StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON NIZA PRIJAVA

Pokrenuta istraga u Kaznionici: zbog pogodovanja Daruvarcu pravosudna policajka premještena na portu, u Splitu viđena na kavi sa članom ‘zločinačke‘

Piše Katarina Marić Banje
19. ožujka 2022. - 23:38
Darko Kovačević Daruvarac; Kaznionica Glina; Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probacijuCropix

Nakon niza prijava o neprofesionalnom ponašanju pravosudne policajke koja radi u Kaznionici Glina i koja je, između ostalog, pogodovala i Darku Kovačeviću, zvanom Daruvarac, Ministarstvo pravosuđa i uprave ovog je tjedna provelo stručni nadzor. Kako doznajemo, iz Ministarstva je došlo osam osoba, koje su tijekom cijelog dana pregledavale dokumentaciju o radu u Kaznionici.

Osim toga su obavili razgovore s pravosudnim policajkama koje su zaposlene u istom tijelu zatvorskog sustava kako bi utvrdili koje su njihove dužnosti. Sporno je, naime, to što je pravosudna policajka, prema predstavkama koje su upućene Ministarstvu, pogodovala osobama lišenim slobode.

Pritom je imala kontakt s muškarcima lišenim slobode, što je mimo uobičajenih pravila i načina rada unutar zatvorskog sustava, gdje s muškom zatvorskom populacijom rade pravosudni policajci, a sa ženskom policajke. Prijavljivali su je njezini kolege koji su bili zabrinuti zbog sigurnosnog stanja, koje je takvim odnosima sa zatvorenicima i istražnim zatvorenicima opasno narušeno.

Zabranjeni sadržaj

Službene bilješke i predstavke o navedenoj pravosudnoj policajki datiraju još iz 2016. godine. U početku su upućivane rukovodećim osobama u zatvorskim tijelima u kojima je radila, a kad je bilo očito da se ništa neće poduzeti, poslane su i na Ministarstvo.

Navedena policajka radila je u nekoliko tijela zatvorskog sustava, pa tako i u Osijeku, Splitu i Glini. Osim pogodovanja koje joj je moguće realizirati po samom radnom mjestu na kojem se nalazi, dodatni je element činjenica da je član njezine obitelji na jednom od rukovodećih mjesta u Upravi za zatvorski sustav.

image

Darko Kovačević Daruvarac je u Kaznionici Glina od ocjene 'zadovoljava' došao do 'uspješan', što je preduvjet za uvjetni otpust

Luka Gerlanc/Cropix

Time je njezin utjecaj proširen i izvan ustanove u kojoj je na radnome mjestu. Tako je, primjerice, dok je bila u Zatvoru u Splitu, s osobama lišenim slobode dogovarala mjesto odsluženja kazne, odnosno osigurala bi im odlazak u izabranu ustanovu.

Dodatni dokaz prijavljenih odnosa koje je imala s osobama lišenim slobode bio je njezin javno objavljen status kad se kao s prijateljem oprostila od Petra Vuknića iz Splita, optuženoga kao člana zločinačke organizacije, ubijenog u veljači ove godine.

On je godinu i četiri mjeseca proveo u istražnom zatvoru u Splitu, gdje je i ona bila zaposlena. S njim je ne jednom viđana u kafićima na splitskom predjelu Sućidar. Osim s njim, povezuju je s još jednim članom suparničke zločinačke organizacije te s dilerom koji je uhićen dok se brinuo za plantažu marihuane.

Prijavljena je i da je pokušala u Kaznionici Glina dostaviti paket s nedopuštenim sadržajem Darku Kovačeviću, zvanom Daruvarac. U paketu se nalazio CD sa snimkom momačke večeri, što je zabranjen sadržaj, te ga njezin kolega iz Kaznionice nije dostavio Kovačeviću nakon što je utvrdio o čemu se radi.

