StoryEditorOCM
4 kantunaOBILNA KIŠA

Popustio zečji nasip na rijeci, poplavljeno gradilište: "Una se oslobodila! Priroda je bila brža od institucija!"

Piše Zadarski.hr
27. rujna 2024. - 09:08

Uslijed obilnih kiša problemi i na rijeci Uni. Iako su radovi na izgradnji mini hidroelektrane zaustavljeni, Una se prelijeva preko zečjeg nasipa i, kažu mještani, brža je od institucija jer prošlo je mjesec dana od obustave radova, a ono što je oštećeno još nije vraćeno u prvobitno stanje, prenosi Dnevnik.hr.

Zečji nasip je trebao zaustaviti prelijevanje Une. Ali, nije. Una se, šale se mještani, oslobodila. Svakom kišom vodostaj raste, rijeka se ubrzava. U njoj završavaju smeće i mulj s gradilišta.

- Ono što je sad čovjek tu napravio i uredio nešto, kako on zamišlja kako bi trebalo biti, sad će se tu priroda angažirati i vjerojatno promijeniti inicijalni tok, rekla je Gordana Labus.

Priroda je bila brža od institucija. Institucije tvrde - nije istina, radi se. Iz Državnog inspektorata odgovorili su Dnevniku Nove TV da je Vodopravna inspekcija naložila investitoru da priču vrati u prvobitno stanje. Za to ima 15 dana. Neslužbeno, rok ističe idućeg četvrtka. Ako to ne učini sam, učinit će to Hrvatske vode, a investitoru će se ispostaviti račun.

Novčanu kaznu, dodaju, od 31.570 već je dobio, i to zbog više povreda Zakona o vodama. Prije svega je htio graditi bez Studije utjecaja na okoliš, a pripremni radovi za izgradnju male hidroelektrane na Uni u Srbu, kao i rušenje brane, kaže i struka, prouzročili su ozbiljna oštećenja.

- Neosporno je da je šteta napravljena, samo srećom, radovi su zaustavljeni i šteta je minimalna kolika je mogla biti, rekla je Morana Bačić, stručna voditeljica JU Natura - Jadera ZŽ.

U Uni obitavaju mnoge endemske vrste.

- Imamo puno endemskih vrsta, i zaštićenih i endemskih, kao što je unski račić, koji se samo ondje nalazi i u Zrmanji. Da su radovi nastavljeni, ostali bismo bez nekih vrijednih endemskih vrsta, nadodala je Bačić.

Radovi su zaustavljeni 19. kolovoza. Prije više od mjesec dana bageri su napustili Srb. Unatoč zabrani radova, investitor i dalje ima pravomoćnu i izvršnu dozvolu za gradnju.

- 11. rujna smo tražili i ništavnost te građevinske dozvole, zasad još ništa nismo dobili od toga, rekla je Tanja Rastović iz udruge Una Srb. Nije ni Dnevnik Nove TV iako je pisao Ministarstvu graditeljstva.

27. rujan 2024 09:08