StoryEditorOCM
4 kantunaMALI DIONIČARI FALKENSTEINER BORIKA PRIPREMAJU PROSVJED

Svaku dionicu otplaćivali po 100 maraka, a sada ih austrijski većinski vlasnici istiskuju i nude otkup za – 4 kune!

Piše M. Kalajžić
9. rujna 2017. - 19:00
prosvjed_falkensteiner3-141216

Slavica Antonina mala je dioničarka Falkensteiner Borik, hotelske tvrtke u kojoj je radila dugi niz godina. U vrijeme kad je kupovala dionice tvrtke u kojoj je bila zaposlena još od 1973. godine, plaćala ih je mukotrpno od plaće tadašnjih stotinu njemačkih maraka po dionici. Sada njoj i preostalih 50-tak preostalih malih dioničara koji imaju 5 posto dionica Borika većinski vlasnik FTMG Development Gmbh iz Beča u Austriji nudi otkup dionica po cijeni od 4 kune. Slavica na to ne želi pristati, baš kao i ostali mali dioničari, pa su pokrenuli spor na Trgovačkom sudu, a organiziraju i prosvjed 21. rujna na kojemu žele upozoriti javnost da su – oštećeni.

Mi smo uglavnom svi umirovljenici sada, a za vrijeme rata kad smo kupovali te dionice plaćali smo ih od 350 do 400 kuna po dionici. A onda su nam smanjili plaću na 60 posto jer su u hotelima bili prognanici i vojska, hoteli nisu poslovali, pa smo manje-više odustali od daljnjeg otkupa. Uglavnom imamo po 80 do 120 dionica, mi koji smo ostali, a neki su svoje i prodali prije po puno višim cijenama. Oni sada nas preostale male dioničare žele istisnuti na što imaju pravo kao većinski dioiničari, ali nude svega 4 kune po dionici što mi ne prihvaćamo. Nas 58 podnijeli smo preko odvjetnika Juruice Kvartuča tužbu i želimo da se vrijednost dionica korektno procijeni. I revizor je ušao u sve to i sad čekamo što će on naći. Mirnim prosvjedom ćemo upozoriti da se ne slažemo s tim što su oni nama ponudili. Najbolje bi bilo da se nagodimo, ali ne znamo što oni misle i kako misle postupiti. Mi potpise ne damo za ovu cijenu, tako smo odlučili – kaže gospođa Antonina koja s mužem ima više od 60 godina radnog staža u hotelima na Boriku, tvrtki koja je bila pojam za Zadar i svih turističkih kuća.

Privatizacijom i dolaskom Falkensteinera odnosi su se promijenili i to više nije Borik kakav je prije postojao, ističe Slavica koja je 2006. godine otišla u invalidsku mirovinu. Među malim dioničara još je svega desetak radnika ostalo raditi u Boriku, ali bez povećanja plaća kakve su imali. Osim toga bio je najavljen od strane uprave i njihov izlazak, ali su se preko sindikata pobunili pa su ipak uspjeli zadržati kakva-takva radna mjesta.

- Većinski dioničar stekao je 95 posto dionica i u tom trenutku zakon im daje za pravo da istisnu ostalih 5 posto dioničara uz uvjet da im plate primjerenu otpremninu. Kolika će ona biti određuje Trgovački sud u posebnom izvanparničkom postupku u kojem vještaci daju procjenu dionice koja je u ovom slučaju procijenjena na sramotnih četiri kune. Dionice koje su radnici plaćali puno više, oko stotinu maraka po dionici, kasnije su kotirale i na burzi, da bi 2013. godine bile povučene s burze, došlo je i do umanjenja temeljnog kapitala... Uglavnom izvedene su neke operacije koje su prethodile rušenju vrijednosti same dionice. Nakon procjene cijena dionioce, ona se automatski primjenjuje i isplaćuje po sili zakona. Dioničari imaju pravo ako smatraju da vrijednost dionice nije primjereno određena zatražiti ponovno u izvaparničkom postupku utvrđivanje njene cijene i radnici su to učinili, doslovno zadnjega dana roka. Sad se oko toga vodi postupak – kaže odvjetnik Jurica Kvartuč koji zastupa radnike na sudu.

Razlog za tužbu je nelogičnost da društvo koje dobro posluje i čiji su hoteli stalno popunjeni turistima – ima vrijednost dionice od svega 4 kune. Svi bi, kaže, kupili dionice Borika po 4 kune, a realna vrijednost bila bi oko 250 kuna.

S tim bi radnici bili donekle zadovoljni. Postupak je krenuo i čeka se financijsko vještačenje dionica odnosno otpremnine. Radnici su se odlučili i na prosvjed što je njihovo pravo, ali ja sam usmjeren na postupak pred sudom gdje ih zastupam – dodao je Kvartuč.

29. lipanj 2024 03:06