StoryEditorOCM
4 kantunaUBOJSTVO S NAMJEROM

Priča iz Kaštela Žegarskog: kako je Savo (72) zbog tri kariole šute golim rukama zadavio svog stričevića Vladu (65) ispred staje s kozama... 

Piše Ivica Nevešćanin
16. ožujka 2020. - 21:00

Dvije, najviše tri kariole otpadnog građevinskog materijala, šute, kako ga zovu u Kaštelu Žegarskom, malom pitoresknom mjestu podno Velebita, nedaleko Obrovca, bile su dovoljan okidač Savi Bundalu (72) da ubije svog stričevića Vladu Bundala (65). U nedjelju nešto prije 18 sati, Savo je golim rukama zadavio Vladu ispred staje s kozama, ostavio ga da leži na asfaltu i onda se uputio do svoga brata Nikole. Došao je do njega u kuću i rekao mu:

- Zovi hitnu, zovi policiju. Ubio sam Vladu. Izgleda da sam ga zadavio...

A sve je, kažu seoske priče, počelo još u subotu, kad je Vlade iskoristio lijepo vrijeme da ispred svoje kuće jedan komad zelene površine na kojem je bila neugodna rupa, popuni otpadom građevinskog materijala kako bi sebi uredio još jedno parkirno mjesto. Međutim, kad je te večeri Savo vidio što je Vlado napravio, umalo je poludio, jer nasuti dio zemlje, iako javna površina, smatra svojom imovinom. Ojađen Vladinim postupkom, Savo je noću, sa subote na nedjelju, sve ono što je Vlade nasuo lijepo izvadio i na hrpi ostavio u dvorištu ispred Vladine kuće. U nedjelju ujutro Vlade nije mogao vjerovati svojim očima, proključao je na sto dvadeset. Uzeo je lopatu i sav taj materijal opet vratio nazad, na mjesto gdje je bio za mislio novi parking za auto. U tom trenutku naišao je Savin brat Nikola.

- Znaš li tko je ovo napravio? Bit će problema... – kazao je Nikoli.

Ubrzo je došao Savo i verbalni sukob je eksplodirao. Psovke i uvrede, deranje i prijetnje, trajalo je to nekoliko minuta između Vlade i Save, sve dok Vladina žena, Biljana se zove, nije stala tjerati Savu prema kući, sve mu govoreći kako tih pola kubika šute nije vrijedno takve svađe među njima dvojicom. Jer znaju se oduvijek, nikad među njima nije bilo problema. Kad bi naišli, stali bi i porazgovarali, susjedski i rodbinski. Ni Savo ni Vlado nikad nisu imali problema s policijom i zakonom.

Bilo je podne kada su se razišli kućama, niti stotinu metara udaljenima jedna od druge, a Sava je otišao ka kozama na ispašu.

Bio je s njima na otvorenom sve negdje do 17.45 kada ih je sakupio i u sumrak doveo pred staju. A tu ga je dočekao Vlade. Iako znatno krhkije građe, zaskočio je Savu i počela je tučnjava. Vlade kod sebe nije imao ništa, ni oruđa ni oružja, a Sava, iako sedam godina stariji, bio je snažniji. Vlado se krvnički branio, udarao je i grebao Savu po licu, ali Savine ruke su ga neumoljivo stiskale oko vrata, sve dok nije klonuo i pao na asfaltni put. Savo se uputio prema bratu, a na nesretnog Vladu umalo su autom naletjeli susjedi. Kad su ga vidjeli kako leži, kako mu krv ide iz usta i nosa, skočili su i pokušali mu pomoći. Jedna je otrčao do Vladine žene Biljane, do njihove niti 50 metara udaljene kuće, da im donese vode. Dotrče do Vlade, pokušavaju ga reanimirati, ali već je bilo kasno.

Rezultati provedene obdukcije pokazali su da je Vlade umoro od gušenja. U krvi nije imao alkohola, a ozljede koje je nanio Savi u predjelu glave, najvjerojatnije su nastale u samoobrani.

Policija je u nedjelju navečer privela Savu Bundala uz kaznenu prijavu za ubojstvo iz namjere. Tijekom ponedjeljka je priveden pritvorskom nadzorniku, a u utorak će biti ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage.

16. travanj 2024 05:32