stdClass Object ( [id] => 1016205 [title] => Ravnatelj Andrija Marcelić: Nisam odgovoran za širenje zaraze u biogradskoj bolnici. Mjere zaštite su se provodile, a liječnici nisu unijeli virus!  [alias] => ravnatelj-andrija-marcelic-nisam-odgovoran-za-sirenje-zaraze-u-biogradskoj-bolnici-mjere-zastite-su-se-provodile-a-lijecnici-nisu-unijeli-virus [catid] => 304 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U utorak 14. travnja broj zaraženih osoba povezanih sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu popeo se na 74. Od toga je na području Zadarske županije 67 od ukupno 78 pozitivnih osoba povezano s biogradskom bolnicom (uključujući i jednog preminulog pacijenta) te sedam u Šibensko-kninskoj županiji.

Broj zaraženih na području obje županije koji se izravno i neizravno dovode u vezu s tom medicinskom ustanovom i dalje raste. Od petka, kada smo se prvi put čuli s ravnateljem Andrijom Marcelićem, do utorka, taj broj je narastao za 17 novih slučajeva, a stvarni broj moguće je puno veći. Naime, lokalna transmisija se sve teže prati, a određeni broj osoba povezanih s biogradskom bolnicom je još uvijek u samoizolaciji.

Kako je Ortopedska bolnica postala žarište zaraze u Zadarskoj županiji? Tko je odgovoran za širenje zaraze, ravnatelj ili pojedini liječnici, s obzirom da se u bolnici, kako je to rekao epidemiolog Alan Medić, nisu provodile mjere zaštite od virusa? Kako je zaraza ušla u bolnicu?

Službeno epidemiološko objašnjenje o tome uključuje pomalo kontradiktornu priču oko nultog pacijenta, za kojeg se ne zna kako se zarazio, niti koga je on zarazio. Prije toga službeno se govorilo da su zarazu u bolnicu unijeli liječnici koji su prethodno boravili u inozemstvu. O tim, ali i drugim aktualnim pitanjima vezanim za biogradsku bolnicu htjeli smo razgovarati s ravnateljem Marcelićem koji je, nakon eksplozije zaraze, proveo dva tjedna u samoizolaciji, a nakon toga se vratio na posao.

Kad smo ga prošlog četvrtka nazvali rekao nam je da ne smije razgovarati s novinarima. Njegov odbijanac sutradan smo prenijeli načelniku županijskog Stožera civilne zaštite Šimi Vickoviću. On je pak rekao da Marcelića opet nazovemo jer mu nije zabranjeno razgovarati s novinarima o radu bolnice, već o pacijentima koji su trenutno na COVID odjelu.

Istog dana smo nazvali Marcelića, ali se nije javio, već nam je poslao poruku. Opravdao se da je u velikoj gužvi za razgovor i zamolio da mu pitanja postavimo pisanim putem, što smo odmah i učinili. Odgovore smo dobili u ponedjeljak, kasno navečer, kada je broj zaraženih povezan s biogradskom bolnicom na zadarskom i šibenskom području bio 69.

Zašto ste rekli da ne smijete s nama razgovarati, ako načelnik Stožera Šime Vicković tvrdi da vam to nije bilo zabranjeno?
- U kriznoj situaciji kao što je sadašnja, uobičajeno je da sve informacije i medijske istupe, pogotovo onih vezanih za liječenje oboljelih od koronavirusa i rad COVID odjela u biogradskoj bolnici, koordiniramo za Stožerom civilne zaštite koji predvodi sve aktivnosti borbe protiv epidemije. I ovaj moj razgovor za vašu redakciju dokaz je da mi nije zabranjena komunikacija s medijima.

Molim vas za komentar izjave epidemiologa Medića kako je u bolnici došlo do eksplozije zaraze jer se nisu provodile mjere zaštite od širenja virusa?
- Svi nalozi Ministra zdravstva vezano za mjere zaštite su pravovremeno provedeni, tj. donesene su sve potrebne odluke uprave vezano za iste. Dana 26. veljače su obustavljene sve posjete, a 18. ožujka su prestale s radom operacijska sala, sve ambulante osim hitne, ambulantna fizikalna terapija i sve hospitalizacije, sve u svrhu preventivnih radnji vezanih za moguću pojavu zaraze virusom COVID 19.

