StoryEditorOCM
4 kantunaJUČERAŠNJI SLUČAJ

Pacijent operiran u biogradskoj bolnici je asimptomatski kliconoša, u samoizolaciji su njegovi članovi obitelji, ali i tri patronažne sestre 

Piše Iva Ivanac
17. travnja 2020. - 11:40

Jedno od novinarskih pitanja na konferenciji Stožera civilne zaštite bilo je i o pacijentu koji je zarazu koronavirusom 'pokupio' u biogradskoj bolnici, a koji je u četvrtak saznao da je pozitivan na COVID-19. 

Naime, pacijent je sredinom ožujka operiran u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na Moru, a nakon operacije pušten je na kućnu njegu 24. ožujka. U tom vremenu, teško pokretnog pacijenta posjećivale su tri patronažne sestre, a brigu o njemu vodili su i članovi njegove obitelji. Prije nego je pacijent trebao ići u bolnicu u Lovran, rutinski je testiran na koronavirus, a nalaz se vratio pozitivan iako pacijent nije imao nikakve simptome COVID-a 19. 

- Pacijent je asimptomatski kliconoša. On je bio u samoizolaciji 14 dana, a od izlaska iz bolnice do uzimanja brisa prošao je ukupno 21 dan. S obzirom da je čovjek nepokretan, osobno sam otišao kod njega u kuću i napravio mu rutinski test prije odlaska u bolnicu u Lovranu. Test se vratio pozitivan, a mi smo nakon toga sve tri patronažne sestre i članove obitelji koji su bili s njim u kontaktu stavili u samoizolaciju, kazao je epidemiolog Alan Medić dodajući da su patronažnim sestrama odmah uzeti brisevi te da se čekaju rezultati testova. Za slučaj da neka od sestara bude pozitivna na koronavirus, svi njihovi kontakti i pacijenti s kojima su radile proteklih dana stavit će se u samoizolaciju. 

Novinare je zanimalo i zbog čega su pacijentu koji je gotovo nepokretan i kojem je prvotno bila propisana samoizolacija zbog toga što je boravio u biogradskoj bolnici, dva puta dolazili policajci provjeriti pridržava li se mjera?

Glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin kazala je kako policijski službenici radi sprječavanja širenja koronavirusa pružaju pomoć Ministarstvu zdravstva u provjerama kršenja mjera samoizolacije, pa je tako provjera napravljena i u ovom slučaju. 

Nedavno je dr. Medić na konferenciji stožera kazao kako je 14. travnja bio datum do kojeg su se mogle zaraziti sve osobe koje su boravile biogradskoj bolnici. No, ovaj slučaj dokazuje da može biti još osoba iz biogradske bolnice kojima je istekla izolacija i koji nisu imali nikakve simptome, a zapravo su asimptomatske kliconoše. 

07. svibanj 2024 23:31