od utjecaja. Događaj se odvio u sekundama, a šilterica je dodatno otezala njegovo prepoznavanje – obrazložila je sutkinja.

Iako je na zadnjem ročištu, uoči presude, odbio iznositi obranu, Tanasković je priznao je ubojstvo rekavši kako mu je žao, ali da ga je počinio zbog bolesti, sutkinja to nije prihvatila.

Ovo kazneno djelo ne može se povezati s bolesti, to nije priznanje, niti iskreno kajanje. Optuženi se nikada nije ispričao obitelji ubijenog niti je izrazio kajanje, a u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio je ubrojiv Liječnička dokumentacija iz 2017. do 2022, pokazala je da ne boluje od duševne bolesti, psihoze. Poremećaj ličnosti disocijalnog tipa nije utjecala na njegovu ubrojivost, a utvrđeno je i da nije ovisnik o drogama, već ih samo povremeno zloupotrebljava, obrazložila je sutkinja dodajući kako su mu uz sve te otegotne okolnosti pribraja i ranija osuđivanost,

Dosad je oružje koristio za počinjenje imovinskih djela, a sada nedugo nakon što je izašao iz zatvora u Kragujevcu, i za najteže kazneno djelo – obrazložila je sutkinja, te dodala kako u ovom slučaju sud nije našao olakotne okolnosti.

U ostvarivanju svojih prava oštećenici, odnosno obitelj obijenog, upućeni su u parnični postupak

bio je nezaposlen i bez primanja ne mora platiri troškove sudjenja. Visinu produljen istražni zatvor jer je u ovakvim slučajevima obligatoran

Suđenje Tanaskoviću počelo je u travnju prošle godine, a ključni dokaz je bila snimka likvidacije koju je zabilježila jedna od nadzornih kamera. U istrazi se branio šutnjom i nikada nije otkrio motiv za ubojstvo Vlaovića. Iako se iza kulisa se likvidacija povezivala sa sukobima dva najpoznatija narkoklana na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojem je u regiji i u inozemstvu je ubijeno više od deset osoba, za to nisu pronađeni dokazi.

Iako je do njih zadarsko tužiteljstvo pokušalo doći prisluškivanjem njegove ćelije u Zadru Visoki kazneni sud RH nije ih uvažio navodeći ih kao nezakonite jer su prikupljeni nakon što je Tanaskoviću suđenje već bilo odmaklo. Iz tih tonskih zapisa i transkripata postalo jasno da je u planiranje ubojstva na paškom Zrću bilo uključeno više sudionika i pomagača, a Tanasković je za likvidaciju trebao dobiti novčanu nagradu, dokazi su proglašeni nezakonitima. Time je i odbačen zahtjev tužiteljstva da se optužnica iz ubojstva, odnosno kazne do 15 godina, prekvalificira u kazneno djelo teškog ubojstvaiz koristoljublja, za koje je predviđena kazna i do 40 godina.

- Možemo reći da je Državno odvjetništvo zadovoljno ovakvom odlukom. Sankcija je očekivana i njome se šalje poruka ne samo počinitelju nego i svim budućim počiniteljima da je društvo beskopromisno kod ovakvih kaznenih djela – rekao je zastupnik optužbe Ivica Škara.

Uz osiguranje pripadnika interventne policije s dugim cijevima, 26. kolovoza 2022. godine Tanasković je u 12 sati priveden županijskom državnom odvjetniku u Zadru. Naoružana policija blokirala je ulicu i pristup zgradi suda u srcu Poluotoka. Na sudu se nije očitovao o krivnji, te se branio šutnjom, a njegova obitelj iz Kragujevca punudila je 100 tisuća eura kao jamstvo za njegovu slobodu, što je tužiteljstvo odbilo.

Ubijeni državljanin Crne Gore na zadarsko područje s djevojkom je došao morskim putem, nakon čega se uputio prema zadarskom zaleđu, a onda i na Zrće. Vraćajući se iz kluba gdje se održavao ‘Sonus‘ festival nije ni slutio što ga čeka. Tanasković, mu se prišuljao s leđa, te mu ispalio hitac u glavu na način da to isprva nitko nije primijetio.

Obojica su imali uredne dokumente, a kod Tanaskovića je nakon uhićenja pronađena putovnica s kojom mu je odmah utvrđen identitet.

image

Duško Tanasković

Cropix/Slobodna Dalmacija
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Facebook/Slobodna Dalmacija
image

Sahrana Gorana Vlaovića

Kurir, Printscreen Instagram/Slobodna Dalmacija
25. travanj 2024 20:40