Smatrate li se odgovornim što preventivne mjere protiv širenja zaraze nisu provođene u bolnici? Smatrate li možda da su za to odgovorni pojedini liječnici, odnosno medicinsko osoblje?
- Prema mojim spoznajama, a bio sam stalno prisutan u bolnici, naše je osoblje iznimno ozbiljno shvatilo mogućnost epidemije i u skladu s tim se ponašao. Nažalost, zdravstveni djelatnici su, pokazalo se u brojnim primjerima ove epidemije najizloženiji, jer su na prvoj liniji borbe s koronavirusom.

Tko je unio zarazu u biogradsku bolnicu? Od početka se tvrdilo da su to bili liječnici koji su prethodno boravili u inozemstvu. Kasnije se kao nulti pacijent počela spominjati neka pacijentica za koju epidemiolozi nisu utvrdili ni kako se zarazila, niti da je ona nekoga zarazila. Neki vaši djelatnici otvoreno tvrde da je nulta pacijentica jednostavno izmišljena kako bi se zataškala odgovornost liječnika preko kojih je zaraza ušla u bolnicu. Vi ste u svom priopćenju od 30. ožujka naveli da se radilo o više pacijenata koji su bili pozitivni na COVID 19? Tko tu (dez)informira javnost, vi ili dr. Medić?
- Nijedan naš liječnik nije boravio u inozemstvu u razdoblju koje je prethodilo zarazi. Epidemiološkim izvidom je utvrđeno da je prvozaražena osoba u našoj ustanovi najvjerojatnije pacijentica. Ta osoba nije primljena u bolnicu s nikakvim simptomima koji bi ukazivali na zaraženost.

Što ste kao ravnatelj poduzeli da se utvrdi odgovornost za nepridržavanje protuepidemijskih mjera u vašoj bolnici? Jeste li nekoga pozvali na odgovornost? Što ste otkrili? Jeste li zatražili pomoć medicinske inspekcije?
- Po prvom pozitivnom nalazu bolnica je naložila otpuštanje svih pacijenata budući da je veći dio kadra stavljen u samoizolaciju. Kao što sam naveo, protuepidemijske mjere su poštivane, ali na žalost ova ugroza svjetskih razmjera je pogodila naše radnike koji su njoj i najizloženiji, kao i zdravstveni radnici u mnogim krajevima svijeta.

Kada ste doznali da je prva osoba u vašoj bolnici pozitivna? Je li to bio liječnik ili pacijent(ica)?
- Dana 24. ožujka u popodnevnim satima smo doznali da je zaražen jedan liječnik. Narednih dana se ispostavilo da on nije prvi koji je razvio simptome, jer je ustanovljeno da je jedna od ranije febrilna pacijentica također pozitivna.

Jeste li prije toga znali da neki liječnici ili pacijenti imaju simptome čiji bi uzrok mogao biti COVID 19?
- Svi radnici za koje je utvrđeno da su pozitivni na koronavirus nisu pri pojavi povišene tjelesne temperature dolazili na posao. Ponijeli su se iznimno odgovorno.

Kada se dvoje liječnika, koji su kasnije bili pozitivni, vratilo iz inozemstva na posao? Koliko su dugo radili prije nego što su otkrili da su pozitivni? Koliko su pritom obavili operativnih zahvata? Jesu li vam prijavili da imaju simptome?
- Ni jedan liječnik nije boravio u inozemstvu za vrijeme pojave epidemije niti u vremenu koje joj je prethodilo.

Je li točno da su neki liječnici sa simptomima zaraze (povišena temperatura) operirali pacijente?
- Nije točno.

Koliko je ukupno medicinskih djelatnika – liječnika, sestara, tehničara, nemedicinskog osoblja – pozitivno na virus u vašoj bolnici, a koliko ih je trenutačno još uvijek u samoizolaciji?
- Pozitivno je 12 osoba. Dva liječnika, pet medicinskih sestara, jedan medicinski tehničar, jedan RTG tehničar i tri pomoćne radnice.

