StoryEditorOCM
4 kantunaOSLABIO TAKUJIN

Proračun Grada Zadar zbog pandemije koronavirusa ‘tanji‘ za 30 milijuna, ali projekti idu. Evo što se sve zbog COVID-19 ‘reže‘

Piše Ivica Nevešćanin
12. srpnja 2020. - 20:44

Zbog pandemije koronavirusa proračun Grad Zadra za 2020. godinu ostat će kraći za nešto više od 30 milijuna kuna. Umjesto planiranih 724 milijuna kuna, proračun će iznositi 694 milijuna kuna, potvrdio nam je Ivan Mijolović, gradski pročelnik za financije.

- Na prihodnoj strani proračuna prihodi i primici se umanjuju za 30,2 milijuna kuna. Naime, prihodi poslovanja umanjuju se za 41,4 milijuna kuna, a primici rastu za 11,4 milijuna kuna, dok se prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjuju za 262 tisuće kuna. Nakon prvih izmjena i dopuna proračuna ukupni prihodi i primici iznosit će 693.967.977,33 kuna – precizan je Mijolović.
Najznačajnije smanjenje je na stavci prihoda od poreza, čak 15 milijuna kuna, od čega 8 milijuna kuna poreza na dohodak, 5 milijuna kuna poreza na imovinu te 2 milijuna kuna poreza na robu i usluge.

- Porez i prirez na dohodak se smanjuju osam milijuna kuna zbog mjera Vlade RH za pomoć gospodarstvu, koje obuhvaćaju oslobođenje i odgodu plaćanja poreza i prireza na dohodak zbog epidemije koronavirusa. Porez na imovinu se smanjuje zbog očekivanog smanjenja poreza na promet nekretnina, zbog smanjenja prometa nekretninama, a zbog zabrane rada ugostiteljskih objekata i zbog očekivanog pada turističke sezone očekujemo i smanjenje poreza na robu i usluge – tumači zadarski pročelnik za financije.

Prihodi od imovine umanjuju se za 10,8 milijuna kuna, prihodi od financijske imovine za 2,1 milijuna kuna, a smanjenje se ponajviše odnosi na neisplatu dobiti trgovačkih društava, čime je Grad želio poboljšati likvidnost trgovačkim društvima.
Smanjeni su prihodi i od zakupa poslovnih prostora, 6 milijuna kuna, te zakupa javnih površina, 2 milijuna kuna, spomeničke rente (370 tisuća kuna) i prihoda od koncesija (300 tisuća kuna).

Prihodi od administrativnih pristojbi smanjuju se za više od 15 milijuna kuna, a najznačajnije smanjenje bilježi se na prihodima od turističke pristojbe (1,76 milijuna kuna) zbog očekivanog pada noćenja u 2020. godini, prihoda od komunalnog doprinosa za 9 milijuna kuna te komunalne naknade od 2,46 milijuna kuna. Planirani primici se povećavaju 11,45 milijuna kuna i sada iznose nešto više od 60 milijuna kuna, naglašava Mijolović.

- Povećanje se odnosi na beskamatni zajam Ministarstva financija zbog odgode plaćanje ili obročne otplate, povrata, odnosno oslobođenja plaćanja poreza i prireza na dohodak. Beskamatnim zajmom premostit će se jaz zbog smanjenih prihoda od poreza i prireza na dohodak – dodaje.

Planirani rashodi i izdaci smanjuju se, dakle, za 30 milijuna kuna. Od toga su rashodi poslovanja gradske uprave smanjeni za 19,8 milijuna kuna, u što ulazi pad rashoda za zaposlene od 2,5 milijuna kuna zbog smanjenja plaća (10 posto tijekom tri mjeseca), te racionalizacija materijalnih rashoda za skoro 12,5 milijuna kuna.

- Isto tako vrijedi istaknuti da je došlo do smanjenja ostalih rashoda za 6 milijuna kuna, a ponajviše zbog smanjenja tekućih donacija u iznosu od 4,1 milijun kuna, namijenjenih većinom za sufinanciranje udruga i sportskih klubova koji nisu mogli obavljati svoju djelatnost zbog epidemije koronavirusa, te smanjenja kapitalnih pomoći komunalnim poduzećima – navodi Mijolović.
Rashodi za nabavu nefinancijske imovine smanjuju se za 10,1 milijun kuna i sad iznose 262,8 milijuna kuna, a najznačajnija smanjenja su na otkupu zemljišta (3,1 milijun kuna) te u projektima izgradnje komunalne infrastrukture.

- Niti jedan kapitalan projekt nismo zaustavili, neke komunalne zahvate, poput šetnice u Diklu smo malo usporili zbog problema nabave opreme iz uvoza, što je bilo otežano zbog pandemije, ali svi veliki gradski projekti, od obnove Muraja, gradnje centra u Mocirama do škole na Novom Bokanjcu idu dalje bez zastoja – kaže pročelnik Ivan Mijolović, o čijem će prijedlogu gradski vijećnici raspravljati na sjednici u utorak.

26. travanj 2024 19:00