StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA VIJEĆA

Sud odbio obustavu postupka protiv vlasnika kafića ‘Chill out‘ koji se sa još 14 osoba i pet tvrtki tereti za organizirani gospodarski kriminal u Zadru

Piše B.S.
13. siječnja 2023. - 21:11

Županijski sud u Zadru odbio je izuzimanje dokaza i obustavu kaznenog postupka protiv 27-godišnjeg vlasnika kafića ‘Chill out‘ Krešimira Bušljete, 14-okrivljenog u optužnici Županijskog državnog odvjetništva koje ukupno 15 osoba i pet tvrtki tereti za organizirani gospodarski kriminal u Zadru.

Nakon što ta odluka optužnog vijeća postane pravomoćna, zakazat će se nova sjednica na kojoj će se odlučivati o potvrđivanju optužnice.

Uz obustavu postupka, odvjetnik optuženog Bušljete, Filip Stanić tražio je i izuzimanje knjigovodstvenih i ostalih financijski relevantnih dokumentacija poslovanja društva Liberum prima j.d.o.o., zapisnik o prvom ispitivanju optuženog Budimira Savarina s DVD snimkom, te o prvom ispitivanju Krešimira Bušljete s DVD snimkom.

Obrazložio je da su ti dokazi nezakoniti jer je Bušljeti nezakonito kao nepravodobna odbačena žalba na rješenje o provođenju istrage, a rješenje o istrazi dostavljeno im je u različite dane. Zastupnik optužbe je, međutim, naveo da su njegovi prigovari o prekoračenim rokovima za dovršenje istrage, podizanje optužnice, te dostave rješenja o provedbi istrage okrivljeniku, promašeni. Izjavio je kako je iz rješenja Županijskog državnog odvjetnika, a potom rješenja Glavne državne odvjetnice vidljivo da su rokovi za dovršenje istrage zakonito produljeni. Nadalje, je i vidljivo da je istraga završena 19. svibnja 2021., a da je vidljivo da je optužnica podignuta idući dan, te da okrivljenik može biti ispitan u bilo kojoj fazi tijekom istrage, pa i prije pravomoćnosti rješenja o istrazi.

Optuženi se terete da su preko tvrtki bivšeg visoko rangiranog policijskog službenika Budimira Savarina izvukli više od 12 milijuna kuna. Najveći iznos, oko pet milijuna kuna, iz svojih je tvrtki izvukao Vedran Ikić, bivši svjetski prvak u džiju-džicu i pripadnik specijalne policije iz Zadra, a zajedno sa svojom poslovnim partnerom i bivšim policajcem Markom Čulinom Makom, na isti je način izvukao dodatnih 800 tisuća kuna. Kriminalistička policija Zadarske policijske podnijela je kaznene prijave za organizirani kriminal u Zadru u kolovozu 2019.

Drugookrivljenik, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik su, tereti ih se, na isti način izdavanjem neistinitih računa pomogli u zlouporabi povjerenja na štetu svoga trgovačkog društva danas pokojnom osumnjičeniku te utaju poreza na štetu proračuna.

Drugookrivljenika se tereti da je izdavanjem neistinitih računa omogućio ostalim okrivljenicima (od sedmog do četrnaestog okrivljenika) da na temelju njih ostvare nezakonite isplate prema trgovačkim društvima drugookrivljenika (u jednom slučaju i prema trećeokrivljeniku) koji potom podiže takve isplate i u gotovini predaje nalogodavcu isplate tj. ostalim okrivljenicima (od sedmog do četrnaestog okrivljenika). Drugookrivljenika se tereti da je na opisani način izdavanjem neistinitih računa (a ranije trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik) pomogao ostalim okrivljenicima u ostvarenju kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju izvlačenjem novčanih sredstava na teret svojih trgovačkih društava, ali i oštećenje državnog proračuna jer nije bilo nikakvih evidencija poreznim tijelima zbog izostanka bilo kakvih isporuka robe i usluga.

U optužnici Županijskog državnog odvjetništva prvookrivljeni je Vedran Ikić, drugookrivljeni Budimir Savarin, trećeokrivljeni Žilijen Satmari, četvrtookrivljeni Dejan Adam, petookrivljeni Marko Čulina, šestokrivljeni Andrija Čulina, sedmookrivljeni Mario Bilić, osmookrivljeni Mate Ivković, devetookrivljena Irena Knego, desetookrivljeni Žarko Vlahović, 11-okrivljeni Franko Klarica, 12 -okrivljeni Toni Šimićev, 13-okrivljeni Domagoj Miloš, 14-okrivljeni Krešimir Bušljeta, 15-okrivljeni Dalibor Bakmaz, predstavnici tvrtki 16-okrivljena pravna osoba Bilić Gradnja d.o.o., Zadar, 17-okrivljena pravna osoba Zadruga Sokol, 23226 Pridraga, 18-okrivljena pravna osoba Atena d.o.o, Zadar, 19-okrivljena pravna osoba Diklovac d.o.o., 20-okrivljena pravna osoba Ira Grad d.o.o., Zadar.

27. travanj 2024 14:55