Jeste li vi odgovorni za eksploziju zaraze u biogradskoj bolnici? Hoćete li zbog toga dati ostavku na mjesto ravnatelja?
- Smatram da sam odgovoran za što djelotvorniju borbu protiv epidemije, brigu za osoblje i pacijente koje zbrinjavamo. Meni je kao odgovornom ravnatelju žao što je naša bolnica, koja ima renome i tradiciju, došla u situaciju da se o njoj piše negativno, ali sam uvjeren da će naši vrijedni djelatnici i u ovoj, teškoj situaciji pokazati da su na visini zadatka njegujući pacijente oboljele od koronavirusa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROZVANI STE, RECITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => PROZVANI STE, RECITE 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-14 10:23:39 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-14 20:05:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-04-14 20:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1657 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 304 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--4kantuna [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Teme iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, politika, crna kronika, gospodarstvo, gradska uprava, županijska uprava [secure] => 0 [page_title] => 4 kantuna [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/14\/13458194.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["B-portal"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Andrija Marceli\u0107, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na Moru"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","k_13458194_1280.jpg":"1280x1280","k_13458194_1024.jpg":"1024x1024","k_13458194_640.jpg":"640x640","k_13458194_480.jpg":"480x480","k_13458194_340.jpg":"340x340","k_13458194_220.jpg":"220x220","o_13458194_1280.jpg":"1280x854","o_13458194_1024.jpg":"1024x683","o_13458194_640.jpg":"640x427","o_13458194_480.jpg":"480x320","o_13458194_340.jpg":"340x226","o_13458194_220.jpg":"220x146","h_13458194_1280.jpg":"1280x854","h_13458194_1024.jpg":"1024x683","h_13458194_640.jpg":"640x427","h_13458194_480.jpg":"480x320","h_13458194_340.jpg":"340x227","h_13458194_220.jpg":"220x147","pp_13458194_1280.jpg":"1006x1280","pp_13458194_1024.jpg":"805x1024","pp_13458194_640.jpg":"503x640","pp_13458194_480.jpg":"377x480","pp_13458194_340.jpg":"267x340","pp_13458194_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7563278 Threads: 1 Questions: 1612274849 Slow queries: 4785338 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110817621 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) ) [link] => /zadar/4-kantuna/ravnatelj-andrija-marcelic-nisam-odgovoran-za-sirenje-zaraze-u-biogradskoj-bolnici-mjere-zastite-su-se-provodile-a-lijecnici-nisu-unijeli-virus-1016205 [printLink] => /zadar/4-kantuna/ravnatelj-andrija-marcelic-nisam-odgovoran-za-sirenje-zaraze-u-biogradskoj-bolnici-mjere-zastite-su-se-provodile-a-lijecnici-nisu-unijeli-virus-1016205?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605018 [name] => andrija marcelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-30 21:05:50 [main_article_id] => 0 [alias] => andrija-marcelic [link] => /tag/andrija-marcelic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROZVANI STE, RECITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ravnatelj Andrija Marcelić: Nisam odgovoran za širenje zaraze u biogradskoj bolnici. Mjere zaštite su se provodile, a liječnici nisu unijeli virus!  [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/14/13458194.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => B-portal [mainImageDesc] => Andrija Marcelić, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na Moru [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/14/13458194.jpg [title] => B-portalAndrija Marcelić, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na Moru ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U utorak 14. travnja broj zaraženih osoba povezanih sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu popeo se na 74. Od toga je na području Zadarske županije 67 od ukupno 78 pozitivnih osoba povezano s biogradskom bolnicom (uključujući i jednog preminulog pacijenta) te sedam u Šibensko-kninskoj županiji.

Broj zaraženih na području obje županije koji se izravno i neizravno dovode u vezu s tom medicinskom ustanovom i dalje raste. Od petka, kada smo se prvi put čuli s ravnateljem Andrijom Marcelićem, do utorka, taj broj je narastao za 17 novih slučajeva, a stvarni broj moguće je puno veći. Naime, lokalna transmisija se sve teže prati, a određeni broj osoba povezanih s biogradskom bolnicom je još uvijek u samoizolaciji.

Kako je Ortopedska bolnica postala žarište zaraze u Zadarskoj županiji? Tko je odgovoran za širenje zaraze, ravnatelj ili pojedini liječnici, s obzirom da se u bolnici, kako je to rekao epidemiolog Alan Medić, nisu provodile mjere zaštite od virusa? Kako je zaraza ušla u bolnicu?

