StoryEditorOCM
4 kantunaPOKRENUTA ISTRAGA

Poduzetnik sa zadarskog otoka držao staklenku majoneze sa smjesom marihuane i svinjske masti. Evo pozadine priče...

Piše B.S.
7. lipnja 2023. - 18:56

Tužiteljstvo je otvorilo istragu protiv poduzetnika I.R. sa jednog zadarskog otoka kod kojeg je početkom veljače pronađena staklenka majoneze u kojoj se nalazila mast zelene boje spravljena od svinjske masti.

Istraga je otvorena nakon što je Županijski sud u Zadru odbio njegovu žalbu, a vještačenjem utvrđeno kako je oko 200 grama teška smjesa, koja se navodno koristila kao krema za kožu, zapravo spravljena od svinjske masti i - marihuane.

Uz staklenku, policija je pronašla i račune tvrtke koji su sadržavali neistinite podatke. Tvrtka je inače na zadarskom otoku regsitrirana za više od stotinu djelatnosti, među kojima je i proizvodnja proizvoda od industrijske konoplje.

U velikoj akciji policije u zadarskom akvatoriju u veljači je zaplijenjeno više od 10 kilograma marihuane, a staklenka je pronađena u domu poduzetnika I.R. tijekom provođenja istrage nad drugim osumnjičenikom D.K.

Načelnik PU zadarske Anton Dražina tada je rekao je kako dosad nisu imali ‘ovakav nalaz‘, te će ‘tvar‘ u staklenci majoneze poslati u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić" na testiranje.

- Navedeno za sada ukazuje na osnovanu sumnju da je osumnjičenik počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, te su ispunjeni zakonski uvjeti za provođenje istrage – navodi se u rješenju Županijskog suda u Zadru, te se dodaje kako okrivljenik nije u pravu kada osporava postojanje osnovane sumnje za počinjenje navedenog kaznenog djela.

Na rad njegove otočne tvrtke na društvenim mrežama svojedobno se žalio anonimni uzgajivač konoplje i proizvođač ljekovitog ulja od marihuane navodeći kako ne želi surađivati ni s kim tko surađuje s njegovom firmom. Rekao je kako mu je vlasnik te tvrtke dužan biljke i novac.

- Nakon što sam ga pitao gdje su moje biljke reko je da će mi doć doma. Kad sam skupljao donacije za kupovinu ulja, nisam skupio ni približno koliko sam mislio da ću skupiti za oboljele od raka, ali sam ipak nešto skupio i donirao. Kasnije sam dobio još donaciju ulja koje sam dao istom čovjeku, a postoje šanse su da se ne izvuče jer su ga doktori sjebali, al ću znati da sam dao sve od sebe da mu pomognem – napisao je otočanin.

Naglasio je kako je ‘pao‘ četiri puta po članku 190 stavak 2, te da nosi na leđima nekoliko prijatelja koji su mu umrli jer im nije mogao dati ulje, iako je obećao.

- Izgubio sam dijete, buraz me cinkao dvaput, stari me prijavio jedanput, bivšu sam našao zadnji čas prije nego predozirala tabletama. Imam žešćih problema s depresijom, anksioznošću, živcima. Bio sam na cesti jer sam izbačen iz kuće, skupljao flaše po kantama... - izjavio je.

Drugoosumnjičenik u priči oko velike zapijene marihuane - D.K. svojedobno je imao posla policijom zbog ulja, ali - maslinovog. On i još dvoje članova obitelji oteli su i držali mještanina u konobi kako bi preuzeo krivnju za krađu 20 litara maslinovog ulja za što je bio optužen D.K. Svi su tada dobili kaznenu prijavu zbog otmice.

29. travanj 2024 07:32