StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI PLJAČKAŠ "SA SRCEM"

"Odlučio sam da ću tu pljačku napraviti za njega, a dok sam bio u zatvoru on me nije ni posjetio već se oženio i sredio život !"

22. veljače 2018. - 22:56
plja1

"Pljačku sam počinio iz humanitarnih razloga!"- rekao je 33-godišnjak iz Zadra, inače konobar, a po kaznenoj evidenciji već iskusni kriminalac, nakon što je na sudu u Zadru osuđen na rad za opće dobro na slobodi jer je 11. kolovoza 2011. opljačkao poštanski ured u Zadru plastičnim pištoljem. Iako je već stari policijski znanac, kazneno djelo je prvi put počinio, kako je rekao, iz humanitarnih razloga, da bi kao "čovjek s iskustvom" pomogao prijatelju konobaru s kojim je radio u istom kafiću na zadarskim Kolovarama.

"To je jutro otvorio Jutarnji list i na toj stranici je bio veliki članak o pljački pošte u Zagrebu. Ta pljačka pošte bilo je prvo razbojništvo koje sam napravio u životu. Shvatio sam što želi reći i odlučio sam mu pomoći jer mi je bio prijatelj, a očito da nije imao možda niti hrabrosti to napraviti. Druga razbojništva nisam obavljao iz humanitarnih razloga, a zašto sam ih radio to je moja privatna stvar, za njih sam osuđen" - rekao je pred sutkinjom Općinskog suda u Zadru Danijelom Zubčić Poljak.
Prijatelj s kojim je to ljeto radio na popularnoj zadarskoj plaži upao je u probleme jer ostao dužan za kokain koji je uzeo a nije platio. Iako mu je najprije posudio novac, ovaj ga je potrošio na aparatu za igre na sreću.

-Čovjek ga je došao u kafić tražiti pištoljem za šank dok su na terasi kafića bili gosti. Molio me da mu pomognem. Jedan dan je došao uplakan i bilo mi ga je stvarno žao. Nakon par minuta razmišljanja odlučio sam da ću tu pljačku napraviti za njega- rekao je naglasivši kako mu je bilo drago da mu je mogao pomoći, iako ne na baš lijepi način.

"Obzirom da mu je netko prijetio smrću imao sam potrebu to napraviti" – posvjedočio je na Općinskom sudu u Zadru.

Tako su kupili plastični pištolj, a prethodno su bili zajedno u klubu Hitch gdje su se cijelu noć zabavljali i pili do ranih jutarnjih sati. Potom su se dovezli osobnim automobilom marke "VW Polo" 300 metara od ureda Hrvatske pošte na Putu Bokanjca, da bi potom on maskiran ušao i s uperenim plastičnim pištoljem u službenicu zatražio da mu preda novac. Djelatnica je u strahu to i učinila te mu predala 5.036,27 kuna koje su poslije podijelili u kafiću. " Uperio sam plastični pištolj u djelatnicu pošte i rekao joj da mi preda novac "- ispričao je.

U sudskom postupku 29-godišnjak je oslobođen optužbi, a iako je i 33-godišnjaku kazna od jedne godine zatvora na koncu zamijenjena radom za opće dobro, cijelu je istinu odlučio reći, kako je rekao, samo iz jednog razloga.

"Preko tri godine sam bio u zadarskom zatvoru nadajući se bar da ću od tog čovjeka kojem sam spasio život dobiti barem pismo ili da će mi se javiti bilo kako drugačije. No on ne da se nije javio u zatvor nego je u međuvremenu dok sam ja bio tamo sredio svoj život. Oženio se, dobio dijete, plovi na brodu i prima plaću od 600 USD, vozi auto od petnestak tisuća eura. Iako mi je to osobno drago ne mogu razumjeti da mi se nije bio u stanju javiti niti jedan put, a ja sam mu, zaključio je 33-godišnjak, spasio život.
"Pojam značenja prijateljstva tada mi nije bio isti kao što je danas. Prije sam bio naivčina i za svakog bi sve napravio ne razmišljajući niti malo na posljedice. Danas je to drugačije"- naglasio je.

19. travanj 2024 19:12