StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON NAŠE PRIJAVE

Ravnatelj OŠ Pakoštane: Mi smo škola nulte tolerancije na vršnjačko nasilje. Uvodimo zabranu korištenja mobitela...

Piše M. Kalajžić
6. studenog 2023. - 19:27

Nakon novog slučaja vršnjačkog nasilja koji se dogodio prije desetak dana u Osnovnoj školi Pakoštane, a na što je ravnatelja škole i policiju upozorio portal Zadarski.hr koji je o tome dobio anonimnu dojavu, poduzete su mjere utvrđene protokolom.

Podsjetimo, na snimci koju nam je poslao anonimni pošiljatelj, vidi se kako jedan učenik napada nešto nižeg učenika. Na snimci se čuje kako ga optužuje "da mu se opet smijao" potom kreće napad. Iako niže dijete pokušava uvjeriti napadača da ga nije omalovažavo, ovaj ga udara nogom, pa jednom rukom, a onda zadaje iz sve snage brutalan udarac punom šakom u glavu, od kojega napadnuto dijete jaukne i zatetura.

Maloljetni napadač i dalje ga napada i poteže, dok se čuje kako netko užasnuto izgovara "ti Isusa, ti Isusa..." Na snimci se vide djeca koja nepomično gledaju prizor, nitko napadnutom djetetu ne priskače u pomoć. Ne zna se što se dalje dogodilo u napadu, jer u jednom trenutku snimak se prekida.

Ravnatelj Ivo Ćirak potvrdio nam je da je kontaktirao kolege i utvrdio da se radi o slučaju vršnjačkog nasilja u njegovoj školi koji se dogodio u petak, prije praznika Svi sveti, a za kojega do naše dojave nije znao. Iz Policijske uprave zadarske potvrdili su nam kako je po primitku naše prijave pokrenut izvid novog slučaja vršnjačkog nasilja u OŠ Pakoštane.

Danas smo kontaktirali ravnatelja i pitali ga što je poduzeto u konkretnom slučaju?

- Meni kao ravnatelju OŠ Pakoštane iznimno je žao zbog navedenog događaja koji se zbio 27. listopada 2023. Škola je odmah po saznanju postupila sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima. Na vaše pitanje, škola je postupila sukladno Pravilniku za izricanje pedagoških mjera i mjere su donesene, ali kako je spomenuti događaj od strane škole prijavljen svim nadležnim institucijama i izvidi su u tijeku, činjenice i sve vezano za događaj ne smijem komentirati niti iznositi zbog zaštite prava maloljetnika.

Škola će učiniti sve što je potrebno kako se ovako nešto više ne bi ponovilo. Kao i kod mnogih škola u RH koje su zabranile korištenje mobitela, u OŠ Pakoštane će također biti zabranjena upotreba mobitela sukladno Pravilniku o kućnom redu. Ono što mogu reći je da ćemo dodatno pojačati rad na edukaciji učenika po pitanju vršnjačkog nasilja u suradnji sa stručnjacima zaduženim za ovo područje. Mi jesmo i oduvijek smo bili škola nulte tolerancije na nasilje i želimo da se naši učenici osjećaju sigurnima isto kao i njihovi roditelji koji nam svaki dan daju povjerenje, a koje mi sigurno nećemo i ne želimo iznevjeriti - izjavio je ravnatelj Ivo Ćirak.

01. svibanj 2024 01:13