Zbog njezina utjecaja na osobu unutar Uprave za zatvorski sustav, koji je član njezine uže obitelji, sumnja se da je utjecala i na pozitivno mišljenje koje je Kovačević dobio od Uprave Kaznionice Glina za uvjetni otpust. Naime, bez suglasnosti uprave zatvora ili kaznionice u kojoj se nalazi, osoba koja je na odsluženju zatvorske kazne ne može ni u kojem slučaju dobiti šansu za uvjetni otpust.

Osim toga, pobrinula se da tijekom boravka u Kaznionici, nakon prvog perioda kad je bio problematičan, dobije odlične ocjene, koje su preduvjet za podnošenje zahtjeva za uvjetni otpust. Naime, u početku svojeg odsluženja kazne Daruvarac je imao ocjenu "zadovoljava", da bi s vremenom došao do jedne od najviših ocjena – "uspješan".

image

Zatvor u Splitu

Nikola Vilic/Cropix

Kovačević je otišao na odsluženje zatvorske kazne od četiri godine zatvora u kolovozu 2019. godine, a u kaznu mu je uračunato sedam mjeseci koje je proveo u istražnom zatvoru. Osuđen je za prijetnje i premlaćivanje 18-godišnje djevojke u Zadru u lipnju 2018. godine.

Zadarski Županijski sud mu je u kolovozu 2020. godine umanjio kaznu za tri mjeseca, tako da je morao ukupno odslužiti tri godine i dva mjeseca zatvora. Krajem 20121. godine stekao je zakonske uvjete za traženje uvjetnog otpusta, koji je i dobio nepravomoćnom odlukom Županijskog suda u Sisku.

Državno odvjetništvo podnijelo je žalbu na tu odluku te se čeka pravorijek. Osim za Vuknića i Kovačevića, pravosudnu policajku povezuju i s kriminalcem koji je trenutno u Zatvoru u Puli, a bio je u Osijeku u vrijeme kad je ona tamo radila.

Model s tetovaže

Koliko je njezino pogodovanje bilo za njega ključno u boravku u tijelima zatvorskog sustava, u kojima je stalan gost, pokazuje i to što je istetovirao njezin lik na prsima. Time se javno hvalio na društvenim mrežama i dokazao je svoj potez fotografijom torza s istetoviranim licem policajke.

Model s njegove tetovaže je nakon izbijanja skandala u javnost, prije mjesec i pol dana, raspoređen na portu Kaznionice Glina kako bi se njezin kontakt s osobama lišenim slobode smanjio na najmanju moguću mjeru dok se ne okonča istraga. Upravitelj iste kaznionice je, navodno, nakon izbijanja afere otišao na bolovanje.

image

Jana Špero, pomoćnica ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju
 

Darko Tomas/Cropix

Što točno Ministarstvo planira poduzeti ako se potvrdi makar dio navoda iz pritužbi, nismo uspjeli doznati jer još utvrđuju činjenice. Potvrdili su nam ipak da je nadzor proveden.

– U Kaznionici Glini proveden je izvanredni stručni nadzor, a sve relevantne činjenice se utvrđuju – naveli su u odgovoru.

Reakciju Ministarstva traži i Sindikat pravosudne policije, koji je također pismenim putem upozoravao na pritužbe. Smatraju kako je nužno da se sve istraži jer opisana ponašanja utječu na lošu sliku u odnosu na pravosudne policajce.

Oni su otprije tražili i reakciju Jane Špero, pomoćnice ministra pravosuđa za zatvorski sustav i probaciju, koja je imenovana na tu dužnost u listopadu 2017. godine u mandatu ministra Dražena Bošnjakovića. Unatoč nizu afera koje su obilježile godine tijekom kojih upravlja zatvorskim sustavom, dobila je povjerenje i Ivana Malenice, sadašnjeg ministra.

Budući da je sada izišlo u javnost da se nije reagiralo na predstavke koje datiraju od početka njezina mandata, pa i ranije, pričekat ćemo nalaz inspekcije da javnost dozna hoće li se rad Jane Špero evaluirati u novom svjetlu.

23. travanj 2024 23:42