StoryEditorOCM
4 kantunaUTVRDA ZNANJA

Osnovna škola Šime Budinica proslavila 50 godina! Pola stoljeća postojanja obilježili svečanom priredbom u HNK Zadar

Piše Iva Ivanac
7. lipnja 2024. - 11:49

Osnovna škola Šime Budinica u petak je proslavila 50. rođendan. Pola stoljeća postojanja škole na Voštarnici obilježili su svečanom priredbom u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar na čijoj su se pozornici izmjenjivali učenici koji su za ovaj poseban događaj priredili niz glazbenih, literarnih i plesnih izvedbi.

Ravnateljica OŠ Šime Budinić Jagoda Galić istaknula je kako je i ona prije pola stoljeća bila jedna od prvih učenica ova škole.

- Kažemo da tradiciju stvaraju ljudi, veliki, mali, odrasli i djeca, svi koji zajedničkim snagama, voljom, željom i ljubavlju streme ka stvaranju boljeg svijeta. Na takvim zasadama već 50 godina raste i naš Budinić, osnovna škola smještena kao oaza znanja, odgoja i obrazovanja na mjestu gdje se spaja starina gradskih ulica s novoizgrađenim Zadrom u samom srcu Voštarnice, kazala je ravnateljica Galić ističući predani rad škole koja je obilježila zadarsku obrazovnu javnost i koja je postala prepoznatljiv simbol uspjeha u odgojno obrazovnim centrima Zadra.

- Još od davne 1973. godine pa sve do danas naša škola i dalje ustraje na vrijednostima zajedništva koje su utkane u njene temlje. Danas se možemo pohvaliti da imamo modernu, suvremeno uređenu školu koja učenicima novog doba nudi sve što je potrebno, od opremljenih učionica, bogate knjižnice, do raznovrsne ponude nastavnih i izvannastavnih aktivnosti. Sve je to rezultat godina truda i rada profesora, učitelja i radnog osoblja koji se neumornim radom zalažu za trajni rast i razvoj škole. Danas našu školu predstavljaju učitelji i stručni suradnici u čijim radovima prepoznajemo mentore i izvrsne savjetnike, a čiji učenici sudjeluju u raznim natjecanjima, od državnih do međunarodnih, istaknula je ravnateljica dodajući kako školski kolektiv bilježe brojne suradnje s institucijama visokoškolskog obrazovanja, centrima izvrsnosti, a primijetno je brojno sudjelovanje u raznim projektima, akcijama i međunarodnim suradnjama u svrhu impelmentacije modernih nastavnih metoda i oblika učenja te proučavanja

- Suočeni s izazovnim vremenima brze modernizacije i tehnološkog napretka, škola se nastoji aktivno uključivati u sve oblike rasta i razvoja koja će učenicima pružiti kvalitetno i funkcionalno znanje potrebno za oblikovanje njihove budućnosti. S obzirom da je škola ne samo obrazovna, već i odgojna ustanova, uključeni smo u niz projekta i aktivnosti u kojima učenici grade identitet, rastu i ostvaruju sebe, ali i grad i kvart iz kojeg potječu. Želja nam je nastaviti u pozitivnom smjeru graditi budućnost koja će još snažnije raditi na povezivanju ove odgojno-obrazovne sredine s lokalnom zajednicom koja se pokazala kao bitan i podržavajući faktor u našem radu, kazala je Galić dodajući kako školu danas pohađa oko 900 učenika, te zapošljava 80 djelatnika koji su ključna pokretačke snaga školskog života.

- Samo velike škole znaju očuvati ime velikana kojeg nose. Šime Budinić, književnik i jezikoslovac, kojem naša škola duguje ime, zadužio nas je ljubavlju prema hrvatskom jeziku i pisanoj riječi na ustrajnost i širenje želje za znanjem. Već pola stoljeća ta se uspješno ljubav prenosi na djecu i mlade koji našim školskim klupama i dvorištu duguju prva prijateljstva, sportske korake i prve ljubavi. Generacije su se mijanjale, a naša škola bila je utvrda neprolazne snage i vrijednosti koju je crpila iz svog temeljnog cilja - pružiti i širiti znanje koje ima moć mijenjati svijet, zaključila je. 

26. lipanj 2024 04:27