Službeno epidemiološko objašnjenje o tome uključuje pomalo kontradiktornu priču oko nultog pacijenta, za kojeg se ne zna kako se zarazio, niti koga je on zarazio. Prije toga službeno se govorilo da su zarazu u bolnicu unijeli liječnici koji su prethodno boravili u inozemstvu. O tim, ali i drugim aktualnim pitanjima vezanim za biogradsku bolnicu htjeli smo razgovarati s ravnateljem Marcelićem koji je, nakon eksplozije zaraze, proveo dva tjedna u samoizolaciji, a nakon toga se vratio na posao.

Kad smo ga prošlog četvrtka nazvali rekao nam je da ne smije razgovarati s novinarima. Njegov odbijanac sutradan smo prenijeli načelniku županijskog Stožera civilne zaštite Šimi Vickoviću. On je pak rekao da Marcelića opet nazovemo jer mu nije zabranjeno razgovarati s novinarima o radu bolnice, već o pacijentima koji su trenutno na COVID odjelu.

Istog dana smo nazvali Marcelića, ali se nije javio, već nam je poslao poruku. Opravdao se da je u velikoj gužvi za razgovor i zamolio da mu pitanja postavimo pisanim putem, što smo odmah i učinili. Odgovore smo dobili u ponedjeljak, kasno navečer, kada je broj zaraženih povezan s biogradskom bolnicom na zadarskom i šibenskom području bio 69.

Zašto ste rekli da ne smijete s nama razgovarati, ako načelnik Stožera Šime Vicković tvrdi da vam to nije bilo zabranjeno?
- U kriznoj situaciji kao što je sadašnja, uobičajeno je da sve informacije i medijske istupe, pogotovo onih vezanih za liječenje oboljelih od koronavirusa i rad COVID odjela u biogradskoj bolnici, koordiniramo za Stožerom civilne zaštite koji predvodi sve aktivnosti borbe protiv epidemije. I ovaj moj razgovor za vašu redakciju dokaz je da mi nije zabranjena komunikacija s medijima.

Molim vas za komentar izjave epidemiologa Medića kako je u bolnici došlo do eksplozije zaraze jer se nisu provodile mjere zaštite od širenja virusa?
- Svi nalozi Ministra zdravstva vezano za mjere zaštite su pravovremeno provedeni, tj. donesene su sve potrebne odluke uprave vezano za iste. Dana 26. veljače su obustavljene sve posjete, a 18. ožujka su prestale s radom operacijska sala, sve ambulante osim hitne, ambulantna fizikalna terapija i sve hospitalizacije, sve u svrhu preventivnih radnji vezanih za moguću pojavu zaraze virusom COVID 19.

Smatrate li se odgovornim što preventivne mjere protiv širenja zaraze nisu provođene u bolnici? Smatrate li možda da su za to odgovorni pojedini liječnici, odnosno medicinsko osoblje?
- Prema mojim spoznajama, a bio sam stalno prisutan u bolnici, naše je osoblje iznimno ozbiljno shvatilo mogućnost epidemije i u skladu s tim se ponašao. Nažalost, zdravstveni djelatnici su, pokazalo se u brojnim primjerima ove epidemije najizloženiji, jer su na prvoj liniji borbe s koronavirusom.

Tko je unio zarazu u biogradsku bolnicu? Od početka se tvrdilo da su to bili liječnici koji su prethodno boravili u inozemstvu. Kasnije se kao nulti pacijent počela spominjati neka pacijentica za koju epidemiolozi nisu utvrdili ni kako se zarazila, niti da je ona nekoga zarazila. Neki vaši djelatnici otvoreno tvrde da je nulta pacijentica jednostavno izmišljena kako bi se zataškala odgovornost liječnika preko kojih je zaraza ušla u bolnicu. Vi ste u svom priopćenju od 30. ožujka naveli da se radilo o više pacijenata koji su bili pozitivni na COVID 19? Tko tu (dez)informira javnost, vi ili dr. Medić?
- Nijedan naš liječnik nije boravio u inozemstvu u razdoblju koje je prethodilo zarazi. Epidemiološkim izvidom je utvrđeno da je prvozaražena osoba u našoj ustanovi najvjerojatnije pacijentica. Ta osoba nije primljena u bolnicu s nikakvim simptomima koji bi ukazivali na zaraženost.

