StoryEditorOCM
4 kantunaZAOŠTRAVANJE

Ravnateljica vrtića prijavila dvije štrajkašice policiji i pravobraniteljici za gubitak djece! Knez: "Nisam znao da su djeca Spidermeni"

Piše I. N.
21. svibnja 2024. - 19:50

Zaoštrava se situacija u Dječjem vrtići Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu gdje su već osam dana u štrajku 19 zaposlenika, među njima najviše odgojiteljica. 

Naime, nakon što su sedmog dana odgojiteljice u štrajku javnosti uputile apel u kojem teško optužuju gradonačelnika Ivana Kneza i ravnateljicu vrtića Paolu Jurić za mobing, prijetnje i zastrašivanje, ravnateljica Jurić je zadarskoj policiji i pravobraniteljici za djecu dostavila dokumentaciju vezanu za slučajeve nestanka djece iz prostorija vrtića, za što se odgovornima izravno smatraju odgojiteljice Božena Belamarić Brčić i Sanja Bugarija, inače dvije od ukupno 17 odgojiteljica u štrajku kojima se pridružile jedna spremačica i pomoćna kuharica, dok je edukacijska rehabilitatorica otišla na bolovanje.

Gradonačelnik Knez koji nije htio odgovarati na optužbe odgajateljica iznesene u javnom apelu, kazao nam je da je od ravnateljice Jurić zatražio da podnese prijave kriminalističkoj policiji i pravobraniteljici za djecu nakon što je doznao za nepravilnosti u radu za koje, kako tvrdi, prije nije znao.

- Nikad se nisam bavio tim stvarima, zato postoje ravnatelji ustanova koji o tome brinu. Ali kako je problem eskalirao morao sam se osobno više uputiti u cijelu situaciju. Ispalo je da su neke od najglasnijih štrajkašica odgovorne za nestanak djece iz vrtića i to ne jednom nego u čak četiri navrata – kazao nam je Knez.

Radi se o dva slučaja koja su se dogodila u rasponu od osam godina. Jedno dijete J.A. napustilo je vrtić 21. listopada 2022. godine bez znanja odgojiteljica Božene Belamarić Brčić i Sanje Bugarija, a drugo dijete M.B. napustilo je vrtić bez znanja odgojiteljice Belamarić Brčić u čak tri navrata, ali u vrtiću imaju dokumentaciju samo za posljednji put kada je dijete napustilo vrtić, i to 14. listopada 2014. godine.

U oba slučaja tadašnja ravnateljica Esma Brzić odgojiteljicama je izrekla pisana upozorenja o kršenju obveza iz radnog odnosa, ali u slučaju djeteta M.B. pisano upozorenje je izdano samo jednoj odgojiteljici, iako su u skupini u kojoj je bilo dijete bile tri odgojiteljice, tako da postoji osnovana sumnja da se u ovom slučaju radi o pokušaju prikrivanja odgovornosti preostale dvije odgojiteljice.

image

Gradonacelnik Biograda Ivan Knez.
 

Luka Gerlanc/Cropix

„Obzirom da u ovom slučajevima sumnjamo da se radilo o prikrivanju odgovornosti odgajateljica za provedbu radnih obveza odnosno nevođenje brige o djeci uslijed čega su ista napustila prostor vrtića te se tako dovela u opasnost, molimo vas da istražite ove slučajeve kako bi mogli utvrditi tko je odgovoran za isto kako bi vrtić mogao poduzeti dodatne mjere da se išta slično ponovno dogodi” navodi ravnateljica Jurić u prijavi upućenoj na adrese PU zadarske i pravobraniteljice za djecu.

Osim ovih prijava za nesavjestan i nestručan rad, odgojiteljici Boženi Belamarić Brčić je 27. travnja 2010. izrečena opomena od strane ravnateljice zbog neizvršavanja radne obveze. Odgajateljicu se u slučaju nastavka kršenja obveza iz radnog odnosa upozorava na mogućnost otkaza ugovora o radu. Nakon toga je Belamarić Brčić najmanje dva puta bila prijavljena za nestanak djece iz vrtića, ali osim upozorenja nije dobila otkaz ugovora o radu.

Dodajmo ovome, da se djeci koja su napustila vrtić pod nadzorom odgojiteljica ništa loše nije dogodilo. U oba dokumentirana slučaja sama su došla do kuće, ali su njihovi roditelji bili užasnuti činjenicom da su uspjeli izmaknuti nadzoru odgojiteljica, zbog čega su podnijeli prijave tadašnjoj ravnateljici vrtića. Ravnateljica Brzić je provela ”istragu” te odgajateljicama odgovornim za nestanak djece iz prostorija vrtića izdala pisana upozorenja o kršenju radne obveze. Pritom je u obzir uzimala teže uvjete za rad odgojitelja jer vrtić nije imao osiguranu zaštitnu ogradu koja bi u ovim slučajevima mogla biti presudna za sigurnost djeteta, te okolnost da je odgojiteljica Bugarija u vrijeme kad su djeca već bila u dvorištu tek došla na posao.

- Nisam znao da su biogradska djeca Spidermeni i da tako lako preskačku zidove od dva metra - komentirao je ironično gradonačelnik Knez.

Pokušali smo stupiti u kontakt s prijavljenim odgojiteljicama, ali nam je Božica Žilić rekla da kontakt s odgojiteljicama u štrajku  i izjave s tim u vezi ima isključivo ona kao predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK).

Žilić smo pitali je li apel odgojiteljica upućen medijima u ponedjeljak, u kojem optužuju gradonačelnika Kneza i ravnateljicu Jurić za raznorazne nepravilnosti, ali i priznaju da je obveza o usklađivanju plaća s vladinom uredbom nezakonita, odnosno da se odnosi samo na osobe s visokom stručnom spremom, a ne i na zaposlenice s višom stručnom spremom, odaslan uz njenu suglasnost. 

image

Božica Žilić, predsjednica SOMK-a

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

- U tom dijelu ćemo danas uputiti demanti prema medijima. Naime, vladina uredba je zakonita, a pravo koje tražimo znači da se uredba primjenjuje kao propis, a da bi se to moglo provesti, potreban je kolektivni ugovor kojeg gradonačelnik Knez odbija prihvatiti – kazala nam je Žilić dodajući da 60 gradova koji su sklopili kolektivne ugovore za dječji vrtiće automatski primjenjuju novu vladinu uredbu o usklađivanju plaća odgojiteljica s plaćama nastavnika u osnovnim školama.

No ostaje činjenica da Grad Biograd nema sklopljen kolektivni ugovor s dječjim vrtićima tako da nema automatsku obvezu primjene nove vladine uredbe koja ne prepoznaje višu stručnu spremu iz čega proizlazi da gradonačelnik Knez nema pravni osnov po kojem bi zakonito prihvatio povećanje plaća primjenom vladine uredbe. 

Sindikalistica Žilić nije imala informaciju da je ravnateljica dječjeg vrtića prijavila policiji i dječoj prvobraniteljici dvije odgojiteljice za kršenje obveza iz radnog odnosa.

- O tome nemam nikakvih saznanja, to je prvo što čujem. Danas sam također dobila informaciju da je ravnateljica vrtića donijela odluku o devet radnih isključenja (lockout) koja od sutra stupa na snagu. Dakle, devet radnica u vrtiću od sutra neće trebati doći na posao. Poslodavac u ovim uvjetima ima na to pravo, ali to nam samo govori da su odlučni do kraja uništiti moral štrajkašica – poručuje predsjednica SOMK-a.

13. lipanj 2024 07:28