StoryEditorOCM
4 kantunaČETIRI OSOBE

Preminuli muškarac umro je od fibroze pluća i nije se mučio jer je bio sediran, troje pacijenata na respiratoru povezano s biogradskom bolnicom 

Piše Iva Ivanac
6. travnja 2020. - 10:36

Zamjenik ravnatelja OB Zadar Edi Karuc na konferenciji Stožera civilne zaštite kazao je kako se na COVID odjelu nalazi 15 osoba. Dosada je šest bolesnika prebačeno u Specijalnu bolnicu za ortopediju koja je prenamijenjena za zaražene osobe koje imaju blage simptome i nemaju mogućnost kućne izolacije, a u ponedjeljak će iz bolnice biti prebačeno još troje ljudi. Doktor Karuc kazao je i kako je muškarac koji je u nedjelju ujutro preminuo, u OB Zadar dopremljen iz biogradske bolnice.  

- Čovjek je imao dosta komorbiditeta, odnosno imao je i druge bolesti kao što je bolesno srce i visok tlak koje su doprinijele ovom ishodu, ali do njegove smrti je došlo zbog teških oštećenja pluća, odnosno fibroze pluća. Fibroza pluća je proces koji se polako razvija, a problem kod pojave te bolesti jest što kisik ne može ući u krv zbog čega i nastaje oštećenje pluća, a onda dolazi i do teških oštećenja drugih organa. Preminuli pacijent je bio hospitaliziran u OB Zadar i dobivao je svu potrebnu terapiju. Ljudi koji su na respiratoru dobivaju sedaciju tako da nisu svjesni boli. Zbog toga ne bih rekao da se preminuli pacijent mučio, kazao je doktor Karuc dodajući kako su još četiri bolesnika na respiratoru. 

- Od njih četvero, dvoje je mlađih muškaraca od 55 godina koji su na respiratoru, a koji su prije zaraze bili potpuno zdravi. To vam govorim kako bi svi shvatili ozbiljnost ove situacije, naglasio je doktor Karuc dodajući kako je troje teško oboljelih povezano s biogradskom bolnicom. 

19. travanj 2024 02:47