Što ste kao ravnatelj poduzeli da se utvrdi odgovornost za nepridržavanje protuepidemijskih mjera u vašoj bolnici? Jeste li nekoga pozvali na odgovornost? Što ste otkrili? Jeste li zatražili pomoć medicinske inspekcije?
- Po prvom pozitivnom nalazu bolnica je naložila otpuštanje svih pacijenata budući da je veći dio kadra stavljen u samoizolaciju. Kao što sam naveo, protuepidemijske mjere su poštivane, ali na žalost ova ugroza svjetskih razmjera je pogodila naše radnike koji su njoj i najizloženiji, kao i zdravstveni radnici u mnogim krajevima svijeta.

Kada ste doznali da je prva osoba u vašoj bolnici pozitivna? Je li to bio liječnik ili pacijent(ica)?
- Dana 24. ožujka u popodnevnim satima smo doznali da je zaražen jedan liječnik. Narednih dana se ispostavilo da on nije prvi koji je razvio simptome, jer je ustanovljeno da je jedna od ranije febrilna pacijentica također pozitivna.

Jeste li prije toga znali da neki liječnici ili pacijenti imaju simptome čiji bi uzrok mogao biti COVID 19?
- Svi radnici za koje je utvrđeno da su pozitivni na koronavirus nisu pri pojavi povišene tjelesne temperature dolazili na posao. Ponijeli su se iznimno odgovorno.

Kada se dvoje liječnika, koji su kasnije bili pozitivni, vratilo iz inozemstva na posao? Koliko su dugo radili prije nego što su otkrili da su pozitivni? Koliko su pritom obavili operativnih zahvata? Jesu li vam prijavili da imaju simptome?
- Ni jedan liječnik nije boravio u inozemstvu za vrijeme pojave epidemije niti u vremenu koje joj je prethodilo.

Je li točno da su neki liječnici sa simptomima zaraze (povišena temperatura) operirali pacijente?
- Nije točno.

Koliko je ukupno medicinskih djelatnika – liječnika, sestara, tehničara, nemedicinskog osoblja – pozitivno na virus u vašoj bolnici, a koliko ih je trenutačno još uvijek u samoizolaciji?
- Pozitivno je 12 osoba. Dva liječnika, pet medicinskih sestara, jedan medicinski tehničar, jedan RTG tehničar i tri pomoćne radnice.

Jeste li vi odgovorni za eksploziju zaraze u biogradskoj bolnici? Hoćete li zbog toga dati ostavku na mjesto ravnatelja?
- Smatram da sam odgovoran za što djelotvorniju borbu protiv epidemije, brigu za osoblje i pacijente koje zbrinjavamo. Meni je kao odgovornom ravnatelju žao što je naša bolnica, koja ima renome i tradiciju, došla u situaciju da se o njoj piše negativno, ali sam uvjeren da će naši vrijedni djelatnici i u ovoj, teškoj situaciji pokazati da su na visini zadatka njegujući pacijente oboljele od koronavirusa.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
B-portal
B-portal
Andrija Marcelić, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na Moru
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/ravnatelj-andrija-marcelic-nisam-odgovoran-za-sirenje-zaraze-u-biogradskoj-bolnici-mjere-zastite-su-se-provodile-a-lijecnici-nisu-unijeli-virus-1016205 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=12491432fd3669c8fce0b9701dd2e27178b2c95a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ravnatelj+Andrija+Marceli%C4%87%3A+Nisam+odgovoran+za+%C5%A1irenje+zaraze+u+biogradskoj+bolnici.+Mjere+za%C5%A1tite+su+se+provodile%2C+a+lije%C4%8Dnici+nisu+unijeli+virus%21%C2%A0&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fravnatelj-andrija-marcelic-nisam-odgovoran-za-sirenje-zaraze-u-biogradskoj-bolnici-mjere-zastite-su-se-provodile-a-lijecnici-nisu-unijeli-virus-1016205 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fravnatelj-andrija-marcelic-nisam-odgovoran-za-sirenje-zaraze-u-biogradskoj-bolnici-mjere-zastite-su-se-provodile-a-lijecnici-nisu-unijeli-virus-1016205 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROZVANI STE, RECITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
4 kantunaPROZVANI STE, RECITE

Ravnatelj Andrija Marcelić: Nisam odgovoran za širenje zaraze u biogradskoj bolnici. Mjere zaštite su se provodile, a liječnici nisu unijeli virus! 

