StoryEditorOCM
4 kantunaSTARA AFERA S CENTRALNOM KUHINJOM DOŠLA NA NAPLATU

Općoj bolnici Zadar prijeti blokada: stigla ovrha od 4 milijuna kuna, isplata regresa se odgađa, funkcioniranje ustanove dovedeno u pitanje

29. lipnja 2019. - 15:50
Detalj s otvorenja bolničke kuhinjebolnicka-kuhinja1-110509

Desetak godina stara afera oko izgradnje kuhinje Opće bolnice Zadar konačno je dobila epilog koji prijeti financijskom blokadom najveće zadarske zdravstvene ustanove! Prije nekoliko dana u Opću bolnicu je stiglo ovršno rješenje Financijske agencije teško gotovo četiri milijuna kuna, koliko je, temeljem presude Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, Opća bolnica dužna platiti takozvane naknadne radove na bolničkoj kuhinji.

Tu nam je informaciju potvrdio i ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina.

-Oko tih dodatnih radova Opća bolnica je vodila dva sudska spora s tvrtkama "Lavčević inženjering" i "Lavčević Zadar". Ta su poduzeća gradila bolničku kuhinju, ali je ostalo spornih 1,7 milijuna kuna zbog naknadnih radova. Iz presude Visokog trgovačkog suda vidljivo je da je Opća bolnica zajedno s uračunatim kamatama dužna isplatiti 3,9 milijuna kuna, kaže ravnatelj Čulina.

S obzirom da je limit Opće bolnice 17 milijuna kuna, posve je jasno o kakvom se financijskom udaru na bolničko poslovanje radi.

-Poznato je da od tih 17 milijuna kuna na plaće zaposlenika mjesečno odlazi između 15,6 i 15,7 milijuna kuna, a za lipanj bi taj iznos mogao biti i veći s obzirom na broj prazničnih dana. Tu su, naravno, i nabavka lijekova i opreme, režijski troškovi...Pitanje je hoćemo li provođenjem ovog ovršnog rješenja dospjeti u blokadu, jer nitko ne može biti siguran hoćemo li u tom trenutku na računu imati tih skoro četiri milijuna kuna. Time bismo produljili rokove naših dospjelih obveza, što itekako može imati utjecaja na funkcioniranje ustanove, kaže dalje Čulina objašnjavajući da je u srpnju zaposlenicima Bolnice trebao biti isplaćen regres za godišnji odmor od ukupno 1,5 milijun kuna, ali je gotovo sigurno da će ta isplata biti prolongirana za kolovoz.

S ovršnim rješenjem, vodstvo Opće bolnice Zadar upoznalo je Zadarsku županiju kao vlasnika, te Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.


ŠTO SU GOVORILI SVJEDOCI?

Trgovački sud u Zadru je u slučaju dodatnih radova na Centralnoj bolničkoj kuhinji u dva navrata donio presudu protiv Opće bolnice Zadar koja se na te presude žalila, pa se čekalo rješenje Visokog trgovačkog suda. Radovi na bolničkoj kuhinji izvedeni su dok je ravnatelj OB Zadar bio Zvonimir Vrančić, Vesna Zubčić je bila šefica računovodstva, financija i javne nabave, a oboje su se u postupku pred Trgovačkim sudom u Zadru pojavili u ulozi svjedoka.

Zubčić je tvrdila da nije "niti usmeno niti pisano naručivala ili odobravala izvođenje bilo kakvih radova jer takva mogućnost niti ne postoji jer Bolnica ima svoje interne propise po kojima bi takvo što mogao učiniti samo ravnatelj ili njegov zamjenik" . Potvrdio je to i nekadašnji ravnatelj Zvonimir Vrančić rekavši da ni usmena ni pismena suglasnost za izvođenje bilo kakvih naknadnih radova od njega nije tražena.

Vještaci su pred sudom izjavili da su naknadni radovi izvedeni uz znanje investitora, dakle OB Zadar, ali je pravnica i zastupnica Bolnice u tim sporovima tvrdila da u dokumentaciji nisu pronađeni ugovori za dodatne radove, niti narudžbenice za njih.

VTS je ipak donio odluku o isplati skoro četiri milijuna kuna.

18. travanj 2024 08:41