StoryEditorOCM
4 kantunaČIJA JE ZGRADA

Sudski spor Nacionalnog parka Paklenica i Planinarskog društva Paklenica oko vlasništva nad Planinarskim domom: evo što je sud utvrdio

Piše B. S.
6. kolovoza 2024. - 20:09

Javna ustanova Nacionalni park Paklenica pokrenula je tužbu protiv Planinarskog društva Paklenica Zadar radi ispravka zemljišno-knjižnog upisa zgrade Planinarskog doma. Prema odluci Općinskog suda u Zadru, zgrada je prošle godine upisana kao vlasništvo Planinarskog društva Paklenica Zadar. Međutim, NP Paklenica tvrdi da je zgrada unutar granica parka i da je kao takva vlasništvo Republike Hrvatske, temeljem Zakona o proglašenju šume Paklenica Nacionalnim parkom iz 1949. godine.

NP Paklenica tvrdi da je upis vlasništva Planinarskog društva pogrešan i zahtijeva povrat zgrade u vlasništvo Republike Hrvatske. Sud je, međutim, odbio ovu tužbu, navodeći da NP Paklenica nema aktivnu legitimaciju za pokretanje ovog postupka, jer nije vlasnik doma, niti tvrdi da je vlasnik. Sud je također istaknuo da NP Paklenica kao ustanova nema pravo tražiti upis vlasništva u korist treće osobe, u ovom slučaju Republike Hrvatske.

image

Planinarski dom

Luka Gerlanc/cropix/Slobodna Dalmacija

Planinarsko društvo Paklenica Zadar u postupku je tvrdilo da je stvarni vlasnik i posjednik Planinarskog doma, što je steklo temeljem ugovora s NP Paklenica. Društvo naglašava da je zgrada prešla u društveno vlasništvo 1948. godine i da je posjednik postao Mjesni narodni odbor Starigrad. Tvrde da tužitelj nije dokazao nepoštenost posjeda i da su sve nadogradnje i adaptacije izvedene u suradnji s Nacionalnim parkom, bez pravnog osnova za stjecanje vlasništva.

NP Paklenica pak tvrdi da nekretnina ex lege pripada Republici Hrvatskoj, ali sud je ocijenio da to ne može biti temelj za ispravak zemljišno-knjižnog stanja. Postoje i slični postupci u kojima je Republika Hrvatska već podnijela tužbu protiv Planinarskog društva, što može dovesti do dvostruke litispendencije (parnice u tijeku). U ovom postupku, NP Paklenica nije uspjela dokazati da su njena prava povrijeđena.

21. rujan 2024 03:11