StoryEditorOCM
4 kantunaPARKIRANJE U RIKVERC

Ovo su potpisi 12 predstavnika stanara s Voštarnice, ali ima i onih koji se s njima ne slažu. Marko Vučetić: Tu živim i za nikakav dopis nisam čuo!

Piše Predrag Opačić
15. lipnja 2023. - 20:56

Dvanaest predstavnika stanara zgrada oko nekadašnjeg vojnog hotela "Iž” uputilo je gradskoj upravi dopis tražeći rješenje za dugogodišnji problem s kroničnim nedostatkom parkirnih mjesta koji je dodatno potenciran otkako je proradio novouređeni Hotel A‘mare. Svoje su potpise stavili pod prijedlog da se na trgu ispred hotela privremeno, do početka sljedeće turističke sezone, dopusti parkiranje.

- Mišljenja smo i tražimo da naš problem može riješiti Grad Zadar, ali, ako ne može, moguće ga je riješiti kroz postojeće ili neke nove modele suradnje gradske vlasti i poslovne zajednice/gospodarstvenika. Poglavito jer je u ovaj problem uključen, i ima iste probleme kao i mi, poslovni subjekt Amare hotel Zadar koji se nalazi između višestambenih zgrada i koji je na našem sastanku potvrdio da je voljan na bilo kakvu suradnju u cilju rješavanja ovog velikog problema u kojega je uključeno najmanje 300 stambenih jedinica i jedan hotel sa 115 smještajnih jedinica, stoji u dopisu građana koji od gradske uprave očekuju razumijevanje i brzo rješenje zajedničkog problema.

Pritom, nisu ulazili u model kroz kojeg će se izgradnja javne podzemne garaže ispod sadašnjeg trga financirati, javnim ili privatnim sredstvima ili kroz neki vid javno-privatnog partnerstva.

Ubrzo nakon što smo ga objavili, taj je dopis postao "hit tema” i među zadarskim opozicijskim političarima, a predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić i predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta otvoreno su posumnjali u pogodovanje poduzetniku Mladenu Ninčeviću čija je obitelj vlasnik Hotela Amare.

image

Hotel A‘mare
 

Luka Gerlanc/

- Nas te priče pretjerano ne zanimaju, nama je stalo samo do toga da riješimo svoj problem s nedostatkom parkinga. Imali smo ga oduvijek i vjerojatno ćemo ga imati i u budućnosti, ali mislili smo da nešto moramo poduzeti i napraviti sada koliko možemo. Naš prijedlog je privremeno rješenje. Nismo mi tamo "ucrtali” javnu garažu, ali dok se ona ne izgradi, vrijeme ide, a nama je sve teže, kaže Maja Borić, predstavnica stanara iz Puta Murata 5 B i jedna od potpisnica dopisa.

Borić dalje kaže da je dio stanara i dosada koristio trg ispred hotela za parkiranje.

-To je točno. Niti ćemo mi maknuti hotel s tog mjesta, niti će hotel maknuti nas stanare, pa je jasno da moramo pronaći način da živimo jedni s drugima. Održali smo sastanak s Mladenom Ninčevićem, zato što nas zanima rješenje našeg svakodnevnog problema, mi ne želimo nikakve sukobe, jer ih nismo imali ni dosada. Naprotiv, s Ninčevićem smo imali korektnu suradnju. I nije točno da smo zahtijevali izgradnju garaže iz "džepa građana”, mi uopće nismo ulazili u to kako će gradnja biti financirana, a Ninčević nam je rekao da je u tome i on spreman sudjelovati po projektu Grada Zadra. Pa, eto, neka onda pronađu trajno rješenje, mi smo predložili privremeno, jednogodišnje rješenje, tvrdi Borić i ostavlja otvorenu mogućnost da se zbog parkinga ispred hotela dogodi i veći sastanak:

- Možemo na trgu ispred hotela organizirati skup zainteresiranih stanara i pozvati gradonačelnika Branka Dukića, Marka Vučetića i Daniela Radetu, pa da sve raspravimo. Ako oni imaju neko bolje rješenje, neka ga iznesu i mi ćemo ga prihvatiti, zaključuje Maja Borić. 

image

Marko Vucetić
 

Luka Gerlanc/Cropix

Zanimljivo je da je do ideje o sazivanju "šireg skupa” došao i Marko Vučetić koji smatra da 12 potpisnika dopisa u stvari ni približno ne zna želju svih preko 300 stanara.

