StoryEditorOCM
4 kantunaADIO VIAGGI

Roditelji: ‘OŠ Petra Preradovića ukida ekskurzije za ovu i sve buduće generacije osmaša!‘ Ravnatelj: ‘Da, ali ćemo još jednom o tome razgovarati...‘

Piše Matea Magaš
28. rujna 2022. - 14:51

Hoće li osmaši Osnovne škole Petra Preradovića u Zadru, po prvi put ikad, ostati bez ekskurzije?

Prema riječima ogorčenih roditelja, ispada da – hoće.

Naime, prošlog se tjedna sastalo nastavničko vijeće na kojem je bez znanja roditelja većinom glasova odlučeno da generacija 2022./2023. tri osma razreda, koliko ih ima u ovoj gradskoj školi, neće otputovati na planiranu ekskurziju u Dubrovnik. No, ni to nije sve – odluka će se odnositi na sve buduće generacije!

Razlog: prevelika odgovornost nad djecom koja ne slušaju.

Roditelji su to saznali preko svojih razočaranih sinova i kćeri koji su se od početka petog razreda veselili ovom putovanju koje se, svi znamo, pamti cijeli život.

- Zamislite samo koliko to njima znači? Sjetite se sebe, tog uzbuđenja s kim ćeš sjediti u autobusu, s kim biti u sobi, onih slatkih stvari koje čine to djetinjstvo tako neopterećenim i lijepim. Strašna nam je činjenica da naša djeca ispadaju najgora u gradu! E to stvarno ne možemo prihvatiti – govore nam ogorčeni roditelji osmaša koji su se odlučili udružiti i poslati dopis ravnatelju Anti Baraću i školskom vijeću. Vijeće je donijelo tu odluku mimo njihova znanja i sazivanja bez roditeljskog vijeća što, tvrde, nije u skladu sa školskim pravilnikom.

- Zahtijevamo preispitivanje ove odluke kao i njeno objašnjenje. Iako smo svjesni da prema tom pravilniku škola nije dužna voditi djecu na ekskurziju, mi prije svega želimo znati razloge ove nenadane odluke! Nitko nama roditeljima svo ovo vrijeme nije objasnio zašto naša djeca ne mogu ići na ekskurziju. Njih se od prošle godine, od sedmog razreda, zastrašuje prijetnjama ne odlaskom, no mi smo bili uvjereni da je će to ostati na tome, na zastrašivanju, kako bi uveli reda i kako bi učenici bili što bolji. Nitko do nas nije mogao očekivati ovakav razvoj situacije – govore nam, dodavši kako se ravnatelj i vijeće konstantno vraćaju na prijašnju generaciju s kojom su navodno imali problema.

- Ali čekajte, zašto se kolektivna krivnja prošle generacije treba prebacivati na ovu generaciju koja nije ni za što kriva?! Uostalom, ako i ima, uvjetno rečeno ‘divlje djece‘, onda su oni kao škola zakazali kad ih ne mogu kontrolirati. Te se stvari rješavaju s njihovim roditeljima i ukoliko se ništa ne može napraviti onda neka ta djeca ne idu na ekskurziju. Ružno, svjesni smo, ali ne mogu svi odgovarati zbog pojedinaca. Pa svugdje ima raznih ljudi - ističu, dodavši kako su i oni, pod granatama, išli preko Paga u Istru.

- Mislimo da jednostavno nema opravdanja za takvu odluku – jasni su roditelji. Kao alternativu, škola im je ponudila dvodnevni izlet u Vukovar kojeg financira Ministarstvo obrazovanja i koje je obavezno.

- Pa čekajte, dovoljno su dobri i pristojni da idu na izlet u Vukovar, a neodgojeni za Dubrovnik – ističu pojedini roditelji.

Nazvali smo i ravnatelja Antu Baraća koji je rekao kako je istina da je donesena takva odluka na učiteljskom vijeću, i to s 90 posto glasova za, no kako ona nije konačna.

- S obzirom na to da smo prije nekoliko dana dobili peticiju od roditelja, opet će se sazvati vijeće te će se još jednom diskutirati o ovoj odluci. Vidjet ćemo što će odlučiti učitelji kojih je u vijeću oko 70-ak... - rekao je kratko ravnatelj.

- Nažalost, ekskurzija često ispada noćno tulumarenje po sobama, a ne upoznavanje naše zemlje. Definicija slobode učitelja kosi se s finicijom slobode učenika kad se ode na ekskurziju – zaključio je Barać te dodao kako je ponudio više jednodnevnih izleta diljem zemlje kroz školsku godinu.

17. travanj 2024 19:56