Piše Ivica Nevešćanin
14. travnja 2020. - 22:05

U utorak 14. travnja broj zaraženih osoba povezanih sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu popeo se na 74. Od toga je na području Zadarske županije 67 od ukupno 78 pozitivnih osoba povezano s biogradskom bolnicom (uključujući i jednog preminulog pacijenta) te sedam u Šibensko-kninskoj županiji.

Broj zaraženih na području obje županije koji se izravno i neizravno dovode u vezu s tom medicinskom ustanovom i dalje raste. Od petka, kada smo se prvi put čuli s ravnateljem Andrijom Marcelićem, do utorka, taj broj je narastao za 17 novih slučajeva, a stvarni broj moguće je puno veći. Naime, lokalna transmisija se sve teže prati, a određeni broj osoba povezanih s biogradskom bolnicom je još uvijek u samoizolaciji.

Kako je Ortopedska bolnica postala žarište zaraze u Zadarskoj županiji? Tko je odgovoran za širenje zaraze, ravnatelj ili pojedini liječnici, s obzirom da se u bolnici, kako je to rekao epidemiolog Alan Medić, nisu provodile mjere zaštite od virusa? Kako je zaraza ušla u bolnicu?

Službeno epidemiološko objašnjenje o tome uključuje pomalo kontradiktornu priču oko nultog pacijenta, za kojeg se ne zna kako se zarazio, niti koga je on zarazio. Prije toga službeno se govorilo da su zarazu u bolnicu unijeli liječnici koji su prethodno boravili u inozemstvu. O tim, ali i drugim aktualnim pitanjima vezanim za biogradsku bolnicu htjeli smo razgovarati s ravnateljem Marcelićem koji je, nakon eksplozije zaraze, proveo dva tjedna u samoizolaciji, a nakon toga se vratio na posao.

Kad smo ga prošlog četvrtka nazvali rekao nam je da ne smije razgovarati s novinarima. Njegov odbijanac sutradan smo prenijeli načelniku županijskog Stožera civilne zaštite Šimi Vickoviću. On je pak rekao da Marcelića opet nazovemo jer mu nije zabranjeno razgovarati s novinarima o radu bolnice, već o pacijentima koji su trenutno na COVID odjelu.

Istog dana smo nazvali Marcelića, ali se nije javio, već nam je poslao poruku. Opravdao se da je u velikoj gužvi za razgovor i zamolio da mu pitanja postavimo pisanim putem, što smo odmah i učinili. Odgovore smo dobili u ponedjeljak, kasno navečer, kada je broj zaraženih povezan s biogradskom bolnicom na zadarskom i šibenskom području bio 69.

Zašto ste rekli da ne smijete s nama razgovarati, ako načelnik Stožera Šime Vicković tvrdi da vam to nije bilo zabranjeno?
- U kriznoj situaciji kao što je sadašnja, uobičajeno je da sve informacije i medijske istupe, pogotovo onih vezanih za liječenje oboljelih od koronavirusa i rad COVID odjela u biogradskoj bolnici, koordiniramo za Stožerom civilne zaštite koji predvodi sve aktivnosti borbe protiv epidemije. I ovaj moj razgovor za vašu redakciju dokaz je da mi nije zabranjena komunikacija s medijima.

Molim vas za komentar izjave epidemiologa Medića kako je u bolnici došlo do eksplozije zaraze jer se nisu provodile mjere zaštite od širenja virusa?
- Svi nalozi Ministra zdravstva vezano za mjere zaštite su pravovremeno provedeni, tj. donesene su sve potrebne odluke uprave vezano za iste. Dana 26. veljače su obustavljene sve posjete, a 18. ožujka su prestale s radom operacijska sala, sve ambulante osim hitne, ambulantna fizikalna terapija i sve hospitalizacije, sve u svrhu preventivnih radnji vezanih za moguću pojavu zaraze virusom COVID 19.

Smatrate li se odgovornim što preventivne mjere protiv širenja zaraze nisu provođene u bolnici? Smatrate li možda da su za to odgovorni pojedini liječnici, odnosno medicinsko osoblje?
- Prema mojim spoznajama, a bio sam stalno prisutan u bolnici, naše je osoblje iznimno ozbiljno shvatilo mogućnost epidemije i u skladu s tim se ponašao. Nažalost, zdravstveni djelatnici su, pokazalo se u brojnim primjerima ove epidemije najizloženiji, jer su na prvoj liniji borbe s koronavirusom.

