StoryEditorOCM
4 kantunaNESREĆA KOD NADINA

Sudar se dogodio kada je kombi pretjecao preko pune crte i udario u osobni automobil, devet filipinskih radnika završilo u zadarskoj bolnici...

Piše Iva Ivanac
25. studenog 2022. - 16:16

U teškoj prometnoj nesreći koja se u petak ujutro dogodila kod Nadina smrtno je stradao muškarac u dobi od 55 godina dok je deset osoba, od kojih je devet filipinskih državljana, zadobilo ozljede.

Sudar osobnog automobila i kombi vozila, oba zadarskih registarskih oznaka, dogodio se oko devet sati na izuzetno prometnoj cesti D56 koja spaja Benkovac i Zadar. Kretali su se iz smjera Benkovca prema Zadru, do sudara je došlo kod prvog skretanja za Nadin.

Vozač kombi vozila htio je preteći automobil kojim je upravljao preminuli 55-godišnjak. U trenutku kad je on skretao ulijevo prema Nadinu, na njega je naletio kombi vozilo s filipinskim radnicima kojim je upravljao 43-godišnji hrvatski državljanin.

Iako u blizini nema kuća, stanovnici Nadina i Benkovca upozoravaju da je državna cesta D56 izuzetno prometna i s puno odvojaka koji nemaju trake za skretanja zbog čega se slične nesreće na tom dijelu prometnice događaju razmjerno često. Stradalim vozačima i putnicima kombija odmah su u pomoć pristigli vozači koji su se zatekli na cesti. Nekoliko vozila hitne pomoći promptno je stiglo na mjesto događaja, zajedno s četvero vatrogasaca JVP Benkovac. Oni su iz oštećenog automobila morali izvlačiti tijelo 55-godišnjaka koji je na licu mjesta nažalost preminuo. Po dolasku pomoći radnici iz kombija su sjedili na travi uz cestu.

Na samoj lokaciji zatekli smo pored ceste demolirani kombi koji je prevozio radnike te odbačeni automobil koji se okrenuo na krov. Oštećenja na oba vozila ukazuju da je sudar bio silovit i da je prava sreća što u nesreći nije bilo još poginulih.

Očevid na mjestu događaja proveli su policijski službenici PU zadarske u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom.

- Izdali smo naloge za obdukciju i tokisikološko vještačenje, nakon čega će biti poznato više informacija o ovoj prometnoj nesreći, kazao je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Ivica Škara koji je rukovodio očevidom, dodajući kako je 43-godišnji vozač kombi vozila bio negativan na alkotestu.

Stradali 55-godišnjak u petak ujutro išao je sa svojim automobilom po maslinovo ulje koje je bilo na preradi u Nadinu. S druge strane, vozač kombija prevozio je devet filipinskih državljanina na posao u jednu tvrtku koja se nalazi u benkovačkom kraju. Navodno je riječ o tvrtki koja se bavi preradom ribe. Strani radnici su se već udomaćili na tom području, a Benkovčani s kojima smo razgovarali kažu da su vrijedni i radišni te da nitko s njima nije imao nikakvih problema.

- Žao nam je, naravno, stradali su ljudi zbog neoprezne vožnje. Na tom mjestu se nije smjelo pretjecati. Istina, ne postoji traka za skretanje, ali je na cesti puna crta. Svjedoci smo svakodnevno kršenja prometnih propisa, a posljedice toga su ovakve tragedije – dodaju naši sugovornici.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina potvrdio je da su na pružanje pomoći dvadesetak kilometara udaljenu bolnicu primili ukupno deset osoba.

- Sve pacijente smo pregledali i nitko od njih nije u životnoj opasnosti. U nekoliko sati je obavljena trijaža unesrećenih te su svi osim jedne osobe pušteni kući - istaknuo je ravnatelj Čulina.

26. travanj 2024 22:50