- Oni mogu upućivati javne apele zato što gosti hotela eventualno koriste javni parking, ali ne mogu kao predstavnici stanara upućivati apele da se riješi pitanje parkinga za hotel. Živim u tom kvartu i za nikakav dopis nisam čuo. Nije meni problem Mladen Ninčević kao investitor, mene više zanimaju ti predstavnici stanara koji su na sebe preuzeli ulogu glasnogovornika za svih preko 300 stanara i Grad Zadar. Ninčevićeva rečenica da je prije dvije godine razgovarao s Gradom oko parkinga uz hotel je indikativna. Zanima me s kim je razgovarao, je li mu i što na tom sastanku obećano i proizlazi li ova hitnost u rješavanju problema s jednim parkiralištem baš s tog sastanka. Bi li Ninčević pokrenuo investiciju da je znao da neće dobiti parking? Da se razumijemo, da su mu iz Grada rekli „OK, dobit ćeš 20 parkirnih mjesta, a ostalo ostaje u javnoj funkciji”, to bi bilo u redu. Ali, mi ne znamo tko je s njim razgovarao i što je rečeno, kaže Vučetić.

Po njegovom mišljenju, ne može se problem parkiranja na cijeloj Voštarnici (koja ionako nije među zadarskim kvartovima najpogođenija manjkom parkinga) reducirati samo na stanare zgrada uz hotel.

- Gorući problem s parkingom trenutno na Voštarnici ima samo Ninčevićev hotel, ali to je odmah postala tema na nivou cijelog grada oko koje su se angažirali i mediji, iako nikakva hitnost nije postojala dok se nije pojavio hotel, uvjeren je Vučetić.

Ako se rješenje traži u dogovoru između Grada, stanara i investitora, u čemu je onda problem? I kako biste Vi riješili trenutnu situaciju?

- Izgradnjom garaže na Bilom brigu! Taj je kvart kudikamo pogođeniji prometnim kaosom nego Voštarnica! A onda neka taj model prenesu i na Voštarnicu

To znači da Vam je sporan redoslijed izgradnje javnih garaža?!

- Da, neka ova garaža kod hotela bude druga izgrađena garaža nakon Bilog briga! Zbog čega bi trebalo najprije graditi na ovoj lokaciji?! Bi li Ninčević i stanari pristali da garaža ispod trga kod hotela bude druga? Ili posljednja? Ako bi, sve je super, zaključuje Vučetić.

image

Lokacije za garaže na Voštarnici: tri lokacije "iznad" Ulice bana Josipa Jelačića su otpale jer nemaju dobar kolni pristup

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Evo što je na svom profilu objavio Marko Vučetić

Dopis predstavnika stanara iz zgrada oko hotela Amare, na svom je Facebook profilu prokomentirao i predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić. Evo što je napisao:

- Sasvim slučajno sam stanar u ovom kvartu i ovo mi je prva informacija. Koliko je realno da građani traže od Grada Zadra da, po mogućnosti javnim novcem (!?), osigura privatniku parkiralište? Koliko je uvjerljiv zahtjev da se na javnoj površini omogući parkiranje, ne za stanare, nego za korisnike hotela?

Ako je ovo istina, predložit ću da se ne baca novac na idejna rješenja za podzemne garaže, korisnije je taj novac utrošiti da psiholozi i antropolozi istraže ovaj zadarski fenomen.

Ako se ovaj vid građanskog altruizma i tankoćutnosti prema potrebama privatnika može proširiti na čitavu Hrvatsku, postat ćemo najpoželjnijom zemljom za poduzetnike, tada nam je samo nebo granica. A što ako je ovaj virus krajnje ograničen, što ako je zahvatio samo jednu novinsku redakciju? Tada nam pomoći nema, a ni parkinga ako nismo gosti toga hotela, napisao je Vučetić.

image

Lokacije za garaže na Bilom brigu

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija
16. lipanj 2024 08:15