Tko je unio zarazu u biogradsku bolnicu? Od početka se tvrdilo da su to bili liječnici koji su prethodno boravili u inozemstvu. Kasnije se kao nulti pacijent počela spominjati neka pacijentica za koju epidemiolozi nisu utvrdili ni kako se zarazila, niti da je ona nekoga zarazila. Neki vaši djelatnici otvoreno tvrde da je nulta pacijentica jednostavno izmišljena kako bi se zataškala odgovornost liječnika preko kojih je zaraza ušla u bolnicu. Vi ste u svom priopćenju od 30. ožujka naveli da se radilo o više pacijenata koji su bili pozitivni na COVID 19? Tko tu (dez)informira javnost, vi ili dr. Medić?
- Nijedan naš liječnik nije boravio u inozemstvu u razdoblju koje je prethodilo zarazi. Epidemiološkim izvidom je utvrđeno da je prvozaražena osoba u našoj ustanovi najvjerojatnije pacijentica. Ta osoba nije primljena u bolnicu s nikakvim simptomima koji bi ukazivali na zaraženost.

Što ste kao ravnatelj poduzeli da se utvrdi odgovornost za nepridržavanje protuepidemijskih mjera u vašoj bolnici? Jeste li nekoga pozvali na odgovornost? Što ste otkrili? Jeste li zatražili pomoć medicinske inspekcije?
- Po prvom pozitivnom nalazu bolnica je naložila otpuštanje svih pacijenata budući da je veći dio kadra stavljen u samoizolaciju. Kao što sam naveo, protuepidemijske mjere su poštivane, ali na žalost ova ugroza svjetskih razmjera je pogodila naše radnike koji su njoj i najizloženiji, kao i zdravstveni radnici u mnogim krajevima svijeta.

Kada ste doznali da je prva osoba u vašoj bolnici pozitivna? Je li to bio liječnik ili pacijent(ica)?
- Dana 24. ožujka u popodnevnim satima smo doznali da je zaražen jedan liječnik. Narednih dana se ispostavilo da on nije prvi koji je razvio simptome, jer je ustanovljeno da je jedna od ranije febrilna pacijentica također pozitivna.

Jeste li prije toga znali da neki liječnici ili pacijenti imaju simptome čiji bi uzrok mogao biti COVID 19?
- Svi radnici za koje je utvrđeno da su pozitivni na koronavirus nisu pri pojavi povišene tjelesne temperature dolazili na posao. Ponijeli su se iznimno odgovorno.

Kada se dvoje liječnika, koji su kasnije bili pozitivni, vratilo iz inozemstva na posao? Koliko su dugo radili prije nego što su otkrili da su pozitivni? Koliko su pritom obavili operativnih zahvata? Jesu li vam prijavili da imaju simptome?
- Ni jedan liječnik nije boravio u inozemstvu za vrijeme pojave epidemije niti u vremenu koje joj je prethodilo.

Je li točno da su neki liječnici sa simptomima zaraze (povišena temperatura) operirali pacijente?
- Nije točno.

Koliko je ukupno medicinskih djelatnika – liječnika, sestara, tehničara, nemedicinskog osoblja – pozitivno na virus u vašoj bolnici, a koliko ih je trenutačno još uvijek u samoizolaciji?
- Pozitivno je 12 osoba. Dva liječnika, pet medicinskih sestara, jedan medicinski tehničar, jedan RTG tehničar i tri pomoćne radnice.

Jeste li vi odgovorni za eksploziju zaraze u biogradskoj bolnici? Hoćete li zbog toga dati ostavku na mjesto ravnatelja?
- Smatram da sam odgovoran za što djelotvorniju borbu protiv epidemije, brigu za osoblje i pacijente koje zbrinjavamo. Meni je kao odgovornom ravnatelju žao što je naša bolnica, koja ima renome i tradiciju, došla u situaciju da se o njoj piše negativno, ali sam uvjeren da će naši vrijedni djelatnici i u ovoj, teškoj situaciji pokazati da su na visini zadatka njegujući pacijente oboljele od koronavirusa.

12. svibanj 2024 22:45